Primecujem da su ljudi na ovom forumu jako nepoverljivi za modele sto se tice padavina.To ima svoj razlog nekada, a nekada i nema.Na primer, u ovoj situaciji za cetvrtak se vec sad moze videti kako ce se odvijati situacija i ja ne mislim da sad moze da bude nekih vecih promena u prognozi.Znam i za neke slucajeve koji su kontraprimeri, ali ih je jako, jako malo.
Vrlo lepo se vidi kakva ce biti situacija u cetvrtak i jasno je da ce hladni front primarnog ciklona nad severnom Evropom preci preko nas negde, od oko 13h na severu Vojvodine, pa do 21h na jugu Srbije.Pri tom ce se taj front zatalasati(orografija, jako trenje), pa se u prizemlju stvara novi mladi ciklon, nad juznim Jadranom koji ce se brzo ugasiti.No, prelaskom na istocni Balkan dolazi do njegove regeneracije i produbljivanja, tako da ce on tamo pa na dalje doziveti svoj puni razvoj, ali BEZ neposrednog uticaja na vreme kod nas.
Ono sto je bitno, je da sve padavine koje dobijemo nailaskom hladnog fronta i njegovim prolaskom ne mogu da potraju nesto mnogo dugo(duze od 6 sati).Jednostavno, zona padavina kod hladnog fronta je dosta uza nego kod toplog i iako su njegove padavine cesto burnije i intenzivnije ne verujem da ce biti nekog veceg pokrivaca od 5-10cm.(ne uracunavam toplotu tla i topljenje snega zbog toga)
Jedina sansa za produzenje padavina je da se cikloncic koji se nakratko formira u Jadranu, malo vise produbi, pa ipak ''uspori'' napredovanje hladnog fronta preko Srbije.
Radari ce nam svakako dati vrlo pouzdano koliko i do kad ce padavine trajati, ali ovde se ipak bavimo najcesce srednjerocnom prognozom.