Noći su isto problem, ne znam kako da zaustavim hlađenje kod mene.
I nemoj. I kolega isto kaže:
A što bi se trudio da zaustaviš noćno hlađenje Dejo, pa to je očigledno karakteristika tvoje mikro lokacije. Ako u toku dana i imaš razloga da sumnjaš u Tmax preko noći nemoj nikako da sumnjaš u Tmin.
Gledajući tvoj zaklon i mesto na kome je postavljen imaš vrlo malo razloga da sumnjaš u tvoje podatke. Palićko jezero očigledno preko dana rashlađuje a u toku noći sprečava brže hlađenje vazduha. Nemoj da težiš da imaš iste podatke sa njima to je nemoguće.
Zaklon je OK, ali ipak malo pušta Tmax da podivlja više nego što treba. Stepen-dva, sasvim dovoljno.
Što se tiče priče o Paliću, takve priče su, dragi kolega, prilično paušalne. Palićko jezero i nema nekog uticaja na vreme u neposrednoj okolini jezera. Bar leti. Preko dana, pesak severne Bačke uništava skoro sve što bi jezero eventualno ohladilo, tako da se efekat hlađenja od jezera i ne vidi. Uporedi sa Somborom, Segedinom, Kikindom. Videćeš dosta slične temperature preko dana. Noću je slično. Hlađenje je mnogo intenzivnije na otvorenom prostoru, ali što se bolje ohladi, to je reprezentativnije. Slabije hlađenje može da potekne od prisustva raznih objekata oko mernog mesta (rastinje, zgrade...).
Sad zašto ja sumnjam u uticaj jezera? Pa lepo, vidim kojim se tempom menja temperatura na obe lokacije; vrlo slično. Dakle, razlike koje se javljaju su posledica mikrolokacije, različitosti okoline stanice. Kad bi to proglasili greškom merenja, ne bi bilo potrebe ni da stavljaš svoju stanicu. Ovako, sa svojim podacima imaš interesantan pregled situacije kod tebe i pored jezera. A šta utiče? Pa, ostavićemo to za neki drugi put. Skupimo podatke i uporedimo ih valjano, pa ćemo znati nešto više.
Pošto, kao insajder, imam priliku da vidim razliku između klasičnih merenja i AMS na našim sinoptičkim stanicama (ne samo na Paliću, već svuda gde su AMS postavljene i rade), mogu reći da su razlike između 'dva Palića' često dramatičnije nego između klasičnih merenja na Paliču i tvojih na putu prema Kelebiji. Dakle, opusti se, dejo. Jedino što bi možda mogao da probaš jeste da uvučeš tablu stiropora pod krov zaklona i pratiš nekoliko dana šta se dešava. Kod Radeta je to dalo neke lepe rezultate.