Vjerovatno i RHMZ očekuje neki snijeg uz mogućnost miksa sa ledenim zrncima na temperaturi ispod 0°C u prizemlju. A kako nema simbola za tako nešto, onda su stavili susnježicu, što naravno nema nikakvog smisla. Ako su već stavili simbol susnježice, onda su mogli da povise i maksimalnu temperaturu na makar 1°C.
Ima simbola za kišu koja se ledi pri tlu, međutim, pretpostavljam da je kompromisno rešenje staviti upravo ovaj simbol za susnežicu. Zaista, korigovati prognozu za jedan stepen bi bilo mnogo pametnije rešenje, jer pokriva sve navedene mogućnosti. Ali ja sam miljama daleko od svih tih njihovih odluka. Za prognozu ja sam još jedan od amatera, iako imam neko stručno priznato poznavanje meteorologije.
Ti ptprince, kao da govoris o tamo nekim dalekim osobama, a ne komsijama u kancelarijama.
Ajde, pa ih pitaj sta su mislili...
Ne pada mi na pamet!
Da, kolega, ja govorim o njima kao o nekim dalekim osobama. Ne deli nas samo tri sprata, već mnogo, mnogo toga. Oni zato nemaju pojma o onome šta ja radim, a bar da se malo zanimaju, bile bi im bolje prognoze i bili bi kompletniji meteorolozi. Međutim, Sujeto, ime ti je prognoza! Gde da se oni time bave? Svašta! Da, kolega, ponoviću: oni su mi jako daleko, naročito mentalno. Uz to, ja sam tu svaki radni dan u radno vreme i leti se znojim, a zimi cvokoćem ili žmirkam u mraku, a oni cepaju smene u svojim udobnim kancelarijama.
Istina je da imam sjajnu komunikaciju sa pojedinim prognostičarima, ali se zbog njihovog smenskog rada i ne družimo nešto posebno. Kada nemamo obaveza, onda razmenimo dugačke i konstruktivne dijaloge na razne meteorološke teme, ali nikad o njihovom ili mom poslu.
Ova zavodova ETA je izgleda dosta stara, nije unapredjivana i onda se tako pojavljuje sa nekim ekstremima.Moguce je da u 12z ne ostane od tih 16mm ni 1.6mm.
Nisam pametan, nasa je ETA, ali ovim meteogramima jednostavno iz licnog iskustva nisam zadovoljan.E, ko mene pita...
Istina živa. Međutim, ETA postoji, jer je 'naših ruku delo', dok 'kićenje tuđim perjem' (ECMWF) ne dolazi u obzir. Ipak, prećutno se više veruje WRFu i drugim NMM (nehidrostatičkim mezo modelima) nego staroj ETA koordinati, čiji je autor nedavnmo iskazao sumnju u svoju veru u nju, vraćajući se na sigma-koordinatu.
Ne gledam u pasulj, nego sam vidio da je iznad istočne obale Amerike ciklona koja dovlači topao vazduh na Atlantik. Pošto je ta ciklona gotovo "sigurna" (u bliskom je terminu), ima potencijala da se nad Atlantikom iza 180 i nekog sata ponovo uspostavi anticiklona koja bi mogla vratiti zimu. Eto, to je bila neko razmisljanje koje sam slijedio.
Naravno, sve je to u domenu pretpostavki i nalikuje "gledanju u pasulj"...
Ovo poštujem. Ima smisla. I dosta je hrabro, ali i osnovano.
Ali, pasulj ili grah ili nešto drugo, ja radije gledam u plećku (pa je onda smažem za Novu godinu).
No, pustite modele više... 'model kaže' je već postala neka vrsta mantre koja se ovde upražnjava. Pratite atmosferske procese, to je meteorologija! Okanite se 'modelologije'.