Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2010.  (Pročitano 157552 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Decembar 2010.
« poslato: 24. Novembar 2010. u 08:50 »
Prvi zimski mesec. Ako nas već sneg nije "iznenadio" u novembru, sada je pravo vreme da to uradi.

Ono šta ja očekujem, bar u prvoj polovini meseca je smenjivanje toplih i hladnih perioda, sa dosta padavina.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
Odg: Decembar 2010.
« Odgovor #1 poslato: 24. Novembar 2010. u 21:22 »
Ogroman razlaz modela veceras.Dok GFS insistira na dubokoj cikloni koja ide uz obale Atlantika dovlaceci nad Balkan toplotu iz Afrike EC vidi tu ciklonu dosta drugacije,tj njeno prostiranje na istok uz ENE strujanje.

Po vecerasnjem EC-u sever Srbije ostaje pod uticajem tog strujanja i  od 1.12 ima temperature u minusu po svim slojevima.Pritom zbog priliva vlaznog vazduha sa zapada i prilicno obilan sneg.Treba reci da je presek ensemble EC jutros imao gotovo identican izlaz bar po nama dostupnim kartama.Greska ili nesto vise.....

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2 poslato: 24. Novembar 2010. u 21:51 »
Preduhitrio si me Dusane, prilicno sam zbunjen vecerasnjim izlazom EC-a koji se totalno razlikuje u odnosu na GFS, ali i od svojih prethodnih par izlaza.

EC centar ciklona vidi negde kod obale Portugala dakle juznije, a GFS jako dubok ciklon izmedju Britanije i zapadne Evrope.

Videcemo vecerasnji GFS ali i EC koji ce izaci sutra ujutru.
Ipak je to uslo u 180h i trebalo bi da se razlike izmedju modela polako smanjuju a ne jos vise razilaze.

Van mreže engadin

• *
« Odgovor #3 poslato: 24. Novembar 2010. u 21:54 »
krajem januara  i u februaru bice ovakva slika, ali obrnuta u pravcu severozapad jugozapad.a ova hladnoca ce otici putem kojim je i dosla za 7 do 10 dana.oblast balkana moze moze zahvatiti samo djelic ove hladnoce,njegov kraj.ali kad se opet spusti onda ce tek prava zima doci,i to na balkan,a spanija ce da uziva u ranom proljetnom vremenu.

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #4 poslato: 24. Novembar 2010. u 23:03 »
Pricas o kraju januara i februara, wtf?!? Izvini, ali ne mogu da ne primetim da si upao na forum i krenuo sa nekakvim glupostima (slucajno sam video tvoj prvi post) i dalje pises razne gluposti gde stignes...
Ovaj forum postaje sve gori i gori, ulecu nekakvi padobranci sa raznim postovima... Kao onaj clan Sabac koji je uleteo na forum i krenuo sa nekakvim predvidjanjima... Jos je cak stigao i da izvredja druge starije i iskusnije clanove.

Ne moze da se kaze ni za pocetak decembra sta ce biti, modeli lutaju dosta pogotovo poslednjih nedelju dana. A ako ces da donosi zakljucke na osnovu ranijih godina, ili nekakvih licnih osecanja ili ces da se igras pogadjanja, mislim da si pogresio forum.

Van mreže sale pn

« Odgovor #5 poslato: 24. Novembar 2010. u 23:14 »
Zato ja i ne pisem mnogo jer se u mnogo toga ne razumem, cak i te izlaze ili modele neumem bas da pratim, ali zato meteorologiju obozavam i na ovom forumu ima puno toga da se nadje i vidi, ali ja ga vise posecujem kao gost!

Pozzz svima  :)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #6 poslato: 24. Novembar 2010. u 23:28 »
18Z GFS ostao dosledan prethodnim izlazima.Ima tu male korekcije ali ni blizu EC-u.Sa obzirom da se radi o vremenu od 150 casova,neko ce se obrukati.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: 24. Novembar 2010. u 23:36 »
Citat
Ovaj forum postaje sve gori i gori, ulecu nekakvi padobranci sa raznim postovima
Ja se ne slazem sa tim da postaje sve gori i gori, ali mislim da veoma lako moze da se desi da rejting naseg foruma padne i da pocne da se prica o tome da se na forumu "lupaju gluposti". Sto naravno kao jedan od suvlasnika foruma necu dozvoliti, jer smo ovo svi zajedno i mi administratori i moderatori i vi clanovi gradili 4 i po godine.

Tako da bih zaista zamolio neke clanove, da se malo samo uzdrze od pisanja prognoza u koje ni sami ne veruju. Jer ovaj forum ima izmedju 500 i 1000 jedinstvenih posetilaca dnevno (sa trendom rasta u toku zime). Sto znaci da od tih 500-1000 ljudi 95% nisu upuceni u tumacenje modela ili bilo cega drugog... kucaju u google "vremenska prognoza srbija" ili bilo sta slicno, dobiju u prvih 10 rezultata nas forum i onda procitaju "navijanje" o prvom snegu, o ledenoj zimi kakva nas ceka i koje nije bilo 200 godina (cega i onako ima i previse na elektronskim medijima), jos kad krene prica da sneg samo sto nije ili da ce ga biti "u sredu", a nije ga bilo danas... takvi ljudi vise ovde nece dolaziti ili ce nas (sve) smatrati za sarlatane koji nemaju pojma sa zivotom.

Posto nismo zvanican servis, imamo tu slobodu da budemo malo opusteniji u tumacenju modela i pisanju prognoze, otud i prognoze za prvi sneg 2008 i 2009 godine, kad ga niko nije prognozirao... ali nam to ne daje za pravo da, na delu foruma koji je najposeceniji, pricamo bas sve sto nam padne na pamet u vezi sa predstojecom zimom...

Molim, dakle, za razumevanje. Meni nije frka da u okviru ove sobe otvorim temu "prognoze, zelje i navijanje" ili sa nekim slicnim nazivom, nista iz zle namere, gde moze da pise ko sta hoce u vezi prognoza, a da na ovim prognozama ipak budemo umereniji u tumacenju modela i svemu ostalom, bez ikakvog navijanja i bilo kakvih postova u stilu "crno nam se pise nov GFS je ukinuo sneg".

Znaci nije frka nikakva da otvorim posebnu temu (koja se nece osvezavati mesecno, vec u duzim vremenskim intervalima, po godisnjim dobima ili slicno) koja ce biti potpuno bez moderacije, ali koja ce biti i jasno nazvana, gde ce moci da se pise bilo sta u vezi sa prognozama, zelje, nagadjanja i sve ostalo sto u ovim temama nije nikako dobrodoslo....

Hvala na razumevanju

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #8 poslato: 25. Novembar 2010. u 02:09 »
Zato ja i ne pisem mnogo jer se u mnogo toga ne razumem, cak i te izlaze ili modele neumem bas da pratim, ali zato meteorologiju obozavam i na ovom forumu ima puno toga da se nadje i vidi, ali ja ga vise posecujem kao gost!

Pozzz svima  :)

Ja stvarno nemam nista protiv izlaza da se postavljaju, komentarisu i daju neke licne prognoze... Ali svakakva lupetanja stvarno nisu primerena ovakvom forumu.

Ja se ne slazem sa tim da postaje sve gori i gori, ali mislim da veoma lako moze da se desi da rejting naseg foruma padne i da pocne da se prica o tome da se na forumu "lupaju gluposti". Sto naravno kao jedan od suvlasnika foruma necu dozvoliti, jer smo ovo svi zajedno i mi administratori i moderatori i vi clanovi gradili 4 i po godine.

Tako da bih zaista zamolio neke clanove, da se malo samo uzdrze od pisanja prognoza u koje ni sami ne veruju. Jer ovaj forum ima izmedju 500 i 1000 jedinstvenih posetilaca dnevno (sa trendom rasta u toku zime). Sto znaci da od tih 500-1000 ljudi 95% nisu upuceni u tumacenje modela ili bilo cega drugog... kucaju u google "vremenska prognoza srbija" ili bilo sta slicno, dobiju u prvih 10 rezultata nas forum i onda procitaju "navijanje" o prvom snegu, o ledenoj zimi kakva nas ceka i koje nije bilo 200 godina (cega i onako ima i previse na elektronskim medijima), jos kad krene prica da sneg samo sto nije ili da ce ga biti "u sredu", a nije ga bilo danas... takvi ljudi vise ovde nece dolaziti ili ce nas (sve) smatrati za sarlatane koji nemaju pojma sa zivotom.

Postaje, jer ulecu razni padobranci sa nekakvim kvazi prognozama, teorijama zavere... I smatram da bi vi kao administratori i suvlasnici trebali da tako nesto regulisete, jer su za mene to gluposti koje nisu primerene ovakvom forumu i samo stete rejtingu foruma. Takvi clanovi bi trebali da se upozore, a ako treba i da se banuju jer ipak ne treba dozvoliti da pojedinac ugrozi rejting foruma.

Kao sto si rekao, ovde dolazi i posetioci koji nisu bas strucni i ne treba dozvoliti da se u ozbiljnoj temi pisu svakakve gluposti i da se clanovi koji stvarno imaju znanja iz meteorologije "spustaju" od strane nekih padobranaca koji su sami napisali nekakvu prognozu, ili su procitali u nekim novinama, ili videli na televiziji.

A kao sto rece sale pn, ja sam vise ovde kao gost (iako volim meteorologiju i dosta stvari sam naucio na ovom forumu, kao i na drugim meteoroloskim forumima) i stvarno mi smetaju ovi "padobranci" koji u prvim postovima vec daju sebi za pravo da daju dugorocne prognoze i sire po forumu nekakve teorije zavere.

Citat
Posto nismo zvanican servis, imamo tu slobodu da budemo malo opusteniji u tumacenju modela i pisanju prognoze, otud i prognoze za prvi sneg 2008 i 2009 godine, kad ga niko nije prognozirao... ali nam to ne daje za pravo da, na delu foruma koji je najposeceniji, pricamo bas sve sto nam padne na pamet u vezi sa predstojecom zimom...

Naravno, uvek je lepo videti normalne postove sa svojim licnim prognozama, sa tumacenjem trenutnih modela, savetovanje sa drugim clanovima foruma koji su stariji i iskusniji i sve je to lepo videti i procitati, a ne postovi "padobranaca" koji ulete i pricaju kako zime vise nikad nece biti, kako Srbiju sada ocekuje 20C u decembru, a sa druge strane neki drugi "padobranac" koji kaze da ce za nedelju dana biti -30C i kako ce ovo biti najhladnija zima ikada jer je tako procitao u novinama.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: 25. Novembar 2010. u 02:40 »
Citat
Naravno, uvek je lepo videti normalne postove sa svojim licnim prognozama, sa tumacenjem trenutnih modela, savetovanje sa drugim clanovima foruma koji su stariji i iskusniji i sve je to lepo videti i procitati, a ne postovi "padobranaca" koji ulete i pricaju kako zime vise nikad nece biti, kako Srbiju sada ocekuje 20C u decembru, a sa druge strane neki drugi "padobranac" koji kaze da ce za nedelju dana biti -30C i kako ce ovo biti najhladnija zima ikada jer je tako procitao u novinama.
Pa to, razumeli smo se, zato sam i napisao da ne treba pisati bas sve sto nekom padne na pamet u vezi sa predstojecom zimom. To nema veze sa tim da li ja licno volim ili ne volim zimu ili bilo koji drugi administrator ili moderator ili clan. Sa pretencioznim "prognozama" samo rusite ugled ovog foruma (i sajta) koji smo mi stvarali 4 i po godine... Jednostavno samo trazim malo vise objektivnosti... moderatori su tu da usmere diskusiju kada ona krene tamo gde ne treba. I za kraj nadam se dobrim prognozama u ovoj temi za decembar i najavi prvog snega pre svih ostalih, ali pravog prvog snega, a ne ostvarenja nekog sna.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #10 poslato: 25. Novembar 2010. u 03:08 »
Moguće je da će početkom decembra razlike izmedju severa i juga Srbije biti oko 15 stepeni...videćemo...

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #11 poslato: 25. Novembar 2010. u 21:06 »
Kritike su urodile plodom.Sad vise niko nista ne komentarise.I ?

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #12 poslato: 25. Novembar 2010. u 21:40 »
Kritike su urodile plodom.Sad vise niko nista ne komentarise.I ?

I vreme je da se ti i ciklon date na komentare :). A i Kimi se ušutio  :-X  :)

GFS i EC i dalje različito razvoj ciklona koji će oko 120 sata biti oko Biskajskog zaliva.
I GFS i EC vide prodor hladnog vazduha  na naše područje 3. ili 4. decembra.

Vratiće se magle u London!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #13 poslato: 25. Novembar 2010. u 23:10 »
EC i GFS ipak na istoj strani.Sinocnji Ec malo korigovao izlaze  "drugog glavnog modela"Sigurno je da nam sledi toplije vreme,ne samo po visini jer nema izgleda za dugotrajnu maglu.Oba modela se slazu sa zahladjenjem pocetkom decembra(2-3 decembar) ali to zavisi od dubine i polozaja ciklone koja nastaje nad Gibraltarom.To pitanje je otvoreno i modeli nemaju siguran pravac i strujanje.Ec je sinoc dao izlaz sa plitkim centrom nad Ukrajinim ili SW Rusiom koji je posledica(sekundarna) ciklone koja nam sledi.GFS je to prihvatio ali je ciklona dublja i prostranija.Kao i do sada modeli nemaju pojma.
Za ovu godinu nisu postali nista pametniji,kao ni mi! :neznam: :smartass:

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #14 poslato: 26. Novembar 2010. u 00:13 »
Za ovu godinu nisu postali nista pametniji,kao ni mi! :neznam: :smartass:

Pa da.
To je jedino sigurno da nam od ponedeljka stiže toplije vreme. Kad model to nanjuši u 384-om satu to se i ostvari. Za južinu nema problema.:)
Nego ono što se vidi iz modela je da se hladan vazduh zadržava nad severnom i severoistočnom Evropom. E sad hoće li i kad naići ciklon koji će se postaviti tako da povuče taj vazduh ka nama to se ne zna. U već nekoliko izlaza tako nešto vide i GFS i EC.
Sve u svemu dok nešto ozbiljno ne uđe bar u 148 sat ne vredi posmatrati.
« Poslednja izmena: 26. Novembar 2010. u 00:31 mladen »
Vratiće se magle u London!

Van mreže ciklon

« Odgovor #15 poslato: 26. Novembar 2010. u 00:37 »
Slazem se sa prethodna dva posta.
Otopljenje u ponedeljak je izvesno a putanja ciklona koji nastaje nad jugozapadnom Evropom je sad vec sigurno i nama ce on doneti samo toplotu s juga dok ce ostatak Evrope opet imati debeo minus, ali se pokazuju nesto slabije padavine sto mene zbunjuje?

Modeli vec duze vreme drze to da ce posle tog kratkog otopljenja uslediti pad temperature ali naravno niko ne zna koliko ce to zahladjenje da bude(ako ga bude).
Srednji i zapadni delovi Evrope do daljnjeg u pravoj zimi.

I dalje se ceka povoljan ciklon u Sredozemlju koji bi na nase prostore doneo sneg...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #16 poslato: 26. Novembar 2010. u 10:14 »
Imam utisak da bi se još dosta naših članova fino snašlo u Montenegro Openu u prognozi vremena. Neka se sami prepoznaju, jer ovde dosta često pišu fine stvari.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #17 poslato: 26. Novembar 2010. u 20:14 »
Evo kako GFS vidi pomijeranje hladnog vazduha ka nama početkom decembra:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #18 poslato: 26. Novembar 2010. u 20:20 »
Ima li ko da prokomentarise izlaze EC-a koji luta iz izlaza u izlaz, odavno nisam video njegovo toliko ne slaganje sa samim sobom?!

Definitivno pocetak decembra ce biti prava enigma sve do ponedeljka, utorka ako se i tada bude znalo sta nas ocekuje u prvih par dana...

Veoma zanimljiv period je ispred nas kako god se on zavrsio.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #19 poslato: 26. Novembar 2010. u 20:25 »
^^ Da kolega Ciklon EC se ''nećka '' hoće li se za 7-8 dana konačno uspostaviti blok i konačno krenuti prodor konkretnije hladnoće na naše područje.

Večerašnji izlaz kaže da blok možemo samo da sanjamo..

Inače,iz izlaza u izlaz se čini mi se ublažavaju otopljenja.Prvenstveno mislim na ovo prekosutra,koje je dosta ublaženo sada,i već u ponedeljak nakratko probije minus po visini.

Jedino je sigurno ono otopljenje prvog dana decembra.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*