Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Joe Bastardi i drugovi-European Blog  (Pročitano 44828 puta)

Van mreže mladen

• *
Odg: Joe Bastardi i drugovi-European Blog
« Odgovor #160 poslato: 06. Januar 2011. u 18:49 »
Za vikend cemo i mi imati kakvu takvu sliku.
Doduse on je svoju prognozu dao jos pre mesec ipo dana, tako da sad ceka potvrdu.
Vratiće se magle u London!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #161 poslato: 08. Januar 2011. u 13:53 »
Tek sad videh ovu prognozu od cetvrtka sto je freeze okacio od Bastardija.
Cekamo da videmo sta ce postaviti danas-sutra.

Sigurno je to da cemo imati toplo vreme u drugoj dekadi a ako se tako nastavi i u trecoj dekadi onda je prognoza dozivela fijasko.  :lmao: 

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #162 poslato: 08. Januar 2011. u 16:55 »
Jos malo mi fali(7 dana) i da kazem da je potpuni promasaj ono sto je on ispricao.Nazalost, ako prve dve trecine meseca budu tople(prva malo iznad ili oko proseka, druga dosta), a treca bude dosta hladna, dobicemo prosek u nekom najhladnijem slucaju.To nikako nije ono sto sam ja razumeo iz njegove prognoze.Zivi bili pa videli!

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #163 poslato: 08. Januar 2011. u 19:41 »
Vidim polako pocinjete da uvidjate ono sto pojedini odavno videse....

Van mreže ciklon

« Odgovor #164 poslato: 08. Januar 2011. u 21:05 »
Vidim polako pocinjete da uvidjate ono sto pojedini odavno videse....

Samo polako, tek je osmi januar. Zima moze da potraje jos duuugo...

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #165 poslato: 08. Januar 2011. u 23:36 »
Samo polako, tek je osmi januar. Zima moze da potraje jos duuugo...

slazem se ciklone... moguce je da dodje ostra zima i potraje krajem januara, u februaru i cak martu zato polako, sve je moguce
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #166 poslato: 08. Januar 2011. u 23:51 »
^^

Da, ali mi ovde diskutujemo prognozu Bastardija, a ona je vrlo jasna i glasna i takvi cemo i mi biti.

Van mreže ciklon

« Odgovor #167 poslato: 09. Januar 2011. u 04:35 »
^^

Da, ali mi ovde diskutujemo prognozu Bastardija, a ona je vrlo jasna i glasna i takvi cemo i mi biti.

Naravno profesore!

On je naglasio da nas u januaru i februaru ocekuje najzesca zima i da se pripremimo za to.
Ako se zima vrati krajem druge dekade i eventualno bude veoma ostra u trecoj mozemo da kazemo da je uspesno prognozirao.
Sve mimo toga je veliki promasaj!

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #168 poslato: 09. Januar 2011. u 12:04 »
SATURDAY EVENING JAN 8

Winter releases its icy grip.. no surprise in the north, but elsewhere, updates are needed.

Now that winter is breaking, which is no surprise across the north, the question is what should bring it back? The extreme cold that I think is a sign of things to come more frequently in the coming years is now focusing its fury on eastern Asia and for the next 10-15 days in North America. The relaxation of the pattern here though begs the question, does it ever return. Given what I am seeing, I dont think so. For the north, that is not a big deal. But for the areas over the continent where I was confident that the cold would return as strong, it is a big change.

The core of blocking has shifted west, with one center going back over Siberia and the other into northern and central Canada. This allows more troughines over the northeast atlantic, and the development of the positive NAO. This means the warming touted for the northwest is now getting established in the areas that were very cold and in

areas that have only had minimal cold this winter.

So is it over?

For ALL the areas that had temps more than 1C below normal in Dec, , the possible exception Scandinavia, YES. Sometimes patterns like what we went through are like slingshots, you pull the slingshot back and then it lets go, and flies the other way. In some respects this was a double fooling, because what is going on is what I thought would happen in the US, much like 2006. Instead the cold this year instead of being focused as in Jan 2006 across all of asia is from eastern Asia through Alaska and into the US.. The result is that the cold pool is on the other side of the world so to speak and we are left in warmth.

The latest European computer model indicates to me that much of the next 2-3 weeks is milder than normal precisely in the areas I thought would be cold. So this is a big admission that while nailing the first part of winter in these areas, I was wrong the second half across the continent. Again in the northwest, I think the idea was made clear the worst was in December.

By the first week of Feb, a positive arctic oscillation develops and those are normally warm patterns across much of Europe.

Moral is no coldest winter in a 1000 years, or 100 years ( never my forecast) and after the roaring start, an inglorious ending seems to be in the works. I will be reworking this as I study it more, but felt I had to get it out given the overall revision needed.

A word about email. folks, I am swamped right now with a major US outbreak of winter, which fortunately I caught just after Christmas, and quicker than I came to the conclusion that the worst of winter was over in more places than just the UK and Ireland, which is the subject of this blog. I wont be able to answer email in any kind of complete fashion till after this winter battle in the states is done after the 20th.

thanks for reading, ciao for now
Vratiće se magle u London!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #169 poslato: 09. Januar 2011. u 12:20 »
Promenio je prognozu.Sad mu ga bilo.
Necemo mi mesec unapred, to imamo, ocemo za jedno doba unapred i to nam on daje, ali kako... :)

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #170 poslato: 09. Januar 2011. u 12:35 »
To ljudi Bastardi kaže gotovo...  :o :o

Stiže zima samo takva  :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #171 poslato: 09. Januar 2011. u 12:47 »
Ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da zima svoje zube pokaze u decembru i to je to.I to je moguce.

Van mreže martin

• *
« Odgovor #172 poslato: 09. Januar 2011. u 13:24 »
Spored to sto sam procitao na Bastardi nisam bas najdobro razumeo ali zima kaze on da je gotova nece imati vise neka jaka zima jel tako promenio je vazno svoje mislenje i sve je pogreseno i znaci zima necemo imati vise?

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #173 poslato: 09. Januar 2011. u 16:29 »
Hehe i cika Bastardi pominje AO. Kaze da ce u prvoj nedelji februara pozitivna AO doneti dosta toplog vremena u vecem delu Evrope! Pocinje i on da menja pricu u skladu sa aktuelnim desavanjima ali nece mu to mnogo pomoci jer svi znamo sta je pricao ranije, tacnije prosle godine kada je AO bila u ekstremno negativnoj fazi da se nece skorije vratiti u pozitivnu fazu i da nas zbog toga ocekuju duge i brutalno hladne zime u Evropi u narednih desetak godina....hmmm  a Balkan je ove zime trebao da prodje najgore sto se tice snega i hladnoce u januaru, a sad totalno suprotna prica, odjednom La Ninja povlaci rucnu, rastu vrednosti NAO a odma zatim u februaru i AO.
Zima kalendarski jos nije gotova ali iz prilozenog, po njegovim recima ne treba ocekivati povratak neke zestoke zime i ono sto u februaru bude stiglo nece dugo potrajati, narocito ako se ostvari njegovo predvidjanje da ce prva  dekada februara biti topla.
« Poslednja izmena: 09. Januar 2011. u 16:55 lazar »

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #174 poslato: 09. Januar 2011. u 16:52 »
For Mr. Bastardia...
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/board,2.0.html
Svi mi učimo ...  :vidiga: :blahblah: ??? :rofl:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #175 poslato: 09. Januar 2011. u 17:07 »
Pa mislim, ako je on odustao od svoje prognoze, onda nema vise sta da ga slusam.Ja sam mu dao sansu, ali ako on sad odustaje(ja sam tako shvatio ovaj zadnji post) od te svoje prvobitne prognoze i znacajno je menja, onda cao zdravo Bastardi.

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #176 poslato: 09. Januar 2011. u 18:01 »
 ^^ ^^  Hehehe Ciao for now Bastardi.... :lmao: ???

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #177 poslato: 09. Januar 2011. u 18:48 »
Bez komentara,volim zimu i zao mi je sto su se moje tvrdnje pokazale kao tacnim-ON JE SENZACIONALISTA- mada i nasi meteorolozi imaju isti stav, kada vide nekoliko toplih ili hladnih dana oni odmah pocinju sa pricom da ce ova zima biti najhladnija , pa onda jedna od najtoplijih, e pa sada su se nesto ucutali bice da niko ne vidi razvoj siyuacije u narednom periodu................................ .......................nekada ispadnu i pametniji tako.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #178 poslato: 09. Januar 2011. u 20:03 »
Gosopodo, meteorologija nije ono sto vi gledate na internetu, niti se moze objasniti na par strana kucanog teksta.To je nauka cije osnovne studije traju 4 godine!Cisto matematicko-fizicke metode koje se upotrebljavaju za opisivanje sadasnjeg i buduceg stanja atmosfere su toliko komplikovane da moze da ih razume jedino onaj ko je zavrsio meteorologiju.
To naravno retko ko uzima u obzir i zato mnogi sa podsmehom posmatraju meteorologe i ono sto oni rade.To je tuzno i dok god je tako, meteorologija ce se boriti za svoj goli opstanak(kod nas).

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #179 poslato: 09. Januar 2011. u 20:27 »
Ja meteorologe cenim kao i nauku kojom se bave, cenim cak i Bastardija iako je promasio prognozu, ako nista drugo cenim njegovu hrabrost za tako smeo i rizican poduhvat kao sto je dugorocno prognoziranje.
I pored mnogobrojnih zamerki koje imam, njegov kredibilitet je kod mene na visokoj ceni.

Takodje postujem nas RHMZ koji je jako kvalitetan, tu su i neki nasi poznatiji meteorolozi, kao i clanovi foruma koji su zavrsili ili jos uvek studiraju meteorologiju to se podrazumeva!  ;)

A volim malo da se nasalim na Bastijev racun narocito kad pogresi  :) posto je senzacionalista, navijacki je nastrojen tj naklonjen je zimi i globalnom zahladjenju sto mi se nimalo ne dopada. Malo se salim nista zlonamerno ne zelim da devalviram niciju diplomu i dostignuca ali imam pravo na kritiku. Mozda je on cenjen u Americi bolje je poznaje od Evrope dok nasi Evropu  znaju  kako dise prema tome njegove prognoze su za nas alternativa, tako bi i trebalo da ostane.
« Poslednja izmena: 09. Januar 2011. u 20:54 lazar »