Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Beograd-oluja uvece 29.7.2006  (Pročitano 2794 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Beograd-oluja uvece 29.7.2006
« poslato: 30. Jul 2006. u 19:32 »
Oko 19h sam stigao na Novi Beograd kod Hotela Hyatt da se nadjem sa drugaricom.

Na Hyattu se vidi odsjaj od Sunca koje se probija iz oblaka lepse je izgledalo uzivo nego na fotki

Ceo dan je bilo Suncano i pretezno vedro, ali sparno, T.max 35 C dok je u 19h bilo 32 C. Prosetali smo se ka splavovima kod Hotela Jugoslavija. Kad smo bili kod Arene primecujem da sa juzne strane dolaze tamni oblaci

Ubrzo vidim da oblaci dolaze i sa zapada i jugozapada. Sunce polako tone u oblake.

Dok smo bili na splavu Bibis primecujem kroz prozor da nesto "blica". Pomislio sam da je upitanju blic fotoaparata, ali ne to blicanje je bilo suvise cesto i sve jace. Shvatam da nam se oluja priblizava.
Kada smo u 20.50h izasli sa splava prizor je bio prelep.
Sevalo je na svakih nekoliko sekundi!!! Snimao sam kamerom, video snimak je odlican uhvatio sam 20-tak munja sigurno.
Evo kako je to izgledalo na Novom Beogradu

Otpratio sam drugaricu na bus pa sam produzio ka centru, pocela je da pada kisa doduse ne jaka. Cuje se i potmula grmljavina, ne mogu ni da zamislim kako je u centru oluje!!!

Kad sam bio na Trgu Republike snimio sam kamerom nekoliko munja, ali sam cak probao i fotoaparatom iz ruke da uhvatim neku munju...recimo da je ovo najbolji snimak

Ne vredi nisam imao stalak, inace bi fotke bile odlicne...

Al zato tu je kamera :) pa imam video snimak, evo grab framea

Negde usput prema mom stanu poceo je jak pljusak.

Sa prozora sam snimio jos nekoliko munja kamerom, evo jedan grab frame

I sa prozora sam pokusao da fotkam munje fotoaparatom iz ruke (dakle bez stalka jel ga jos nemam)
Uspeo sam da uhvatim nekoliko sevanja, ali nije nesto, logicno zbog kratke ekspozicije.

Oluja se zavrsila oko 22.30h. Cak je u jednom trenutku nestala struja na ulicnom osvetljenju u mom kraju
Posle oluje temperatura je pala na 22 C ali je bilo jako sparno (mode dry na klimi je dobro dosao da izbaci svu tu vlagu)

Za sada ova oluja i oluja u Novom Sadu 13.7. bore se za titulu najbolje ove godine, ali treba sacekati do negde sredine oktobra nadam se da ce biti jos ovakvih oluja. Kod ove oluje je ustvari bilo najbolje sto je jako intenzivno sevalo.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #1 poslato: 31. Jul 2006. u 01:36 »
=D> Bravo Stefano za izveštaj. Odlične fotke. Novi Beograd prelep. Nažalost ja nisam prisustvovao oluji koja ulazi u najuži izbor. Gledao sam je prema Beogradu sa Bodine vikendice i videlo se da seva bukvalno svaku sekundu. Ona kada smo bili u Novom Sadu je extra ali mislim da nije tako često sevalo, imali smo sreće da se nađemo na dobroj lokaciji za fotkanje i da je bio dan pa se lepo videla kišna zavesa :D  ali što se tiče gromova ova je sigurno bila bogatija.  :smt023 Pitao sam kevu i kaže mi da u Novom Sadu nije pala ni kap kiše.

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #2 poslato: 31. Jul 2006. u 02:30 »
Stvarno odličan izveštaj i slike.
Ja sam sedeo kući i nervirao se što radar RHMZ izbacuju na sat vremena. :evil:
A i nisam se setio da probam sa DV kamerom da snimim nešto, pa da okačim neki frejm. :evil:

Elem, bila su 2 ogromna oblaka(ćelije), više od 50dBZ ili čega već, koje su išle direktno ka BG-u i jačale. To sam video na Hr radaru koji hvala bogu izlazi na 15 min, ali ipak ne pokriva do BG-a. Centar jačeg oblaka je prošao nešto severnije od Beograda i možda zahvatio samo krajnje zapadne delove   grada, dok je ovaj nešto slabiji prešao preko nas. Kod mene na Karaburmi nije bilo ni jednog bliskog udara groma(možda par kilometara najbliže), mada se grmljavina u jednom trenutku čula skoro konstantno i na par minuta je nestalo signala sa kablovske. Čujem danas da neki delovi grada nisu imali struju neko vreme.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: 31. Jul 2006. u 16:07 »
Komsija (ja sam iz Mirijeva) kod mene struje nije bilo na ulicnom osvetljenju.