Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nezaboravna oluja u Novom Sadu 13.7.2006 (19 fotki~1.2 mb)  (Pročitano 4028 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Nezaboravna oluja u Novom Sadu 13.7.2006 (19 fotki~1.2 mb)
« poslato: 14. Jul 2006. u 04:04 »
Nisam ni slutio da ce mi jucerasnji dan u Novom Sadu biti tako dobar.
I Joe-u i meni verovatno nezaboravan.Pre sve da se zahvalimo Dasi na ustupljenom fotoaparatu, bez kog ove fotke ne bi ni nastale

Jos oko 13h kada sam stigao bilo je Suncano, toplo 28 C i jako sparno. Videlo se da je nestabilno vreme. Nebo je bilo puno cumulusa, a samo nebo je bilo bledo plave boje kao i uvek kada je sparno.

Mada prognoze nisu najavljivale pljuskove za danas, bar ne u ovom delu Srbije, vec samo juzno od Beograda.

Cim smo izasli iz trznog centra oko 16.30h odjednom je poceo pljusak i to pljusak iz vedra neba! Prakticno iz vedra neba ali kada sam bolje pogledao mi smo bili na rubu jednog cumulonimbusa, koji smo kasnije mnogo bolje videli, ali je Sunce bilo u objektiv pa nisam mogao da ga fotkam.

Dok smo se setali centrom Novog Sada sve ucestalije se cula grmljavina, Joe i ja smo u prvi mah pomislili da se to cuje saobracaj, ali ne to je bila grmljavina.

Uputili smo se prema Petrovaradinskoj tvrdjavi, sa nase leve strane nebo se vec zacrnelo. Grmelo je sve jace i jace, iako oblaci jos nisu zaklonili Sunce nekoliko puta sam video munje.

Evo prvo fotki od 17.30h

sa nase leve strane je izgledalo ovako

a gromovi samo pucaju i pucaju!!!

Ja se dvoumim da li da predjemo peske most ka Petrovaradinskoj tvrdjavi ili ne. Plasim se da nas ne uhvati pljusak. Ali Joe je bio uporan, pokazalo se da je odluka bila i vise nego ispravna. Istina negde pred kraj mosta i dok smo se peli na tvrdjavu padala je po neka kap kise, ali nista strasno.

Oluja ciju smo grmljavinu culi prolazi pored nas, izgleda da prolazi rubnim delovima Novog Sada.

Kako smo se peli na tvrdajvu u jednom trenutku pogled je bio fenomenalan, posto slika govori vise od hiljadu reci evo fotke.

dve kisne zavese, munje sevaju (kamerom sam snimio munje), cuje se jaka grmljavina. Racunamo da ovo ima nekoliko kilometara od nas. Mada u svakom slucaju sve i da pocne pljusak imamo gde da se sakrijemo na Petrovaradinskoj tvrdajvi.

Ali sa druge strane prakticno iznad nas stovrio se drugi cumulonimbus iz koga je jako grmelo

Konacno popeli smo se na vrh Petrovaradinske tvrdjave.
Prizor je bio kakav se retko vidja.
5 kisnih zavesa na horizontu, prakticno 5 olujnih frontova, munje velike kao u filmovima. Znaci da ne poverujes!!!
Dok smo mi uzivali u tom pogledu, upravo sam krenuo da vadim kameru da snimim, a Joe da fotografise, kad ono poceo pljusak i ovde, trcimo da se sakrijemo da ne pokisnemo, ustvari pre svega da ne pokisne foto-video oprema koju imamo. Stigli smo pod zaklon, na svu srecu i odatle je pogled lep.
Kako se i kod nas stvara kisna zavesa odlucili smo da brzo snimimo kamerom i fotoaparatom ove kisne zavese u daljini.

18.19h

18.20h stvara se kisna zavesa i kod nas

18.21h kisna zavesa je i kod nas, vidljivost je minimalna

Padala je jaka kisa, grmelo je izuzetno jako, pucalo je svuda oko nas, sa nama u drustvu su bili neki stranci koji su isto fotkali oluju, kada je oluja i njima koji nisu meteo fanovi interesantna, onda je jasno koliko je tek nama bila interesantna. Pocela je i sugradica pomesana sa kisom.

u 18.30h kisna zavesa se pomerila tako da ponovo imamo panoramu na oluje u daljini

Oluje pocinju da se spajaju

Izgleda da ce zalazak Sunca biti prelep. Kod nas je kisa u 18.55h potpuno prestala

Ali olujama nikako da dodje kraj kao da smenjuju jedna drugu (viseceliska oluja-multicell ocigledno)

Sve negde do 19.45h je grmelo. Tada su konacno i poslednje kisne zavese nestale, a zalazak Sunca je bio prelep.

Van mreže meteoeast

• *
« Odgovor #1 poslato: 14. Jul 2006. u 07:36 »
svaka čast =D>

po animaciji radara Bilogora vidi se da vas je Cb zahvatio svojim istočnim rubom, glavnina je prošla malo zapadnije  :wink:

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #2 poslato: 14. Jul 2006. u 14:27 »
Evo Stefano je odlično opisao oluju, tako da nemam šta da dodam ili oduzmem. Bravo Stefano  :wink:
Evo ovde se vidi i nastavak radara Bilogora

Van mreže Dasa

• *
« Odgovor #3 poslato: 14. Jul 2006. u 17:22 »
Nije u redu! I ovde je drug CLAN izostavljen, ovo je sve radjeno mojim fotoaparatom, a ja se nigde ne spominjem! Sada sam se uvredio :evil:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: 14. Jul 2006. u 19:27 »
Jao, evo ispravljeno je sve.

Van mreže Dasa

• *
« Odgovor #5 poslato: 15. Jul 2006. u 10:46 »
Ala su dobre fotke kao da je radjeno mojim aparatom! Nisam ni znao da je tako dobar! Bravo za administratore =D>