Mnogo bolji izlazi i GFS-a i Ec. Bar za sad.
Evo analiziram najnoviji GFS izlaz i vidim ciklon kojeg GFS vidi odavno i koji po GFS u 144 satu ulazi u Mediteran iz Atlantika.
Potom se krece po meni neodrzivom putanjom, duz francuske obale do Djenovskog zaliva, a ztim nastavlja put posred Alpa ka srednjoj Evropi. I setim se da je ptprince pisao prosle godine o tome i ne budem lenj i pronadjem ono sto je napisao. Boldovao sam deo koji je po meni znacajan. Logicno mi je da se taj ciklon krece kroz Mediteran a ne kako crta GFS da prelazi preko Alpa.
od ptprince:
"Leti cikloni vole kopno, a zimi vodu."
"Od Van Bebera (polovina XIX veka) naovamo, poznate su putanje ciklona iznad Evrope. Cikloni koji se formiraju nad Atlantikom mogu da dođu u naše krajeve iz Biskajskog zaliva preko Francuske i Alpa (putanja V). Ovde se, zbog specifičnosti Đenovskog zaliva (voda i Alpi na zavetrenoj strani i sa strane), putanja račva na tri moguće putanje: jedna ide na severoistok sa seevrne strane Alpa (Va), druga ide niz Savu i Dunav (Vb), a treća ide niz Jadran (Vc). Leti je najčešća putanja Va, a zimi Vc, iz navedenih razloga (zagrejanost podloge).
Uz te ciklone, postoje i cikloni koji ulaze između južne Španije i Maroka (kao kroz Gibraltar) i Mediteran i idu duž Mediterana preko Tirenskog i Jonskog mora na istok, na Levant. I tu ima varijacija na temu, pa se putanje račvaju ka Crrnom moru (gde 'umire' i ciklon sa putanje Vb). Svaki anticiklon iznad Španije će efikasno blokirati put takvim siklonima kojih ima više zimi nego leti.
A Atlantik? Pa odatle cikloni češće putuju ka Severnom moru, u Baltik. Ima i putanja severno od Britanskih ostrva, pa uz obalu Norveške na severoistok.
Dakle, manite se Atlantika. Gledajte šta od toga može da 'okine' Mediteran i tamošnju ciklogenezu. Takođe, zimi pratite svaku ciklonalnu aktivnost u Mediteranu."