RHMZ registrovao susnežicu u Nišu.
Na +4 stepena nije nemoguće, ali mislim da je osmatrač loše procenio situaciju. Evo, Dikile je u nedoumici:
I kod mene je pre pola sata bilo susnezice (ledena zrnca), temperatura 5.3C
Susnežica ili ledena zrnca? Pitanje je sad...
Susnežica je mešavina kišnih kapi (ili eventualno kapi rosulje) i jasnih kristalića snega ili krupe.
Ledena zrnca su ledene loptice od sleđenih kapi kiše. Izgleda najsličnije sugradici. Nema nikakvih pahulja niti bilo kakvih sličnih kristalnih struktura. Nastaju zamrzavanjem kišnih kapi i njihovim ostankom u čvrstoj fazi. Tačnije, nastaje kao kiša (na pozitivnoj tempreaturi ili malo ispod nule, na visini oblaka, naravno), zatim prolazi kroz deblji inverzioni sloj negativnih temperatura (da kap zamrzne), a onda padne kao ledena loptica. Ovakva inverzija je moguća kod košave ili neke takve situacije, što danas nije. Danas, vertikalni profil atmosfere ne pokazuje nikakvu inverziju, već advekciju hladnog vazduha, pa u takvim slučajevima nema inverzije.
Inverzija tog tipa obično nastaje uz topli front, kada topli vazduh nadire po visini, natkriljujući hladni koji se 'zaglavljuje' u nižim slojevima atmosfere.
Sada, kada sam malo pobliže objasnio razliku, Dikile, javi šta si video od ova dva. Ja tipujem na susnežicu.