Koliko sam upoznat ima osoba koja radi taj posao za RHMZ.Informaciju od 18. 07 i izmerenoj količini od 103 litre smo dobili baš od te osobe.Ostali kišomeri u selu mere samo 40 ili 60 lit.
To ti je samo dokaz da je količina padavina za jedan dan iz pljuska merodavna samo za vrlo malo oblast, ne veću od fudbalskog igrališta. Kad su pljuskovi u pitanju, napretku meteorologije ne bi pomoglo ni to da svako dvorište ima kišomer. Koliko puta mi se desilo da moj kišomer pokaže drastično različitu količinu padavina od najbližeg zvaničnog, samo 1.5 km severno od mene, vazdušnom linijom (stanica ispred zgrade RHMZ). Prošle godine, recimo, u junskim pljuskovima, jedna stanica je beležila jedna pola litre, dok druga, 5 km zapadno vazdušnom linijom odatle, beležila je preko 70 litara.
Dakle, kišomera nikad dosta. Kao primer za to uvek navodim Boku Kotorsku, koja obiluje takvim razlikama koje su za nas u ovim krajevima neverovatne.
Drugačije je zimi. Tada prostorne razlike nisu tako velike, pa jedan kišomer lepo reprezentuje teritoriju od recimo 5 x 5 km.
Najzad, mislim da sam ti ovim komentarom otkrio 'toplu vodu', odnosno verujem da to već i sam znaš. No, lepo mi je da popričamo na tu temu.
Jutros je lepo vreme, za opuštene šetnje i uživanja, izvođenje beba u kolica ili sitne dečice za ručicu, za nežno zalivanje bašti manjim količinama vode (priprema za nastupajući povratak vrućeg leta), za čitanje novina, za puko blejanje u predivno plavetnilo neba, bez daška vetra, samo miriše sveže pokošena trava... Ko danas da ide na posao i da rmba? I ko da sedi pored računara, a da mu to nije posao?
posle duže vremena minimalna temperatura koja priliči Knjaževcu Tmin=11.3°C
Priliči i Beogradu, ali u aprilu.
Ne znam da li ste primetili, ali trudiću se da svojim opisima Aktuelnih vremenskih prilika ne dam meteorološke podatke (osim ako su stvarno vanredni ili neobični), već uglavnom samo subjektivne utiske. Time vam ne branim da kačite meteorološke podatke (koje ću ponekad da komentarišem), a ja želim da dam doprinos tome samo (ponekad vrlo opuštenim, ali ređe i oporim) komentarima.