@ ljubisa:
Ja mislim da je to radarska greska, tj. to su neki stalni odrazi koji ne bi trebalo da imaju veze sa vodenim kapljicama.To se kod ovih radara desava kada radarski talas se na svom putu naidje na cvrstu prepreku(planina ili sta ti ja znam).Kod ovih slika sa sajta rhmz-a, odmah provalis uz poznavanje reljefa, koji je odraz od planine, a izmedju toga mozes i da naslutis neke oblake(vrlo lose izgledaju na sajtu, oni u radarskim centrima sigurno imaju bolju sliku).
E, sad, problem je sto u Vojvodini na mestima na datim slikama sigurno nema planina, a bogami i Bilogora daje neke odraze, ali su oni nekako cudni i svakako neprirodno deluju, tako da ih treba zanemariti.
Da se nadovežem na kolegu.
Stalni odrazi su nužno zlo na radarskim ekranima. Stari, analogni radari koje ima RHMZ svuda osim u Vojvodini (Mitsubishi, proiozvodnja 1976. godine), imaju tu nezgodaciju da 'vide' ne samo oblake, već i druge odraze (čvrste prepreke, kao što su planine, poneki avion u preletu itd.). Međutim, ono što radarska slika ne može da pokaže, jeste to da se odrazi od oblaka razlikuju od odraza od čvrstih prepreka po tome što nežno trepere na ekranu. Treperenje je, naravno, posledica turbulencije u oblacija, te iz toga i nestalnost radarskog odraza. Vrlo je nezgodno kada se oblak 'prilepi' uz planinu, te ako radar operater ne zna 'mapu stalnih odraza', može da se zaleti na oblak. Srećom, ta 'mapa stalnih odraza' se brzo uči i operater već zna gde je šta na radarskom ekranu.
Vojvođanski radari Gematronic (proizvodnja oko 1999. godine) već rade na drugom principu, pa se oblaci vrlo jasno diferenciraju od oblaka. Naime, filtruju se odrazi koji se kreću, i kao takvi se dalje obrađuju i daju u radarsku sliku.
Ređe se pojavljuju i smetnje u rasprostiranju elektromagnetnih talasa, te se pojavljuju 'fantomski odrazi', kao što ih je videla i Bilogora. Smetnje mogu biti različitih uzroka, a kako je sve više potencijalnih uzročnika, nije ni čudo da se to odarzi na radarske slike.
Pljusak u Košutnjaku sa 2.6 mm padavina nisam ni primetio iz centra grada. Čak i kada sam se vratio u ove krajeve, nisam video neke tragove pljuska, osim na beleženju AMS Košutnjak.