Na vetrobranu se pored brojnih kapljica našlo i nešto leda, u tragovima. Po prvi put ove jeseni.
Bistro jutro najavljuje bistar dan. Budimo bistri.
Obratite pažnju na drugu fotku iz pretprošlog posta. Detalj u donjem desnom uglu vam već govori kakva je sinoptička situacija nad centralnom Srbijom.
Očito je na obne fotke aktuelna jedna lepa inverzija, sa vrhom na oko 1000-1200 metara. Ispod leži sloj Stratocumulusa i Stratusa, ali ne i maglovito vreme. Vrh sloja ej malčice neravan i dosta je visok, tako da se ovde ne radi o magli, čiji vrh je nešto niže, a sloj deluje znatno ravnije.
Ono na šta sam hteo da obratite pažnju jeste položaj inja na stubiću u donjem desnom uglu druge fotke. Čak i da ne znam orijentaciju, ona se može provaliti iz položaja jutarnjeg sunca. Inje je okrenuto prema istoku i severoistoku. Ima ga dovoljno, pa se može zaključiti da je nastalo u vreme još uvek povećane vlažnosti vazduha, u vreme pred razvedravanje. Strujanje je slabašno za većinu anemometara, ali se prema inju može zaključiti da je ovaj suptilni vetar zapadni i jugozapadni. Iz svega ovog zaključujemo da je došlo vreme za toplu advekciju koja tek počinje. Da, tu su i Cirrusi koji još perjaju, ukazujući na nedavni front. Skloniće se i oni tokom dana.
Šta se sve može videti iz jedne fotke... Karte i instrumenti vam skoro nisu ni potrebni.
Kad smo već kod instrumenata, obratite pažnju na potvrdu ovoga o čemu sam pisao. Zvanična merenja pokazuju relativnu vlagu iod 100% (uspomene na oblačnost koja se tek sklonila), a na Babinom Zubu je relativna vlaga samo 9%. nezamislivo za mnoge, reklo bi se... Međutim, na planinama je zimi uobičajeno da u suvoj vazdušnoj masi (koja je tek došla u Srbiju) relativna vlaga padne ispod 30%, a dešava se da bude i ispod 20%. Moram da priznam da sam pomalo skeptičan oko tačnosti tih 9%, ali neka je i 15%, 20%, pa već ukazuje na veoma suv vazduh. Da sam tamo sa psihrometrom, mogao bih da proverim odstupanje relativne vlage na ovako niskim vrednostima.
Još da dodam (pomalo je offtopic, ali se uklapa u post) da je apsolutno najniža relativna vlažnost vazduha u Srbiji ikada izmerena...
...
Gde? Kada?
Ne sećam se tačno datuma, morao bih da potražim (treba mi dosta vremena), ali pouzdano znam da se radi o jednom decembarskom danu na Kopaoniku. I da, vrednost je neverovatnih 4%.
Poređenja radi, najniža relativna vlažnost vazduha u Beogradu je 11%, izmerena dva puta (drugi put uz apsolutni maksimum temperature, 24.7.2007.).