relativna vlažnost vazduha 100%, ne tako česta pojava (nemoj da vas zbunjuje podatak za vlažnost sa AMS-a, senzor za vlažnost dosta sporo reaguje i treba mu dosta vreman da dogura do tih 100%)
Ovo nisam znao, kolega. Ja sam sretao drugačija iskustva. Naime, AMS Košutnjak je Vaisala, relativno stariji model (10-15 godina, a možda i više, ali potpuno profesionalna) i tu je 100% relativne vlage k'o dobar dan (posle kiše, pri gustoj sumaglici, sneg ne može da omane...). Kako je senzor na Vaislai dobro zaštićen u kućištu, zaključujem da je problematična njegova reakcija na stanje vlažnosti vazduha. Prilikom silaska sa stotke, senzor ume dosta dugo da 'tvrdi pazar' i da ne priznaje niže vrednosti od stotke sve dok realna relativna vlažnost ne padne na nekih 90-95%.
Pretpostavljam da su razlike između iovih senzora sledeće: Kod tvoje AMS senzor za vlagu je bolje zaštićen, jer se 'žali' na veću inerciju instrumenta. Kod Vaisale, problem je isparavanje viška vlage sa senzora. Pa kome ugoditi?
Lično mi se više sviđa rešenje koje je zastupnjeno na tvojoj AMS.
Ontopic: 'Istorijska distanca' je savladana. Posle 2.1 mm, juče je u popodnevnoj kiši palo 0.1 mm.
Oblaci uveliko smetaju suncu da se probije. Međutim, sunce je stari borac i još uvek ume da pusti koji zrak 'kroz noge' oblacima. Ali, ovaj borac pokazuje znake umora... Pitanje je kada će u nokdaun.