Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2010  (Pročitano 35927 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Oktobar 2010
« Odgovor #20 poslato: 01. Oktobar 2010. u 01:27 »
covece samo ne kosava..samo da znate kako ovde kod mene duva posto sam na udaru...nadam se da ce ta kosava da bude dva tri dana koliko obicno i duva..bolje kisa da pljusti

E super ste ljudi, od kad sam otkrio ovaj forum samo vase prognoze pratim, pozdrav svima...samo tako nastavite.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #21 poslato: 01. Oktobar 2010. u 01:58 »
Kosava sa dunaavaaa.... 3 dana min :)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #22 poslato: 01. Oktobar 2010. u 09:59 »
Pocinje od ponedeljka i nadam se da ce sreda biti poslednji dan kada ce duva ti taj odvratni vetar.
Bar modeli vide smirivanje u sredu-cetvrtak...

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #23 poslato: 01. Oktobar 2010. u 10:36 »
Polako sa snegom hehe,ipak mislim da je to rano govoriti po prvim kartama,a ako ga i bude bice to na planinama...Sto se tice kosave mi u Vrscu znamo kako je ona dosadna jer ne zovu nas dzabe gradom kosave jer poznato je da su ovde najjaci udari vetra :))) :)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #24 poslato: 01. Oktobar 2010. u 11:23 »
Lepo se ususkao AC na severu, dokle god doseze modeli on je tamo, a to znaci hladno i povremeno vetrovito vreme kod nas. Nista od Miholjskog leta ove godine.

Van mreže Cirus55

• *
« Odgovor #25 poslato: 01. Oktobar 2010. u 12:30 »
Umereno topao oktobar. Tokom prvih devet dana oktobra biće uglavnom suvo vreme sa srednjim dnevnim temperaturama iznad višegodišnjeg proseka. Jutarnje temperature biće u intervalu od 8 do 14, a najviše dnevne od 17 do 21 stepen. Umerena košava će duvati oko 5, 6 i 9. oktobra. Od 11. do 20. oktobra biće promenljivo, povremeno sa kišom. Od 21. do 27. oktobra uspostaviće se period stabilnog i suvog vremena. Posle 27. oktobra dolazi do znatnijeg zahlađenja.

Ostaje da vidimo oce li bas ovako biti !  ;)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #26 poslato: 01. Oktobar 2010. u 13:22 »
GFS  vecem delu Srbije u sredu daje obilne padavine, ali tesko da ce biti nesto od njih kada je kosava u igri.

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #27 poslato: 01. Oktobar 2010. u 13:27 »
Da ali će na istoku biti tiho i sa niskom oblačnošću i uz to i znatno hladnije nego u ostatku zemlje.
Ovo je prva prava najava košavske situacije u hladnijem delu godine. Tako da su u Timočkoj krajini moguće i obilnije padavine naredne nedelje.

Van mreže ciklon

« Odgovor #28 poslato: 01. Oktobar 2010. u 13:59 »
GFS  vecem delu Srbije u sredu daje obilne padavine, ali tesko da ce biti nesto od njih kada je kosava u igri.
To je EC juce najavljivao, jutros te kise nema po njima. Mozda racunaju na kosavu pa su znatno smanjili padavine jer ako je bude a verovatno hoce tesko da moze pasti nesto ozbiljnije!

Da ali će na istoku biti tiho i sa niskom oblačnošću i uz to i znatno hladnije nego u ostatku zemlje.
Polako pocinje period u kome istok zemlje ima veliku razliku u odnosu na ostatak zemlje, vi Boce kao da se nalaziti u Sibiru!

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #29 poslato: 01. Oktobar 2010. u 14:05 »
Tako je ciklon, ne zovu nas tek tako srpski Sibir.
Ali i to puno zavisi od strujanja. Ako je iznad Rusije polje visokog vazdušnog pritiska što i jeste najčešće u toku zime onda je tako, ali ako to izostane i bude dominantno strujanje sa zapada i severozapada onda smo topliji od ostatka Srbije.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #30 poslato: 02. Oktobar 2010. u 15:31 »
Lepo je ponovo videti ozbiljnije zahlađenje praćeno košavom....  :D :D

To će biti verovatno košava sa istočnom/severoistočnom komponentom,odnosnom skoro pa minimalnim fenskim efektom...to se zove prava košava,a ne ono go*** sa jugoistočnom komponentom koje diže temperaturu do besvesti  :super: :super:

I dalje se crtaju ozbiljnije padavine u noći utorak na sredu i u sredu do sredine dana ali teško da će zbog košave toga biti..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #31 poslato: 02. Oktobar 2010. u 17:43 »
I pored kosave bice obilnijih padavina. Ja mislim da kosava ovaj put nece imati velik uticaj na padavine, jer ciklon nije uopste jak. U svakom slucaju videcemo sta ce biti...
EC 58mm, GFS oko 40mm za utorak i sredu kod mene.
Najvise padavina trenutno trebalo bi biti na jugozapadu, jugu Srbije i u Vojvodini, ali u celoj zemlji bice preko 20mm.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #32 poslato: 03. Oktobar 2010. u 11:47 »
Ec je skroz presusio, dok GFS i dalje tera svoje sa obilnim padavinama

Od petka ce biti uslova za prve jutarnje mrazeve sa temperaturom u minusu.
« Poslednja izmena: 03. Oktobar 2010. u 12:27 dikile »

Van mreže ciklon

« Odgovor #33 poslato: 03. Oktobar 2010. u 13:21 »
Ec je skroz presusio, dok GFS i dalje tera svoje sa obilnim padavinama
Evo opet one situacije kada se ova dva modela totalno razilaze po pitanju padavina, bila je to cesta situacija prosle zime.
EC je naravno bio mnogo precizniji tada a mislim da ce biti u pravu i ovoga puta, utorak je blizu i uskoro ce jedan morati da se prikloni ovom drugom.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #34 poslato: 03. Oktobar 2010. u 13:28 »
Za Vršac je GFS već prepolovio vrednosti u odnosu na poslednji izlaz...kada se uzme košava u obzir biće da će EC opet biti u pravu

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #35 poslato: 03. Oktobar 2010. u 15:30 »
Nisam redovno pratio modele ovih dana, ali vidim da će ponovo biti jake košave, već od sutra...
Padavina ne bi trebalo da bude obilnih, nešto više nego od prethodnog ciklona, ali opet manje od 10mm u košavskom području, nešto više na jugu i istoku zemlje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #36 poslato: 03. Oktobar 2010. u 22:08 »
Kakva zbrka sa modelima cas ima padavina cas ih nema. Ec jutros suv, a sada druga prica. Evo kako to izgleda:

GFS  38 mm
EC    45 mm
WRF-NMM  40-50 mm

Iznenadilom me je i to sto je danas povremeno prskala kisica uz umeren jugoistocni vetar iako nije bila ni u najavi.. Sta ce biti na kraju?

Van mreže ciklon

« Odgovor #37 poslato: 03. Oktobar 2010. u 23:18 »
Ovo je jako cudna situacija s modelima narocito s EC!
Retko se desava da on ovako sara s prognozom i to na nekih 48h od pocetka padavina, ovo je bas retkost.
Meni za Vrbas daje 12mm za utorak, a za sutra simbolicnih 3mm. Jako me zanima kakva ce situacija biti do srede, posle toga prestanak kosave i dosta hladno vreme(bar u najavi)...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #38 poslato: 04. Oktobar 2010. u 13:22 »
Zaista neobična situacija da modeli crtaju ovoliko padavina i pored jake košave.
GFS za Beograd crta u prosjeku oko 30mm, EC oko 35mm. Toliko neće biti sigurno, a koliko će tačno biti, ne možemo još znati sa sigurnošću...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #39 poslato: 04. Oktobar 2010. u 14:17 »
GFS kod mene daje oko 25mm al EC samo 5mm, u ovakvoj situaciji vise verujem EC pogotovo sto od jutros ima tendenciju opadanja.
Beograd i sve juznije bi trebali da imaju vise padavina, al i dalje nisam siguran koliko to moze biti zbog vetra koji ce duvati sutra.