@Ptprince, ponovo moram da branim članove foruma. Mislim da se Danijel-Daca nasmijao naglas kad je vidio ovakvu prognozu zato što ona nema apsolutno nikakvog utemljenja u prognostičkom materijalu. Naravno, takvoj prognozi nije mjesto u ovoj temi, već u "Svaštari" ili tako nekoj temi gdje izlažemo šaljive tekstove. Opet nisam prepoznao lošu namjeru. Ne treba biti previše strog.
Miloshe,objasnio si Ptprinceu,nemam sta da dodam!!!Ptprince,je popuno pogresno protumacio moj post,ali skroz na skroz!!! Izvinjavam se za off,nece se ponoviti!
Možda sam zaista bio preoštar, ali nije lepo smejati se drugima. Svi znamo da ne postoje apsolutno sigurne prognoze. I svi mi znamo da su novinari čudna sorta, da prvi lupe i uvek ostanu živi. Hajde samo da budemo bolji od njih, i da razumemo 'šta je pisac hteo da kaže', umesto da odmah upiremo prstom i da se smejemo neznamnijačemu.
Izvini, Daco, za moj preoštar start. Da sam fudbalski sudija, od mene bi dobio neopravdan žuti karton, a ja po džepu za preoštro suđenje.
Ipak, klonimo se podsmešljivih komentara prognoza, kakve god da su. Naročito zbog toga što se pojedini izlazi koncepcijski menjaju iz izlaza u izlaz, pa su procene 'tipa 'danas jedno, sutra drugo' vrlo nezahvalne i nezgodne za tumačenje. Kad se odigra vreme u tom periodu, možemo da se bavimo analizom minulog događaja i da eventualno zaključimo gde je bila greška, ukoliko je do nje došlo.
Inace, izgleda sam pronasao uzrok teksta iz ''Kurira''.Vrlo je moguce da je ova informacija ''pogresno'' protumacena.
Obilniji sneg u Srbiji tek od 11. decembra, toplo već od 15.
...
Ja vrlo cenim Nedeljkove prognoze, puno puta sam ga slusao na tv-u i mislim da on ovo nije uludo rekao.
Naravno. Hvala na asistenciji, kolega!
Ako se nastavi trend koji je krenuo od juče ujutru na modelima, sa ublažavanjem padavina i ublažavanjem zahlađenja, sve su veće šanse da ćemo dobiti samo kratkotrajnu kišu u četvrtak, nakon koje stiže zahlađenje. Šteta što nije izašao i NMM da ovo potvrdi ili demantuje, ali takvo je stanje na kartama GFS-a i EC-a.
Tako to ide sa modelima. Počnu sa drastičnim promenama, pa se sve to malo 'poravna' dok dođe vreme ostvarivanja.
Ono što su svi globalni modeli odlično predvidjeli ovoga puta, i to dosta unaprijed, je da nam stiže velika promjena vremena, osjetno zahlađenje. I zbog toga im svaka čast, jer to je ono što se traži od njih. A koliko će tačno biti padavina i gdje, kako će se kretati temperature iz sata u sat, i gdje može da padne snijeg a gdje ne, to je već posao modela sa znatno boljom rezolucijom, koji obično rade samo naredna 72h ili 96h.
Odlično razmišljanje, kolega! Najzad, drastične promene se lako vide, a sve suptilnije od toga su 'varke', pa ko se primi, primio se.