Nikad nisam razumeo povezivanje El Ninja (ENSO: El Nino Southern Oscilation) sa vremenom na severnoj polulopti. Svako ko se iole razume u opštu cirkulaciju atmosfere (tu je svako ko je iole studirao meteorologiju, makar do pola) mora da zna da se cirkulacija gotov hirurški razdeljuje po hemisferama, gde linija razdela nije baš sam ekvator, već intertropska zona konvergencije (ITCZ), čiji položaj varira oko 2-5 stepeni južne geografske širine, zavisno od doba godine i raspodele kontinenata i okeana.
Time se seku sve fizičke veze cirkulacije južne i cirkulacije severne hemisfere. Dakle, sigurno ne postoji fizička povezanost El Ninja i vremena na severnoj hemosferi.
Svako takvo povezivanje zasnovano je isključivo na statističkim koincidencijama. Ako ih neko traži, onda će da ih i uoči. Ima takvih meteorologa čak i kod nas, čija se reputacija zasniva na pričama o El Ninju i klimatskim promenama u ovim krajevima. Svašta!
Nije to jedina oblast gde se koincidencija dovodi do povezaivanja uzroka i posledice. Ima toga gotovo svuda (recimo u homogenizaciji klimatskih nizova), ali da ne širim temu.
Takvo povezivanje mora da bude obrazloženo fizičkim (ili odgovarajućim prirodnim) zakonima, jer priroda ne poznaje statistiku. Ukoliko takvog obrazloženja nema, nastaje kratak spoj i nastaje haos i lažno znanje (jedina opasnija stvar od neznanja).
Statistika je ljudska tvorevina, smišljena da olakša život čoveku koji barata velikom količinom brojeva, a ne igračka kojom se dokazuje šta nekome padne na pamet. Kao po onoj izreci: 'Statistika, moja dika, šta poželim, to naslika'
Iz ovoga proističu i moji prethodni postovi (npr. o babi i sanjanju).
Da se za kratko vratim na temu. Videćemo, zaista, kakva će biti zima, i tek onda se može reći da li je dotični (paz' da ga ne pomenem) bio u pravu. Što se mene tiče, možda se njegove prognoze i ostvare, ali isto toliko ću da verujem baba-Vangi, jer je zasnovanost tih procena ista kao i kod vračara (iz tzv. iskustva). A mozga nigde, bar ne onog uključenog u pravu utičnicu - razum. Šta god da se desi, smatraću koincidencijom, i tu nema mesta nikakvom likovanju ni pametovanju, bar što se mene tiče.