Pavlovicu, ja nisam nista konkretno osetio sada, ali pre 15-tak minuta mi se ucinilo da mi se vrti u glavi... pa moguce da je to-to
A sada te razumem, kao što rekoh malopre, odsečena sam od sveta dok sam na poslu i kod kuće stižem u mraku, kod kuće samo jednom pogedala TV o oštećenim kućama u Kraljevu. Hm, ima mnogo novinara koji su skloni lošem pravopisu i značenju, a što se tiče gradonačelnika, i on je neupućen a njegova administracija se bavi lošom organizacijom pa onako lupeta. Mada ima dobri novinari koji tačno razlikuju između ove dve skale pa preciznije obaveštavaju. Treba pažljivije da razlikuju između snagu epicentra i intenzitet smanjenja na daljinu.
E upravo to
Problem je kod vecine ljudi sto se plase zemljotresa. Ali kada shvatis kako nastaju zemljotresi, koji je maksimum na tvom podruciju, kada to malo krenes da proucavas, onda to pocnes i da razumes i posle toga strah nestaje...
Tako su se ljudi plasili i munja i gromova i mislili su da ih to bogovi kaznjavaju... a sada svi znamo kako nastaju te prirodne pojave i vise niko se ne plasi toga...
Tako da treba raditi na edukaciji. Zemljotresi jesu opasna prirodna pojava, ali sto ih vise razumes, sve ces ih se manje plasiti...
Juce sam recimo sastavio jedan "kraci" tekst, u vidu 10 vezanih SMS poruka, gde sam devojci objasnio prirodu zemljotresa, termine, kako nastaju i koliki je maksimalna jacina koja moze da se desi u njenom gradu, jer se ona jako uplasila zbog ovog zemljotresa, jer i u njenom gradu jako treslo...
Drugaru sam takodje juce objasnjavao, da razlika izmedju 7 i 12 stepeni po merkaliju nije mala, kako je on mislio, jer na 7 stepeni po merkaliju vecina objekata nece doziveti veca ostecenja, a na 12 stepeni nece ostati kamen na kamenu...
Sto vise razumemo prirodne pojave, veca je sansa da na njih gledamo objektivno i da predupredimo posledice koje bi mogle da se dese kad ta prirodna pojava nastane.