Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2010  (Pročitano 35981 puta)

Van mreže 10C-25C

• *
Odg: Oktobar 2010
« Odgovor #100 poslato: 21. Oktobar 2010. u 12:12 »
Kao danas sto je pogodjeno vreme  :rofl:
-3C...32C

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #101 poslato: 21. Oktobar 2010. u 12:31 »
Da Danijele, za sredinu sledece nedelje se ocekuje jace zahladjenje i mogucnost obilnih padavina.
To se crta vec neko vreme, tesko da ce biti snega(bar ja ne verujem) mada postoji mogucnost kako sada stvari stoje.
EC svaki dan po malo spusta temperaturu za taj period ali jos je rano govoriti o tome.

Kao danas sto je pogodjeno vreme  :rofl:
A zasto za danas nije pogodjeno vreme? Ko je prognozirao i sta je prognozirao, mora da sam propustio nesto?

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #102 poslato: 21. Oktobar 2010. u 12:47 »
Verovatno čovek misli na onih -6 °C od pre neki dan!  :o
Hladnije jeste, ali daleko od minusa!!!  :D

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #103 poslato: 21. Oktobar 2010. u 12:59 »
Verovatno čovek misli na onih -6 °C od pre neki dan!  :o
Hladnije jeste, ali daleko od minusa!!!  :D
Kimi je imao post u kojem je prognozirao -6C na 850hPa, dok je dikile napisao da je sneg moguc na planinama i juznije od BG-a.
Moj post je bio jasan da na severu ne postoji mogucnost snega.
Svi su se slozili da su problem padavine koje ce se brzo izmestati sto se i ispostavilo kao tacno.
Mislim da je snega bilo na planinama nocas...

Ne vidim nikakve greske u tim prognozama, sanse su postojale ali minimalne. Jedino sto je optimizam mozda bio malo veci kod nekih...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #104 poslato: 21. Oktobar 2010. u 13:34 »
Jedino sto je optimizam mozda bio malo veci kod nekih...
Neka optimizma ...  ;)
Čitajući postove, ja sam očekivao malo jače zahlađenje i malo više snega na planinama ... ali dobro je i ovo. Polako ali sigurno ulazimo u zimu!  :jupi:

Van mreže Danijel-Daca

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #105 poslato: 22. Oktobar 2010. u 13:56 »
Iako nije mesto ovoj slicici ovde,cisto da se zabelezi...a i nije otvorena tema za novembar...Eeeehh..kada bi se ovo ostvarilo bilo bi  :-[  :-[  :-[  :hitna:

http://img28.imageshack.us/img28/5563/uhuhuh.png

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #106 poslato: 22. Oktobar 2010. u 14:10 »
 :o :o :o
Prilično samouvereno staviše veliki deo Evrope u "minus"!!! Videćemo šta će biti od svega toga!!!  ::)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #107 poslato: 23. Oktobar 2010. u 00:10 »
Nova ciklonska aktivnost sa povremenim padavinama već od ponedjeljka i trajaće tokom naredne sedmice:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Danijel-Daca

• *
  • Starost: 37

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #109 poslato: 23. Oktobar 2010. u 11:37 »
GFS ensi:

Lepo to izgleda za narednu nedelju  :)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #110 poslato: 23. Oktobar 2010. u 12:00 »
Fronta bo hitra, toda učinkovita, prihaja mraz, sneg nad 500 metrov!

Vetrovi so že obrnili od jugozahoda, od koder priteka proti nam vse bolj vlažen zrak. Največ oblakov in sivine bo v Furlaniji Julijski krajini in v zahodnih predelih Slovenije, drugod proti vzhodu pa bo več spremenljivosti in bo tudi nekaj sončnega vremena. Ponekod v jugozahodnih in južnih predelih Slovenije ter Furlanije Julijske krajine bo že danes možno občasno rosenje, jutri bo po vsej verjetnosti padlo tudi nekaj kapelj dežja. Z južnimi vetrovi se bodo danes in jutri temperature zvišale.

Vremenske fronta s prizemnim ciklonom bo dosegla naše kraje v noči na ponedeljek. Po zadnjih izgledih kaže, da bo nekoliko hitrejša, toda tudi učinkovitejša, kot smo pričakovali v preteklih dneh. Glavnina padavin bo od jutrišnjega večera do torkovega jutra. Pojavljale se bodo povečini zmerne do močne padavine, vmes bodo tudi plohe in nevihte, možni bodo posamezni krajevni nalivi. Za fronto bo pritekal za ta čas zelo hladen zrak, najhladnejši v letošnji jeseni. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju se bo temperatura spustila do okrog -3 ali -4 stopinj Celzija, kar je za okrog 8 do 9 stopinj manj od dolgoletnega povprečja. Meja sneženja se bo od ponedeljkovih popoldanskih ur naglo spuščala, predvsem v severnejših predelih se bo spustila do nadmorske višine malo nad 500 metrov, najnižje letos. Snežilo bo tudi v Kanalski dolini in v Kranjski Gori. Zapihala bo zmerna do močna burja. Padavine bodo v torek čez dan postopno oslabele in popoldne dokončno ponehale.

Najnižje temperature bodo v noči na torek le malo nad lediščem, ob morju malo nad 5 stopinj Celzija, v sredo bo še kakšna stopinja manj, najnižje vrednosti bodo povečini okrog ničle ali malo pod ničlo.

Od srede se bo vreme postopno izboljšalo in bodo, kot kaže, nekaj dni z anticiklonom pritekali proti nam bolj suhi, toda razmeroma mrzli, severovzhodni celinski tokovi.

Izvor: http://www.slomedia.it/

Zanimljivo ovaj meteorolog iz Furlanije (granica Italije i Slovenije) kaze da ce u ponedeljak sneg i do 500 metara!! ;D
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #111 poslato: 23. Oktobar 2010. u 13:38 »
I treca dekada oktobra ce izgleda biti u znaku obilnih padavina.

Modeli se malo razilaze po pitanju padavina. GFS daje mnogo vise padavina od EC. Sve ce se znati vise u nedelju uvece ili u ponedeljak.
Mene jedino raduje sto nece biti jake kosave. Odnosno kosava samo u ponedeljak, a od utorka severozapadni vetar koji povoljno utice na padavine kod mene.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #112 poslato: 23. Oktobar 2010. u 18:59 »
Po najnovijem 12z gfs imamo granicnu situaciju kisa-sneg u Srbiji.Nalazimo se po poziciji tacno u onom delu ciklona koji ima dovoljno hladan vazduh i padavine.Obzirom da je vec u prethodnom izlazu situacija bila drugacija, mozda ce se i vratiti na staro, a mozda ce ova situacija opstati.Mislim da vec mesta preko 500 m imaju siguran sneg, a neki i snezni pokrivac.
Da, u pitanju je 27.10.

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #113 poslato: 23. Oktobar 2010. u 19:36 »
ljudi,paorima treba lepog i suvog vremena...a ne ovo sto se ocekuje, i nije mi jasna cemu tolika radost za kisom/snegom  kad svi znate da se pojedine opstine i dalje dave od obilnih kisa od letos!

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #114 poslato: 23. Oktobar 2010. u 20:07 »
ljudi,paorima treba lepog i suvog vremena...a ne ovo sto se ocekuje, i nije mi jasna cemu tolika radost za kisom/snegom  kad svi znate da se pojedine opstine i dalje dave od obilnih kisa od letos!
U pravu si, ali izgleda da ćemo teško do dužeg sušnog vremena!  :sos: Nego, prvi maraz pa na oranje i ostalo!  ;)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #115 poslato: 23. Oktobar 2010. u 23:27 »

Nase zelje nece uticati na razvoj vremena.
Tesko cemo mi dogurati negde, ako uvek budemo zavisili od prirode i cudi vremena.
Svako ima pravo da se raduje ili ne raduje necemu, pa makar to bilo na njegovu stetu.
Siguran sam da niko ovde ne zeli takvo vreme koje bi ugrozilo bilo ciji zivot.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #116 poslato: 24. Oktobar 2010. u 00:33 »
Ovo je mozda idealna pozicija ciklona. Videcemo u narednim izlazima kako ce se stvar razvijati.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #117 poslato: 24. Oktobar 2010. u 11:53 »
Prizemni hladni front bi trebalo da dođe već u utorak ujutru. Temperature će pasti jako nisko, i to uz padavine, ali ipak nedovoljno nisko da bi bilo pahulja i u nižim predjelima. Zato, očekujem da se u utorak i srijedu konačno zabijele planine iznad 1000m. Padavina bi moglo biti i u četvrtak.

Temperature u utorak ujutru:

Moram još da napomenem da GFS i EC vide potpuno drugačiji razvoj situacije od srijede.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #118 poslato: 24. Oktobar 2010. u 12:10 »
Ja mislim da ima uslova za susnežicu,pre svega u sredu ujutro..posebno na zapadu Srbije.

Crtaju se dobre padavine,a na visini je na zapadu i jugozapadu zemlje  oko -3°C.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #119 poslato: 24. Oktobar 2010. u 14:17 »
Ako se padavine zadrze u sredu planine ce zabeleti. Nesto pravim paralelu sa proslom godinom i secam se da su metogrami ovako izgledali pocetkom decembra. Na Kopaoniku je prvi sneg koji se nije otopio za dva dana pao tek 09.12., na moju veliku srecu  :).
Mislim da je Kimi u pravu i da bi krajnji zapad i jugozapad mogli i da ugledaju koju pahulju snega ako u sredu bude jacih padavina.
Vratiće se magle u London!