Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2010.  (Pročitano 157941 puta)

Van mreže tamnavac

• *
Odg: Decembar 2010.
« Odgovor #580 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:35 »
Kao neko ko je zavrsio Fizicki fakultet, ali ne smer meteorologija, ja malo pratim i druge zakonitosti , ne samo modele, mislim da smo se svi istrcali oko otopljenja za vikend, bice ga izvesno je, kisa ce padati, al mislim da temperatura 3-4C, konkretno najvise temperature belezice Valjevo i Loznica do 7C.

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #581 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:37 »
Ciklon, pa naravno da posle zahladjenja dolazi otopljenje , nista novo i neobicno za Srbiju, BRZA SMENA TOPLIH I HLADNIH TALASA.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #582 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:39 »
Nije izvjesno otopljenje za vikend. Upravo smo diskutovali o tome kako bi hladnije vrijeme moglo da se zadrži i za vikend, ali zato je od ponedjeljka sve moguće.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #583 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:40 »
Prvo da preguramo ledene dane do kraja nedelje! a otopljenje kakvo će biti još se ne zna! stalno se menja situacija

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #584 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:44 »
Ec je hladan do kraja nedelje a kasnije smo pod uticajem anticiklone bez vetra sa tem. inverzijom.Nema tu nekog otopljenja.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #585 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:50 »
Ufff kakvo zatrpavanje je moguće u subotu  :selam:  :pop:

Ali polako,nema još mesta za euforiju.

Inače,eto,po EC-u bi čini mi se bilo inverzije u Vojvodini.

U ostalim krajevima teško,verovatno bi bilo nešto južnog vetra,pa od inverzije nebi bilo ništa.

Ali dobro,ihahaj ima do tada,uglavnom tendencija da se otopljenje ublažava i odaljuje se nastavlja  ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #586 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:54 »
Tako je, EC trenutno uopšte ne vidi neko veliko otopljenje, a sviđa mi se što se trenutno crta sasvim pristojan snijeg u subotu.  :)
Nakon toga moguće otopljenje, ali na osnovu trenutnih izlaza neće biti izraženo. Pogledao sam direktan izlaz za Kopaonik i tamo temperatura uopšte ne bi trebalo da prelazi u plus do iduće srijede. Mada, mnogo puta sam i sam rekao da nisam ljubitelj prognoza za period duži od 5 dana, tako da sada ostaje da vidimo šta će nam donijeti ovaj vikend. Konačno se crta ono što smo svi priželjkivali: ciklogeneza u Mediteranu usled zadržavanja hladnog vazduha.  :)
Evo direktnog izlaza EC-a za Beograd:

GFS i EC su za sada prilično složni oko ovog Đenovskog ciklona u petak, koji bi već krajem dana donio padavine kod nas i nastavio svoje putovanje dalje ka istoku:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #587 poslato: 13. Decembar 2010. u 20:55 »
Ec je hladan do kraja nedelje a kasnije smo pod uticajem anticiklone bez vetra sa tem. inverzijom.Nema tu nekog otopljenja.

Ako bi došlo do inverzije bilo bi je samo u Vojovodini a u ostalim predelima Srbije 10 + gratis stepeni! ima još vremena videćemo! sad je bitno da vidimo šta će biti u subotu..

Van mreže Aleksa

« Odgovor #588 poslato: 13. Decembar 2010. u 21:29 »
Ovi na pinku i rts za vikend najavljuju kisu ili ledenu kisu,i temperaturu u porastu.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #589 poslato: 13. Decembar 2010. u 21:30 »
Ciklon, pa naravno da posle zahladjenja dolazi otopljenje , nista novo i neobicno za Srbiju, BRZA SMENA TOPLIH I HLADNIH TALASA.

Godina 07/08 od sredine decembra do Bozica su trajali ledeni dani, izracunaj koliko je to!
To nije nikakva brza smena, imam jos dosta primera i prosle zime ih je bilo.
Ne znam koliko imas godina i da li se secas zime 95/96 ima tema posvecenja njoj, ja se secam dobro.
Prelistaj malo pa ces videti, kakva "brza smena..." ?! Ako se AC sa istoka zacementira nema Sunca da vidimo mesec dana...

Edit: Do subote ima jos hiljadu izlaza a mnogo nas je takvih subota  i slicnih ostavilo bez ozbiljnog snega cak i bez ikakvog snega....

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #590 poslato: 13. Decembar 2010. u 22:05 »
Ono što je interesantno da i EC i GFS daju u večerašnjim izlazima sneg u četvrtak na jugu i istoku Srbije. Subota je sve izvesnija sa padavinama, ali se u centralnoj i južnoj Srbiji mogu u prvom delu padavina očekivati kiša i eventualno ledena kiša, severnije od Bograda i u Timočkoj Krajini bi padao čist sneg. U takvoj situaciji ovde bi moglo da bude za vikend i lepih 15-ak centimetara snega. Posle nedelje otopljenje uz košavsku situaciju što bi u Timočkoj Krajini izazvalo inverziju. Ovo je naravno jedan od mogućih scenarija. Videćemo kako će modeli u arednim izlazima videti situaciju.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #591 poslato: 13. Decembar 2010. u 22:14 »
Ono što je interesantno da i EC i GFS daju u večerašnjim izlazima sneg u četvrtak na jugu i istoku Srbije. Subota je sve izvesnija sa padavinama, ali se u centralnoj i južnoj Srbiji mogu u prvom delu padavina očekivati kiša i eventualno ledena kiša, severnije od Bograda i u Timočkoj Krajini bi padao čist sneg. U takvoj situaciji ovde bi moglo da bude za vikend i lepih 15-ak centimetara snega. Posle nedelje otopljenje uz košavsku situaciju što bi u Timočkoj Krajini izazvalo inverziju. Ovo je naravno jedan od mogućih scenarija. Videćemo kako će modeli u arednim izlazima videti situaciju.

Može da se desi situacija kao prošle godine kada je krajem godine bilo oko 20 stepeni u skoro celoj Srbiji a u Timočkoj krajini je bilo samo oko 5 stepeni! ja mislim da vi u timočkoj krajini ne treba da se plašite otopljenja sledeće nedelje iako dodje kod vas se neće osetiti!

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #592 poslato: 13. Decembar 2010. u 22:17 »
 ^^ ^^ Slažem se sa svim Boce,ali mislim da nema ni govora o kiši ili ledenoj kiši u subotu..

Možda jedino prepodne tamo oko Loznice i Valjeva.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #593 poslato: 13. Decembar 2010. u 22:21 »
O prepodnevu sam i ja govorio, a Kimi ako je bude u Loznici i Valjevu biće je i u južnoj Srbiji i Pomoravlju sigurno, ali otom potom.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #594 poslato: 13. Decembar 2010. u 22:37 »
A jel ima sanse da i kod mene u subotu padne kisa?

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #595 poslato: 13. Decembar 2010. u 23:00 »
18Z GFS potvrđuje sneg u četvrtak ! Lepo :) :)

Van mreže Aleksa

« Odgovor #596 poslato: 13. Decembar 2010. u 23:04 »
A gde ce pasti?

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #597 poslato: 13. Decembar 2010. u 23:17 »
U centralnim i južnim predelima ;)

Van mreže Aleksa

« Odgovor #598 poslato: 13. Decembar 2010. u 23:20 »
A kad ce ga biti kod nas?Veceras je zabeleo,ali to je malo?

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #599 poslato: 13. Decembar 2010. u 23:32 »
 ^^ ^^

Biće i kod vas,ali verovatno znatno manje  ;)

Inače 18Z:

Ponedeljak-prilično inverzna situacija uz ciklon u srednjem Jadranu...Timočka Krajina siguran sneg,ostali predeli verovatno ledena kiša.

Utorak-razbijanje inverzije usled mogućeg prodora sa severozapada.