PTPrince, kako ti onda objasnjavas ovo sto je Laky postavio. Meni zaista lici na strukturu tropskog ciklona, sa sve okom. Da li je to oko ciklona ili nije? da li se taj ciklon razlikuje od "obicnih" evropskih ciklona ili ne?
Nije to oko ciklona. Zna se kako ono nastaje. ne može se nešto tumačiti samo na osnovu kako nešto izgleda. Naime, za tropski ciklon potrebno je da ga prati odgovarajuća raspodela meteoroloških elemenata koja odgovara takvoj pojavi. U ovim slučajevima, izuzetno veliki horizontalni gradijent pritiska koji bi uslovio pojavu tropskog ciklona nikad se nije ni pojavio. Drugo, okidač za stvaranje takve tvorevine kao što je tropski ciklon ne postoji. Možda bi to moglo da nastane leti u nekim nategnutim uslovima, ali nikako zimi. To sam opisao u svojoj prvoj reakciji i nemam namere da se ponavljam (čitajte, uživajte, učite i pamtite).
Dalje, neka tvorevina nalik 'oku' ciklona se može ređe uočiti i kod vantropskih ciklona, što bi ovde bio slučaj (da se ne upuštam u teoriju mnogo dublje, mada mogu - smatram da je koncizan odgovor ono što se može pročitati).
Intenziteti vantropskih ciklona se mere upravo jačinom horizontalnog gradijenta pritiska. Zaista, u Mediteranu je najintenzivnije, zbog najjužnijeg položaja u Evropi, zbog velike razuđenosti obale u odgovarajućim razmerama (ali ne u strogo lokalnim razmerama, jer je tu Norvešta bez premca), te zbog toga ključnih različitosti u zagrevanju kopna i vode, osnovnog pokretača većine atmosferskih procesa. Međutim, za uragan iliti tropski ciklon nedostaju ti opisani ključni uslovi.
Najzad, negde treba postaviti granicu između tropskih i vantropskih ciklona. Ni ovakva podela nije crno-bela, jer postoji čitav spektar intenziteta ciklona. Razlika je, dakle, samo u mehanizmu nastajanja ove pojave, i to je suština cele priče.
Ne znamo mi sta je Bad Meteorology, a sta ne. :blahblah: :blahblah:
Od kako je globalno zagrevanje postalo sumnjivo svi koriste "Bad Meteorology" kada sumnjaju u nesto.
Laky, bez ljutnje, ali ja bar znam šta je šta u meteorologiji. Najzad, to mi je posao.
Termin Bad Meteorology se ne odnosi samo na globalno zagrevanje, već pre svega na tako trivijalne stvari koje su u osnovi pogrešne (kao što su oblik kišne kapi, smer rotacije ispuštanja vode u lavabou), preko ovakvih zaključaka i kvazi-klasifikacija meteo fenomena, pa sve do čitavih 'naučnih pristupa', kao što je Stevančevićeva teorija (apsolutni nonsense, bez trunke zdravog razuma, postaje čitava naučna disciplina - užas nad užasima!).
Da nisam iz ove branše, ne bih se ni javljao na ovu temu, ne bih komentarisao na ovaj način (jer ne bih znao ono što znam), a ne bih ni prihvatio moderatorsku poziciju. Ovako, želim da ukažem na prave i pogrešne puteve u prihvatanju meteorološke misli. Sad ko želi da sluša, lepo. Ko ne želi, imaće problem. Znam po sebi iz mlađih dana.
Cak od 1947. godine mozda i ranije, ima podataka o Mediteranskim uraganima.
Pa zato se i zove Mediteranski uragan. Zato sto lici na klasicne tropske oluje i uragane.
Tada je meteorologija bila daleko slabija nego danas, jer je dinamička meteorologija bila još sa osnovnim postavkama, telekomunikacije slabe (a samim tim i sinoptika), satelita nije bilo (i ko da vidi oko ciklona?), a neke fundamentalne teorije savremene meteorologije datiraju iz 50ih, 60ih godina. Umesto računara koristili su se gradijentni lenjiri, a o modeliranju atmosfere se u praksi samo maštalo zbog nedostataka računara u meteo službama. Bila su meteorološka merenja i skromno znanje, pa zato se i ne čudim da je takvih pojava bilo. A čovek kao čovek, kad nešto usvoji, ne može toga više da se reši. To je samo dokaz jedne lepe izreke: 'Budite veoma pažljivi kad nešto utuvljujete u glavu, jer posle to više niko nikad ne izvadi'.