Alo, ljudi, polako!!!
Meni je apsolutno jasno šta je to viđeno na nebu. I počeću sa objašnjenjem na malo neuobičajen način, ali najbolji u ovoj (ničim izazvanoj) zategnutoj situaciji.
Jako se dobro sećam NATO bomradovanja 1999. godine. Ni tada nisam bio mali. Sećam se koja količina psihoze je u Srbiji (i čitavoj SR Jugoslaviji) kolala svim sferama naših života. Loša prošlost, hiperinflacija, izopštenost od sveta... ko da ostane normalan? A mi smo trvdili da smo jedini normalni na svetu. Bilo je da smo
Sami
Protiv
Sveta. Sve se tumačilo sa po tri slova: RTS, CIA, KGB, FBI, RSK, OVK, SPS, DSS... i svi ovi su bili 'igrači' u 'predstavi' psihoza kojih smo bili prepuni.
Po meni, vrhunac te psihoze je bilo potpuno pomračenje Sunca, 11. avgusta 1999. godine. Dok je čitava Evropa uživala u neobično dugom potpunom pomračenju Sunca, dok su u gradovima Evrope koji su bili u pojasu totaliteta bili na ulicama, gledajući ovaj apsolutno prirodan fenomen, naši medijski isprani mozgovi su od toga pravili takvu famu da su ljudi zamračivali kuće, da nešto zlo ne uđe sa Sunca. Čak se na nekim prozorima u RHMZ mogli videti debeli zastori. Kakva je sramota bila videti takav izveštaj u Dnevniku, bez komentara!
Srbija je bila okrznuta pojasom totaliteta, zahvatajući samo Suboticu i Kikindu (od većih mesta), te je ta oblast bila samo za ljubitelje prirodnih fenomena. Svako ko je išao tamo (uključujući i mene) bio je prozvan u najmanju ruku nenormalnim, ludim, samoubicom.
Čak i najobičnije stvari su bile pogrešno tumačene. U NATO akcijama ljudi su psovali zvezde, prozivajući ih NATO avionima. Kada čovek pokuša da im kaže da nisu u pravu, oni bi branili svoje sulude argumente time što se te svetle tačke kreću, jer lepo se vidi da se pomeraju prema oblacima. Pri tome se potpuno zaboravlja da se i oblaci kreću, i to najbrže od svega na noćnom nebu.
Zaista, u takvoj situaciji, zabeležene su n'nenormalne' pojave. Istina, sećam se grafitnih bombi koje su padale početkom maja po Srbiji, ostavljajući nas sve u mraku. Varničenje od tih palih bombi se pomešalo sa prirodnom elektrikom, te su se grmljavine čule kao da su produžene, potmulije, izmenjene i nekako više preteće (da li je zaista bilo tako ili je to bila psihoza - razmislimo malo i sami). Odlično se sećam izveštaja iz Beograda, a takođe baš iz Niša kako su se začule takve grmljavine. Dakle, maj 1999. godine je bio u potpunom opštem ludilu.
Sada, kad je prošlo 11 godina od tada i vratilo se u normalu, te ima ko da normalno svhati ove reči, izdaću 'zvanično saopštenje' sa 11 godina zakašnjenja (Pažnja, pažnja!):
cTrL_AlT_DeleTTe, ti i tvoji niste videli dugu. Vi ste videli pojavu koja je krajnje poznata u meteorologiji, a naziva se
halo. Srpski rečeno (pošto imate i link u nazivu ove pojave), halo je optička pojava prelamanja svetlosti na kristalićima leda od kojih su napravljeni oblaci na kojima se ova pojava javila (oblaci roda Cirrus - tanki, paperjasti oblaci, na visinama od 5-9 km iznad tla). Pojava haloa je najčešće u vidu lažnih sunaca (sundog) koji se nalaze na čvorištima lukova duginih poja, na 22 ugaona stepena oko položaja Sunca (manje više u pravcu Sunca). Još češće se vide ti lukovi, te se čine sličnim dugi, što zbog lukova, što zbog rasporeda boja od svetlosti koje se prelama. Uistinu je slična pojava, samo što se duga vidi niz Sunce, u suprotnom pravcu od Sunca, na kišnim kapima.
Halo ej prilično složena pojava po svom izgledu, jer ima čitav set različitih oblika i varijacija na opisanu šemu, što opet zavisi od broja prelamanja svetlosti i oblačnog zastora od Cirrusa ili Cirrostratusa na kojem se Sunčeva svetlost prelama.
Nadam se da sada možete da zakopate svoje ratne sekire i da budete srećni što ste naučili nešto novo. Ako je tako, ja ću biti najsrećniji meteo moderator na svetu, a vi najsrećniji meteo forumaši.
I izvinite što sam odužio. Bilo mi slatko, šta ću...