Srećom, od najavljenih 70mm ne bješe ništa, palo je svega 4mm. Ostaće i ovo upamćeno kao jedna od većih grešaka modela, ...
Ipak je lokalno bilo vrlo ozbiljnih padavina u toku prethodne noći:
Miloše?
:?:
Modeli jesu omasili, ali zavisi kako se uzme.Da nigde nije bilo kise, bas i nije tako, jer evo pogledajte istocnu Bosnu i Slavoniju i krajnji zapad Srbije.Bice tamo puno padavina od ovoga.
Ono sto modeli jesu omasili(sto i ocigledno jeste problem globalnih modela, koje svi pratimo) je to sto je 200-300 km vrlo prihvatljiva greska.Sto rece kolega Dikile negde, padavine su se setale istok-zapad iz modela u model.
Jedini koji je za Beograd ubo, je bio wrf-nmm, na sajtu zavoda, koji je bas tako davao neke male kolicine kise za jutros-sto je i bilo u Bg.Na kraju se i on sinoc u 12z povampirio i priklonio ostalim modelima dajuci isto puno padavina(rece Milos), ali se i on zeznuo.Lose,lose.
Neću da branim modele, iako ih redovno napadam kada nisu u pravu, ali ja sinoćnu kišu smatram lepo pogođenom. Modeli ne mogu da daju tačne vrednosti, i to treba da zna svako ko se iole bavi meteorologijom. Ono što modeli daju i što treba prihvatati jeste koncepcija razvoja vremena, a nikako egzaktne vrednosti.
Dakle, Miloše, moj znak pitanja se odnosi na ovu činjenicu i njeno ovlaš preskakanje. Kao poluprofesionalac, ne možeš tako da razmatraš ostvarivanje modela, jer modeli nisu 'tačkasti', već ono što ti vidiš iz modela kao meteogram jeste presek pojedinih meteoroloških elemenata u vremenu u jednoj tački. Kao što i sam znaš (nadam se), modeli uzimaju u obzir mnogo veću teritoriju od jedne tačke kako bi se izračunale vrednosti za tu jednu tačku. Poklapanje izlaza iz modela sa realnim ostvarenjem može biti samo slučajno, jer, ako si polagao statistiku, vrlo je mala verovatnoća 'ubosti' tako diskretnu veličinu kao što je količina padavina.
Takođe, Genčiću, lepo je što si blago skrenuo pažnju na ove činjenice. Ipak, ne smatram da je ovo urađeno 'loše, loše', jer izlazi su dali najviše padavina u toku noći, kao što se i desilo. Red veličine jeste tu. Sad, prostorna raspodela padavina je veoma velika promenljiva. Recimo, juče si imao manje od 5 mm padavina u bečeju, a 90 u Kikindi. Danas, Sombor ubi preko 100 mm padavina, a Beograd (za koji izlazi iz modela nisu mnogo razlčičiti od izlaza za Sombor) nije imao više od 5 mm. Kako baratamo velikim rasponima količina padavina na vrlo malom prostoru, ne vidim šta je loše u ostvarenjima. Kada se malo 'poravnaju' te padavine na tolikom prostoru, videćeš da red veličine količine padavina prilično odgovara onim koje je model dao, u oblastima 200 x 200 km.
Izvinite ako ste ovo osetili kao 'packe'. Nije mi namera da kritikujem kolege, ali namera mi je da vam lepo skrenem pažnju da se modeli ne čitaju iz tačke u tačku, već se posmatraju čitave teritorije. Ako mislite da se može bolje, završićete fakultete i krenuti u beskrajnu priču o prognostičkim modelima. Već na prvim koracima ćete se setiti ovih 'promašaja', slegnuti ramenima i reći 'pa jednačine su dale dobre rezultate' i shvatiti koliko su modeli ograničenih moći. Želim vam svu sreću ovog sveta da, ako počnete da se bavite poboljšanjem modela', u tome i uspete.
Najzad, ni ja ne znam sve. Štaviše, ne znam mnogo toga, ali ono što znam ću dobronamerno podeliti sa vama.
Edit: Miloše, dobro je da si ubacio ovaj post, jer vidim da si i sam svestan dosta toga. Ipak, treba voditi računa.
Neću da vam kažem kakvo je vreme napolju. Ovaj post će ostati offtopic. Štaviše, da bi imao ikakve veze sa temom, reći ću da mi ovakvo vreme nadasve prija, jer u poslednje vreme mi jako smetaju i vrućine, i pljuskovi, i vetruštine. Najzad lepog osveženja.