Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2010 - III dekada  (Pročitano 102981 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Novembar 2010 - III dekada
« Odgovor #320 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:11 »
Puno oblaka i vetra a malo sunca ovog jutra! T 6°C, nije bilo značajnijih padavina.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #321 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:13 »
Severno od Paracina izgleda ima razvoja, tako da ocekujem popodne pri spustanju hladnog vazduha sa severa pljuskove sa grmljavinom. Tmax: 20.5C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #322 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:21 »
Ide to, Dikile, u dva reda. Mene ne bi čudilo da tu bude čak i grada. Dinamike ima, termike ima, sve je tu.
Šteta što će to sve zaobići Kimija. A možda se ipak nešto razvije od Gledićkih planina, pa bude neki post tipa  :pop: :pop: :pop: :sos: :sos: :sos: :-[ :-[ :-[ :tornado :kisurdaca :tornado :hurr:

:lol:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #323 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:24 »
Valjda ce se nesto razviti!

:-[ :-[ :-[ :-[ :-[  :super: :super: :super: :super: :pop: :pop: :pop: :pop: :pop: :kisa: :kisa: :kisa: :kisa: :kisa: :kisa:

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #324 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:25 »
Oblaci idu sa jugozapada i ima dosta rotacije u njima, prema satelitskom snimku sve se blize formiraju. Videcemo sta ce biti kasnije..

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #325 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:29 »

Misliš, 18.8 m/s? Tako bar piše na stranici sa AMS.

tako je kolega!
u međuvremenu je prevaziđen godišnji najjači udar vetra
to je od sad 19.8m/s
Takt=18.6°C

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #326 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:34 »
Bilo bi baš zanimljivo da u dva dana imamo pojavu pljuskova sa grmljavinom i snijega na istom području. :)

U Beogradu se potpuno razvedrilo i ugrijalo sunce. Temperatura u porastu, trenutno 8°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #327 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:49 »
Stiglo zahladjenje ,  nagli skok vlaznosti vazduha za 8minuta cak 13% , severozapadni vetar, temperatura u pada 19.6C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #328 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:56 »
Bilo bi baš zanimljivo da u dva dana imamo pojavu pljuskova sa grmljavinom i snijega na istom području. :)

Nije zabranjeno maštati o ovome.

Oblaci idu sa jugozapada i ima dosta rotacije u njima,

Reč 'turbulencija' mnogo bolje opisuje takvo 'meškoljenje' oblaka, jer je to tačniji pojam.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #329 poslato: 29. Novembar 2010. u 11:59 »
Ok!  Nagli pad temperature sa 20.5C na 18.4C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #330 poslato: 29. Novembar 2010. u 12:01 »
Dok ne dođe na 8.4, ne nadaj se da će stati pad temperature. ;)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #331 poslato: 29. Novembar 2010. u 12:30 »
Da , da ptprince.
Evo sada je 15.3C za sat vremena pad od 5.2C. Vidlivost je takodje naglo pala, pre zahladjenja je bila izvanredna..
Sto se probudio forum...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #332 poslato: 29. Novembar 2010. u 12:33 »
Nije zabranjeno maštati o ovome.

Ne bih rekao da je to samo u domenu mašte. Evo, jutros je zabilježena grmljavina u okolini Beograda, a sutra su velike šanse da bude prvih pahulja na tom području. :) Pretpostavljam da si previdio onaj dio moje poruke gdje sam napisao "u dva dana".

Sto se probudio forum...

Videćeš tek kako će sutra popodne biti. Svakih minut po jedna poruka. :)

Sinoć je bio lijep zalazak sunca u Beogradu. Nažalost, slikano je kroz prljav prozor autobusa, pa kvalitet slike nije baš najbolji:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #333 poslato: 29. Novembar 2010. u 12:37 »
Izgleda da ima grmljavine kod Beograda.
Mene je probudila ta grmljavina :) mislio sam da sanjam, ali ipak nije bio san...

Trenutno T=8 C Suncano i vedro...

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #334 poslato: 29. Novembar 2010. u 12:38 »
U Kraljevu delomicno oblacno duva umeren SW vetar brzinom od 7 m/s, T=19.8°C.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #335 poslato: 29. Novembar 2010. u 12:39 »
Ne bih rekao da je to samo u domenu mašte. Evo, jutros je zabilježena grmljavina u okolini Beograda, a sutra su velike šanse da bude prvih pahulja na tom području. :) Pretpostavljam da si previdio onaj dio moje poruke gdje sam napisao "u dva dana".

Ne, ne... nešto sam sumnjao u sneg, ali sudeći po mogućem snegu (pazi, ja pričam o mogućem snegu, zamisli!) za sutra, mogao bih da se vadim na ono što si ti pretpostavio. Bolje da budem iskren i da priznam, a ne da se vadim na sugerisani način. Pošteno!

Istina, ja i dalje lično ne osećam taj sneg za sutra, ali videćemo... ne tvrdim da ga neće biti.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #336 poslato: 29. Novembar 2010. u 14:17 »
U Vrbasu prohladno Takt 10C, nema vetra i pretezno je oblacno.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #337 poslato: 29. Novembar 2010. u 14:20 »
U Novom Selu nakon jutrošnjeg i prepodnevnog jakog do vrlo jakog jugozapadnog vetra,sada je sve oblačnije,vetar je oslabio i verovatno će uskoro okrenuti na severni.

Čak je i u Banji bilo vrlo jakog vetra,što je vrlo čudno,mislio sam da tamo nikad neću doživeti takav vetar.

Temperatura sa 19°C pala na 17°C.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #338 poslato: 29. Novembar 2010. u 14:28 »
Ne znam zasto ocekujete tu jacu konvektivnu oblacnost i gde vidite na kartama svu tu nestabilnost koja je potrebna za te oblake.

Trenutno pretezno vedro i toplije nego juce cak 10C. Pre podne je duvao umeren povremeno jak vetar ali sada je oslabio na slab do umeren. Juce je palo 5mm.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #339 poslato: 29. Novembar 2010. u 15:15 »
Ne znam zasto ocekujete tu jacu konvektivnu oblacnost i gde vidite na kartama svu tu nestabilnost koja je potrebna za te oblake.

Laky, to je jutros protutnjalo (ponegde i doslovno, uz grmljavinu) preko Beograda i putuje dalje na istok u pomalo na jug. Nema veze sa modelima i izlazima, već sa osmotrenim vremenom.

Iz iskustva znam da ovakvi prodori mogu da daju grmljavinu, što više nije tako neobično za novembar ili zimske mesece. Pretprošle godine grmelo je početkom decembra, a prošle za Novu godinu. Čak i pojava grada u decembru i januaru nije nepoznata u našim krajevima.

Nijedan model ti neće dati konvekciju usled zagrevanja zemljišta od sunca. Konvekcija ti je čista dinamika na frontu, uz značajne razlike u temperaturi (velike temperaturne gradijente) u samoj frontalnoj zoni. Naravno, nema grmljavine duž cele linije fronta, ali tu i tamo se nađe poneka ćelija.