Ajd' ako ti nije problem izbunari iz budzaka koliki je rekord za decembar za Srbiju (da li je taj iz Loznice od 26.4 C ili je bilo vise).
Toliko je. Nije više. Ali, mislim da je tamoneke danve godine (pre 1984. godine, nemam 1989. godinu) u Tuzli bilo 27 ili 28 stepeni, i to je decembarski maksimum za SFRJ.
Svakako se slazem sa tim sto si napisao... ali ipak nekako potajno bih voleo da vidim 30 C u decembru, koliko god to zvucalo ludo Recimo ekstremno topao vazduh na severu Afrike koji dodje do naseg podrucija + fenski efekat... nekako mislim da ima jos "prostora" da temperatura ide gore u tom Loznickom kraju, da li do 27 C ili 28 C ili mozda svih 30, to je vec pitanje...
Sredinom novembra smo imali do 32 C u Turskoj i na Kipru, a verujem da to tamo nije ni izbliza teoretski maksimum za novembar, pretpostavljam da tamo glat moze da ode i preko 35 C u ekstremnim prilikama u novembru (ili sam preterani optimista )
Jesi, preterani si optimista. Ekstremno topli vazduh može da se kreira tek posle ekstremnog zagrevanja, a već sam pričao o tome kako to ne može da se desi zbog malog upadnog ugla Sunčevih zraka.
Prosle godine smo za Katolicki Bozic imali 24 ili 25 C u Loznici...
Tačnije, 23.8 u Valjevu i 23.5 u Loznici. Malo li je? Naročito posle -20, koliko je bilo samo par dana ranije?
Ajaoj koliko nisam cuo za taj izraz zupska klima...
Ja mislim da ta klima i ne postoji, izgleda da su je izmislili geografi.Bas me zanima cime se odlikuje ta zupska klima?
Naravno da je to produkt geografije, a ne meteorologije. Međutim, ako želiš neku diskusiju na tu temu, idi u odgovarajući podforum.
Vidim, radarski ekran je postao nešto bubuljičav:
Ne bi me čudilo da zagrmi. Obratite pažnju, ljudi, moguće je. Pustite CAPE i ostale 'izlaze iz modela', gledajte nebo i stičite iskustvo.