Krivo sam se izrazio. Ako se za koju zimu ne može upotrebiti reč "konstanta" to je bila protekla zima. Izvinjavam se na grešci.
...
Ovo sve pišem po pamćenju, pa ako grešim, izvinjavam se. To je nekako moj subjektivni doživljaj protekle zime, utemeljen samo na mom subjektivnom osećaju. Nadam se da mi dragi forumaši neće zameriti.
Pamćenje te služi dobro, ne brini se. Prošla zima je za moje pojmove bila prosečna u nekoj srednjoj vrednosti, ali tih srednjih vrednosti se nismo nagledali. Zauzvrat, bilo je veoma naglih promena vremena, intenzivnih skoro do apsurda. Bilo je ekstrema i u jednu, i u drugu stranu, ali 'normalnih' dana je bilo znatno manje nego obično.
To nijedan model za prognozu klime ne može da predvidi.
Prema tacnijim najavama...
Vau, tačnije najave! San svakog meteorologa. Da, postoji ideja za savršenu napravu sa apsolutno tačnim najavama i vremena i klime, a zove se vremeplov. Moj se razdrnd'o, eno, stoji mi u garaži, a klinci od njega prave tetris za poneti. Daj da nađem delove da ga opravim, a klincima ću da kupim novi tetris. -)
RHMZ je izdao prilično dobru prognozu za 30 dana 15. oktobra, tako da verujem da ćemo na osnovu njihove nove prognoze koja će izaći za par dana moći imati kakvu takvu sliku o novembru.
Pazi, mladene... i ćorava koka ubode neko zrno. Do pre nekoliko dana su i oni najavljivali milenijumsku zimu... Ne veruj meteorologu koji laže!