I temperaturu su modeli promašili i to samo tako..Brutalan promašaj NMM-a za danas,davao je čak +18°C.
Na ovakve smajlije ti mogu dati za pravo kada napraviš model ili prognozu koja neće ovako brutalno da promašuje istu situaciju. Tada ću da ti skinem kapu. Ovako, ne mogu da te smatram za ozbiljnog, jer bi trebalo do sada da znaš da su modeli samo aproksimacija atmosferskih procesa (najbolja moguća, ali opet nesavršena), a meteogrami samo tačkasti izlazi iz prognostičkih polja. Naročito je teško odraditi niže slojeve atmosfere, i to u ovakvim uslovima jakih advekcija, pa su ovakva 'fulanja' redovna. Za mene je meteogram WRF sasvim dobar, jer ne može biti bolji. Naravno, daleko je od savršenog.
Ah ta košava , kod mene na stanici danas rekord stanice 62.2 km/h a na aerodromu Vršac duplo više 33.4 m/s ili ti 120km/h
Mislim da je izvorni podatak 33 m/s, jer Vršac emituje u m/s. To odakle si pratio podatak sa aerodroma je vrlo verovatno nešto tipa Ogimet ili tome slično, gde se dobijene vrednosti konvertuju u neke druge (recimo km/h) kako bi bile lepše na sajtu. No, neću da cepidlačim, i tvojih dvadesetak metara u sekundi je više nego dovoljno. Sad tu koji centimetar u sekundi nije toliko bitan u ovom trenutku.
Biće posla za poređenje, samo još malo da se nakupi paralelni niz...