Timočka krajina oko 5-6 stepeni uz maglu što je normalno zbog košavskog bloka kod njih!
Aman!!! Dosta više sa tim blokovima! To sve ima svoj jednostavan naziv: oblačnost na navetrenoj strani.
Jezero hladnog vazduha koje se akumuliralo u Timočkom basenu usled košavske situacije, polako se povlači prema severu nailaskom SW strujanja. U Knjaževcu temperatura polako raste a u Zaječaru će najverovatnije do toga doći tek sutra prepodne i tad ćemo imati temperture sigurno iznad 15°C ako ne i blizu 20°C. Najverovatnije će jedino Negotin slabije osetiti tu toplinu sutra.
Uf, kolega... pazi sad. Nije to jezero hladnog vazduha. Ono se formira noćnim izračivanjem i hlađenjem (kao kod magli u kotlinama i dolinama reka). U Timočkoj krajini je inverzija, to stoji, ali to se ne može nazvati jezerom hladnog vazduha, jer nije nastalo izračivanjem, već dinamički, od strujanja vazduha.
Dalje, jezero se ne povlači ka severu, već se pridignuta inverzija polako narušava sa južne strane. Okvirno, uzrok jeste tačan. Naime, pri košavskom strujanju dolazi do formiranja pridignute inverzije. Drugačije strujanje podrazumeva drugačiji tok vazduha oko planina čije navetrene strane daju opisanu pridignutu inverziju. Kad krene jugozapad, onda se sa južne strane javlja fen, i to žestok. Kod Negotina, taj fen od jugozapada skoro da i ne postoji, ali zato je fen u Negotinu prisutan usled severozapadnog strujanja.
Ovo su dve pojave sa istim uzrokom. Na navetrenoj strani se formira pridignuta inverzija, jer se vazduh gomila i vlažnoadijabatski hladi (oko 0.6°C/100m), a na zavetrenoj strani postoji spuštanje vazduha niz padinu i suvoadijabatsko zagrevanje (oko 1°C/100m). To je princip toka vazdušnih struja oko orografskih prepreka (planina), maltene oko svake planine.
Malo sam ponavljao neke termine, kako bi 'ušli u glavu'. Ne zamerite.
Rekord za Loznicu za decembar je 26.4 stepeni izmeren na Nikoljdan 19 decembra 1989 barem tako kaže RHMZ imali su tada letnji dan u sred decembra tako da me ove današnje temperature od 21 ne čude !
Tih dana je u celoj Srbiji bila serija neverovatno toplih dana. Odlično ih se sećam, jer sam i ja učestvovao u postavljanju novih temperaturnih rekorda (Beograd, 22.6°C).
Управо сам се вратио са Савског кеја у близини Бранковог моста или код Ушћа боље речено и оно што сам приметио да је у том делу града температура осетно нижа него на Цераку где станујем а који спада у више делове града. Можда за неких 3-4 степена, мада је то мој субјективни осећај.
Komšija, ne vara te subjektivni osećaj. To i jeste tako. To je urbano toplotno ostrvo.