Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Joe Bastardi i drugovi-European Blog  (Pročitano 44811 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Joe Bastardi i drugovi-European Blog
« Odgovor #60 poslato: 05. Oktobar 2010. u 20:38 »
Poceli smo sve zivo da ubacujemo u temu o Bastardiju , mnogo toga je vezano za predstojecu zimu pa bi bilo dobro otvoriti temu o sledecoj zimi i tamo nastaviti diskusiju o njoj, a i pojedine postove bi trebalo tamo izmestiti.

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #61 poslato: 05. Oktobar 2010. u 21:32 »
Poceli smo sve zivo da ubacujemo u temu o Bastardiju , mnogo toga je vezano za predstojecu zimu pa bi bilo dobro otvoriti temu o sledecoj zimi i tamo nastaviti diskusiju o njoj, a i pojedine postove bi trebalo tamo izmestiti.

Slazem se s tobom, ja sam otvorila kao i prosle godine temu Zima 2010/2011! pa da tamo razgovaramo i lepimo ostale prognoze... a ove molim admine da premeste postove u onu temu koji nemaju veze sa Bastardijem... hvala
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže Vozd

• *
  • Geek

Van mreže slovenka

• **
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #63 poslato: 06. Oktobar 2010. u 21:02 »
TUESDAY, OCT. 5, 2010

BRRRRUSSSIAAAA.

http://rt.com/prime-time/2010-10-04/coldest-winter-emergency-measures.html

The headline is screaming that the coldest winter in 1,000 years is on the way for Russia. While I think it will be colder than normal for the European part of Russia, I am not that cold...

In the meantime, the Earth's temp is up in September to .6 above normal as the fall I am predicting has not started yet. I am up front about all this, and right or wrong, I will keep you on top of it. I am expecting temps March-June of next year to be at least normal, and probably below. In any case, 1998 is still the warmest year on record, but 2010 is now only .05 degrees behind it!

This is the biggest disconnect ever seen between the Pacific tropical temps and the Earth's temps, which suggests that the drop coming is going to be at least as dramatic as I am forecasting. Time will tell.

Ciao for now.

I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #64 poslato: 06. Oktobar 2010. u 23:01 »
Da deluje intrsantna najava Rusa hehe,nadam se da ce se upola da se obistini najave cekamo Bastardija i taj 20-ti :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #65 poslato: 10. Oktobar 2010. u 20:04 »
Nisam bas najbolje razumeo ovaj tekst, ako neko jeste nek da svoj komentar dok se ne potrudim da ga prevedem u celosti.

SATURDAY 10 AM HELLO ITS MEI ( The multivariate Enso Index) This continues its plummet and is the strongest since.. well look at this link http://www.esrl.noaa.gov/psd/people/klaus.wolter/MEI/ The SOI in the meantime continues to run close to the alltime greatest SOI autumnal negative ( 1917) and is ahead of the 1916 first year Nina drop off. Its interesting to note that previous monster 90 day negatives occurred when the Nina was well established.. so here is my theory.

The reason they were so low was because of the difference between the temperatures in the tropical Pacific and the warmth of the Asian continent. THE DIFFERENCE IS THE KEY. It took longer to get them to drop to those levels because the sinking and rise in pressure that is caused by such a cold signal in the Pacific is what set this off.

However, with the northern hemisphere as warm as it is, it would not take as much of a drop in water temp to cause the monster pressure DIFFERENCE. Remember the SOI is a standard deviation measurement. The theory is that when pressures are lower over the tropical western Pacific waters and higher to the east, one creates stronger easterlies in the central and eastern Pacific, which of course would mean upwelling of water and the cooling of the surface layer. So the warmth of the Asian continent, and of course such a large land mass so warm would mean the northern hemisphere INVITES the response that leads to the Nina!!!! So it is global warming... not so fast my friend. It is a sign of the EARTHS NATURAL THERMOSTAT AT WORK, A BUILT IN WONDER OF THE CREATION THAT SELF REGULATES WITH OR WITHOUT HUMANS! How so. Well what happens when one cools tropical waters that much to the energy budget. We know that it takes much less energy to move the temperature of dry air.. than it does warm water. So a 2-3 degree drop off of where the water is so warm is basically like turning on a giant air conditioner!!! If you ever turned on your air conditioner you know it takes a while to cool the house, but its going to..room by room. Guess what the moral of the story is. The warmer it tries to get, the more its going to cool. Its logical, and its global sea ice that provides us with the smoking gun since the decrease of the northern ice cap is more or less offset by the increase in the southern sea ice. It is a simple case of the natural swings of nature distorting where its warmer, pulling it north until nature counters and back it goes. You will watch the grand experiment unfold before your very eyes, as long as you keep an open mind and we dont get the whole debate shut down by those fearful of the answer..if it happens to be different from what they desire! thanks for reading, ciao for now **

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #66 poslato: 10. Oktobar 2010. u 23:54 »
Ja se izvinjavam , ali samo sam htio da kazem da prosto ne mogu vjerovati da neko prati Bastardijeve "prognoze".

Sto bi rekao Kenny McCormick:  "you bastard"  :rofl: :histerija:

Van mreže ciklon

« Odgovor #67 poslato: 11. Oktobar 2010. u 00:14 »
Ja se izvinjavam , ali samo sam htio da kazem da prosto ne mogu vjerovati da neko prati Bastardijeve "prognoze".

Ja ne mogu verovati da je neko jos proletos davao prognoze da ce ova jesen bas u Evropi i bas na nesem podrucju biti osetno hladnija pa se to ipak dogadja i to u jeku globalnog zagrevanja,aha?!

Ima dosta njegovog materijala i od ranije pa cemo za koju godinu videti da li je i koliko je tacan,ja pratim i nigde ne zurim.

U svakom slucaju bolje Bastardi nego W2U.

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #68 poslato: 12. Oktobar 2010. u 22:26 »

U svakom slucaju bolje Bastardi nego W2U.

U svakom slučaju ne pratim ni Bastardija ni w2u.. 
Postoji mnogo dobrih modela za nekih maksimum 7 dana unaprijed, i to je sve sto nam treba. ovi sto gataju, meni licno nisu potrebni.

Van mreže ciklon

« Odgovor #69 poslato: 13. Oktobar 2010. u 00:01 »
U svakom slučaju ne pratim ni Bastardija ni w2u.. 
Postoji mnogo dobrih modela za nekih maksimum 7 dana unaprijed, i to je sve sto nam treba. ovi sto gataju, meni licno nisu potrebni.

U meteorologiji se ne moze precizno prognozirati ni 5 dana, sami to znamo veoma dobro ali ovde se ne radi o pukoj prognozi niti o gatanju kao sto si ti rekao a u ovom mom postu se cak ne radi ni o Bastardiju.
Ne mozemo da poreknemo najave mnogih naucnika (meteorologa) koji prognoziraju neki vremenski period mesecima unapred (leto,zima...) i cije se prognoze ostvaruju, svez primer su vrucine u Rusiji a i za proslu zimu bilo je niz najava da ce u nekim delovima Evrope biti izuzetno hladna( i bila je).

Sad opet sa vise strana imamo najave za predstojecu zimu i videcemo koliko ce one biti tacne, a ja cu se sigurno setiti ove diskusije pa cu je pomenuti za jedno pola godine.

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #70 poslato: 13. Oktobar 2010. u 00:55 »
Znam Ciklon, u redu je to, jasno je sta si htio da kazes.
Nego ja samo hocu da kazem, da takve dugorocne prognoze imaju cudan efekat na ljudsku svijest u smislu da ako budu netacne (a imaju 50 % šansi) onda se manje obraca pažnja, a ako pogodi (to su one ostale 50 % šansi :)) onda svi obracaju pažnju.
Otprilike kao sa horoskopom: ljudi tragaju po novinama i televiziji dok ne nađu "savjete" koji im najviše prija da cuju.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #71 poslato: 13. Oktobar 2010. u 09:40 »
Nego ja samo hocu da kazem, da takve dugorocne prognoze imaju cudan efekat na ljudsku svijest u smislu da ako budu netacne (a imaju 50 % šansi) onda se manje obraca pažnja, a ako pogodi (to su one ostale 50 % šansi :)) onda svi obracaju pažnju.
Otprilike kao sa horoskopom: ljudi tragaju po novinama i televiziji dok ne nađu "savjete" koji im najviše prija da cuju.

Što narod kaže: Što je babi milo, to joj se i snilo.
Da dodam: A što se babi snilo, to joj je i bilo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #72 poslato: 13. Oktobar 2010. u 14:01 »
 ^^ ^^ Znaci sanjajte.... i bice!!! :super:
****** Bela vila u led nas pretvorila *******

Van mreže ciklon

« Odgovor #73 poslato: 13. Oktobar 2010. u 19:42 »
Evo da objasnim malo sta prica Bastardi u onom linku sto je postavio Vozd u temi o predstojecoj zimi.
http://www.accuweather.com/video/632618172001/european-august-heat-and-its-connection-to-the-euro-winter.asp?channel=vbbastaj

Malo mi sve to deluje cudno al nije moje da ja ocenjujem ipak nisam strucan za takvo nesto a na kraju zime cemo moci da kazemo da li je bio u pravu ili ne!

On uporedjuje dve godine u kojima se javljao El Ninjo (2003. i 2007.).
E sad, 2003. mesec avgust je bio topao a oktobar hladniji od proseka pa je zima te godine bila veoma hladna(pokazuje u kojem regionu se to desavalo).
2007. avgust takodje topao ali topao je bio i oktobar i te godine nije bilo hladne zime.

Ove godine u kojoj se javio El Ninjo avgust mesec je bio izuzetno topao(pokazuje regio istocne Evrope) a oktobar opet dosta hladan pa se nagovestava iz toga da ce zima u pomenutom regionu biti veoma hladna.

Da zakljucimo: kada se u El Ninjo godini(valjda misli samo na te godine) javi topao avgust i hladan oktobar stize i hladna zima, a kod toplog avgusta i toplog oktobra nema hladne zime.

Ostaje da se vidi da li od ovoga ima ista tacno.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #74 poslato: 14. Oktobar 2010. u 10:16 »
Nikad nisam razumeo povezivanje El Ninja (ENSO: El Nino Southern Oscilation) sa vremenom na severnoj polulopti. Svako ko se iole razume u opštu cirkulaciju atmosfere (tu je svako ko je iole studirao meteorologiju, makar do pola) mora da zna da se cirkulacija gotov hirurški razdeljuje po hemisferama, gde linija razdela nije baš sam ekvator, već intertropska zona konvergencije (ITCZ), čiji položaj varira oko 2-5 stepeni južne geografske širine, zavisno od doba godine i raspodele kontinenata i okeana.
Time se seku sve fizičke veze cirkulacije južne i cirkulacije severne hemisfere. Dakle, sigurno ne postoji fizička povezanost El Ninja i vremena na severnoj hemosferi.
Svako takvo povezivanje zasnovano je isključivo na statističkim koincidencijama. Ako ih neko traži, onda će da ih i uoči. Ima takvih meteorologa čak i kod nas, čija se reputacija zasniva na pričama o El Ninju i klimatskim promenama u ovim krajevima. Svašta!
Nije to jedina oblast gde se koincidencija dovodi do povezaivanja uzroka i posledice. Ima toga gotovo svuda (recimo u homogenizaciji klimatskih nizova), ali da ne širim temu.
Takvo povezivanje mora da bude obrazloženo fizičkim (ili odgovarajućim prirodnim) zakonima, jer priroda ne poznaje statistiku. Ukoliko takvog obrazloženja nema, nastaje kratak spoj i nastaje haos i lažno znanje (jedina opasnija stvar od neznanja).

Statistika je ljudska tvorevina, smišljena da olakša život čoveku koji barata velikom količinom brojeva, a ne igračka kojom se dokazuje šta nekome padne na pamet. Kao po onoj izreci: 'Statistika, moja dika, šta poželim, to naslika'
Iz ovoga proističu i moji prethodni postovi (npr. o babi i sanjanju).

Da se za kratko vratim na temu. Videćemo, zaista, kakva će biti zima, i tek onda se može reći da li je dotični (paz' da ga ne pomenem) bio u pravu. Što se mene tiče, možda se njegove prognoze i ostvare, ali isto toliko ću da verujem baba-Vangi, jer je zasnovanost tih procena ista kao i kod vračara (iz tzv. iskustva). A mozga nigde, bar ne onog uključenog u pravu utičnicu - razum. Šta god da se desi, smatraću koincidencijom, i tu nema mesta nikakvom likovanju ni pametovanju, bar što se mene tiče.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #75 poslato: 14. Oktobar 2010. u 14:26 »
 ^^ ^^ Tu si potpuno u parvu, ni meni ta prica gde su odrednica za zimu avgust i oktobar u El Ninjo godinama ne pije vodu. To mi vise lici na koincidenciju ili na neko gatanje ili stara narodna verovanja koja su i danas u velikoj meri u nas zastupljena tipa Kolko magle u oktobru toliko snega u januaru ili Ako je uoci Miholjdana vedra noc zima ce imati veliku moc - da napomenem da je ovog miholjdana bila oblacna noc u vecem delu Srbije al meni licno to ne znaci nista.

Tacno je to da je na snazi bio El Ninjo, avgust i oktobar su 2006 bili topi, avgust vise prosecan al je u oktobru par dana maksimalna dnevna temeratura dostizala i 30 stepen. Nakon toga je usledila neuobicajeno topla zima sa malo padavina i bez zadrzavanja sneznog pokrivaca mislim na pocetak 2007-e godine.
2009. godine su avgust i oktobar bili topli pa smo imali hladnu zimu 2009/10 sa zadovoljavajucom kolicinom snega, u El Ninjo godini takodje.

Tako da El Ninjo nema direktnog uticaja na zimu u Evropi.
Ali zato izuzetnog uticaja imaju PDO koji je trenutno u hladnoj fazi i Arkticka oscilacija. A i topla golfska struja je drasticno oslabila ove godine, a ona itekako ima uticaja na zimu u Evropi.
Prema tome zimoljubci ove godine ne bi trebalo da se sekiraju za zimu bar sto se temperatura tice zimski i ledeni dani sigurno nece izostati a za snezne padavine ne znam jako ih je tesko unapred prognozirati.
Meni licno kao ljubitelju leta ne odgovara ledena i suva zima, nek bude ledena koliko hoce ali neka pada sneg, odnosno neka napada, sigurno ce padati i 2007 -e je padao ali u malim kolicinama i nemilosrdno se  topio jer su izostali ledeni dani koji bi ga odrzali. Drzim fige za  :sneeeg:  :zima1
Lakse ce stariji da podnesu probleme u saobracaju koje im stvara, al ce im biti lakse kad vide da im se deca raduju i uzivaju u zimskom raspustu  :snesko
Detinstvo bez snega je kao torta bez slaga...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #76 poslato: 14. Oktobar 2010. u 15:52 »
Uh, sada mi je lakše. Pamet nije izumrla. Doduše, često je u ilegali... ili nadvikana od strane vasione gluposti. Blago meni, živim na asteroidu. ;)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #77 poslato: 14. Oktobar 2010. u 16:08 »
Bogami, Bastardiju nije trebao ovaj zadnji. :D
Stvarno je malo cudno ono: vako je bilo dve hiljade ne znam koje i ne znam koje na leto, pa su zime takve i takve bile, sledi bice onda tako i ove godine.Mislim da nikome ko je profesionalac ne stoji takvo nagadjanje.Ostvarilo se il' ne ostvarilo, ipak hocemo neku vezu...
Cekamo zimu :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #78 poslato: 14. Oktobar 2010. u 18:47 »
Tako da El Ninjo nema direktnog uticaja na zimu u Evropi.
Ali zato izuzetnog uticaja imaju PDO koji je trenutno u hladnoj fazi i Arkticka oscilacija. A i topla golfska struja je drasticno oslabila ove godine, a ona itekako ima uticaja na zimu u Evropi.
E moj lazare, setih se sad nase male "rasprave" od aprila ove godine. Ti tada rece da AO ide ka pozitivnoj fazi?
Nisam se slozio tada a ni sada se ne slazem s tim. Pisao sam o njoj u januaru, ni sam ne znam u kojoj temi.
Negativna faza i dalje traje.

A sada El Ninjo...
Meni je sve to bilo cudno kada sam odgledao video, cak sam pre godinu dana bas ovde na forumu(ne znam u kojoj temi) nekom replicirao da taj fenomen (El Ninjo) utice na vremenske prilike J.Amerike narocito na njenu zapadnu obalu i da se pruza sve do Indije i dalje, e tu se njegov uticaj oseca najvise.
Medjutim nalazim po internetu i neka istrazivanja gde stoji da on indirektno utice na klimu i drugih delova sveta.
Jedno je sigurno da su leta u Evropi bila najtoplija u godinama kada se javljao El Ninjo, ne znam da li je slucajnost ali za ovo nemam objasnjenje i trazim ga??

A Golfska struja je posebna prica, njeno eventualno slabljenje bi imalo jako los uticaj na Evropu narocito zapadnu i severnu.

Detinstvo bez snega je kao torta bez slaga...

Uh, i gore od toga!  :(

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #79 poslato: 14. Oktobar 2010. u 23:21 »
 ^^ ^^ Jeste tacno je da sam rekao da AO ide ka pozitivnoj fazi, pratio sam AO model i negde na netu sam tad procitao da je arkticka oscilacija izasla iz ekstremno negativne faze i da pokazuje znake oporavljanja, medjutim taj njen rast stagnira i jos uvek je u negativnoj fazi, tako da se nisam ni nadao da ce uskoro doziveti potpuni preokret u pozitivnu. Pa kad je za naucnike ona jos uvek nedovoljno istrazeno podrucje, ne znaju pod kojim uslovima dolazi do njene promene ni koliki joj je period oscilovanja sto je jako bitno, znaci pravila nema. Jedno je evidentno, naucnici njenu negativnu fazu dozivljavaju kao stetnu i nevaljalu  jer nam emituje ogromne talase brutalne hladnoce i svakako da je bolje da sto krace ostane u toj svojoj negativnoj fazi.

Pacificka dekadalna oscilacija (PDO) je vec druga prica, period njenog oscilovanja je od 15-20 godina. Ima toplu i hladnu fazu.
Dobra vest za ljubitelje zime je da skoro usla u svoju hladnu fazu.
Znaci zime se itekako vracaju.

Ali to ne znaci da ce sve zime biti podjednako hladne i snezne, imace tu dosta mesta za temperaturne fluktuacije u zimskim mesecima, sto ce reci da jedne godine ce tih toplih prodora biti vise jedne manje, ali u ovoj deceniji ne ocekujem da se ponovi prica zime 2006/07.
« Poslednja izmena: 14. Oktobar 2010. u 23:49 lazar »