Što se tiče padavina prethodnih dana modeli su bili katastrofa. Tu se bukvalno nije znalo ko pije ko plaća.
Dobacivali su se padavinama neverovatno, i svaki je menjao prognozu padavina za naredna 24 časa. WRF-NMM opet katastrofa, mislim da mogu slobodno da ukinu deo za padavine na onom grafikonu. Kako se šta dešavalo tako je ispravljao i davao pogrešnu prognozu za naredne sate i to totalno suprotno. Bilo je suvo kada je crtao padavine, a sa padavinama kada je najavljivao suvo. Slično je bilo i kod prošlih padavina, pa i prošle godine koliko se sećam. U njega ću teško steći poverenje ponovo.
Jedna zanimljivost me je naterala na ovakvu kritiku prognoze padavine. Zanimljivo GFS je davao najobilnije padavine istoku zemlje, a najsiromašniji padavinama trebali su da budu severozapadni i zapadni delovi. Bilo je u potpunosti obrnuto. Ali ne mogu da ne primetim da je jedini GFS u jednom izlazu pogodio količinu padavina pogotovo za Beograd.
Evo jednog citata Sica i mene kada smo se bavili kalkulacijama koliko će snega biti.
Beograd 20 cm nije lose :p
Oko 15cm ako gledaš mapu gore. Pomešao si nijasnu roza boje.
Morate priznati da je retko ko verovao u ovu količinu snega do utorka kada smo Sic i ja pričali o tome.
Takođe je ETA koja radi sa ulaznim podacima GFS-a pogodila scenario koji se desio sinoć u Beogradu.
Doduše ovo je za Novi Sad, nisam sačuvao Beograd, ali ovde je crtao obilnije padavine u toku noći i u Beogradu. Za Novi Sad i nije bio tako precizan, malo je preterao ali je ipak bio najbliži.
Obratite pažnju
Što se tiče narendih dana, do nove godine očekuje nas veoma oštra zima. Maglovita, tmurna i hladna. Ponegde će biti sunčanih intervala ali biće to ono pravo zubato sunce. Temperature u proseku između -10 i -5. Mislim da su u ravničarskim krajevima i na visoravnima mogući veoma jaki jutarnji mrazevi.