Dan je počeo loše... Bezopasni oblaci su povremeno prekrivali nebo i bila je nepodnošljiva sparina. Do večernjih sati se na radarskom snimku nije pojavljivalo ništa vrijedno pažnje. Tmax je iznosila 33.3°C. Da sve bude još gore, naši izgube prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u fudbalu.
Onda se konačno na radarskom snimku pojave konkretniji oblaci u sjeveroistočnoj Bosni oko 20h.
I dalje sam mislio da neće biti ništa kod nas.
Oko 22h mi pavlovic i Stefano javljaju da je počelo da sijeva u blizini. Radarska slika u tom trenutku izgleda ovako.
Krećem da se nađem sa njima na Kalemegdanu, usput primjećujem povremeno sijevanje ka jugu i zapadu. Stižem tačno na vrijeme, otprilike kad je prvi put zagrmilo.
Prva uhvaćena munja novim fotoaparatom. Možda bih je svrstao i u neuspjele pokušaje, al' kad je već prva, zaslužila je mjesto u ovoj reportaži.
Zatim druga nešto bolja:
I treća, najbolja u toj turi:
Zatim udara kratkotrajni pljusak. Nije dugo trajao i već primjećujemo novo sijevanje, uglavnom sa zapada.
Postaje sve učestalije, nalazimo novu lokaciju, i munjolov počinje.
Sve bliže, počinje sve jači vjetar:
Šteta što je ova ovako mutna:
Ova zato nije:
Ovdje nisam mogao da vjerujem da sam uhvatio četiri istovremeno.
Zatim počinje pljusak uz jak vjetar, i morali smo da se sklanjamo. Pljusak nije bio naročito jak, ali je sve vrijeme bilo grmljavine uz pojačan vjetar. Osjetno je osvježilo momentalno.
Iz zaklonjenog mjesta smo takođe pokušavali da slikamo. Uglavnom su to bile munje koje su obasjavale cijelo nebo:
Najbolja za kraj:
Sve u svemu, moj prvi uspješni munjolov, nadam se da će biti još uspješnijih ovog ljeta.
Uskoro očejute i Pavlovićeve i Stefanove fotke, kao i video zapise.
Pljusak je trajao otprilike od 23.30h do 00h. Temperatura je pala sa 29°C na 22°C. Ne znam koliko je bilo padavina, možda između 5 i 10mm, znaćemo sutra ujutru.