Pozdrav svima .
Bavim se i izucavam sve vezano za zemljotrese i vulkane , zelim da vam pokazem kakva je situacija po pitanju zemljotresa u sledecim delovima sveta , jer je aktivnost puno veca .
U prethodnih 7 dana na podrucju Kalifornije i Nevade su se desila 764 mini zemljotresa ( to su od 0.1 - pa navise ) . 90 % zemljotresa su na podrucju Kalifornije . Za one koji neznaju u Kaliforniji postoji rased San Andreas koji je paralelno nastao sa rasedom San Gabrijel i San Dzasinto . Duzina raseda San andreas je oko 1300 km . Pomeranjem raseda nastaju zemljotresi do 8.1 C rihtera , koji uzrokuju povrsinska pomeranja i od 7 m u dubinu . Rased San Andreas je granicni deo dve geoloske ploce tj. deo gde se spajaju iste . One su Pacificka i Severno-Americka ploca . Najpoznatiji zemljotresi su u San Francisku 1096 . godine od 7.8 C rihtera i 1989 u Loma Prijeti od 6.9 C rihetera . Posledice su bile katastrofalne . Nego da se vratim na temu .
Naucnici iz Ameriki su izdali upozorenje da bi u narednih 30 godina trebao Kaliforniju da pogodi mega-zemljotres od 9.2 pa i vise C rihtera . Rekli su moze to da se desi u narednih pola sata ili u narednih 30 godina , ali pustimo mi naucnike , trebaju cinjenice i dokazi . Ja pratim vec duze vremena ceo Pacificki prsten i zaista se povecajva aktivnost i po pitanju Kalifornije i ostali deo Pacifickog prstena : Aljaska od pre neki dan veoma aktvna vrlo cesti zemljotresi od preko 4.0 i dosta ih ima , za sad najaci 5.7 rihtera , sto nije malo mora da se prizna , zatim Meksiko cesti zemljotresi preko 5.0 rihtera , sto nekazem da je cudno za taj deo , ali sve su ucestaliji , onda primer danasnjeg tj. jucerasnjeg zemljotresa u Indoneziji od 6.4 rihtera koji je odmah nakom zemljotresa probudio vulkan koji je bio ugasen , Kerinci vulkan , u svakom slucaju mozda ce ovo nekome da zvuci kao glupost , ali istrazivanja i pracenja ukazuju da postoji opasnost za kako ga Amerikanci zovu " veliki " postoji . Aktivnost je takodje povecana u oblasti Oklahome , Tenesija , Misurija , i Vajominga . Kao sto svi znate u Vajomingu se krije najveci supervulkan koji se budi polako , Yellowstone . On je zadnji put proradio pre 640000 godina . Katastrofa je bila ogromna . Evo link Yellowstona uzivo , vidi se da je aktivan . On se nalazi ispod zemlje , za one koji neznaju .
https://www.nps.gov/features/yell/webcam/oldFaithfulStreaming.html . Michio Kaku je jedan odd najcenjenijih naucnika i radom sa svim Americkim naucnicima je izneo pocetkom januara da su izracunali da su sanse da Yellowston proradi u 2016 10-13 % . Za vise informacija javite se u PP . Ima mnogo primera da ne navodim . Ako neko zeli mogu da slikam i da postavim te dokaze u ovoj temi . Ali ja bih se vratio na Kaliforniju i Nevadu , neki naucnici tvrde da i Nevada ima rased odoko 600 km . Kalifornija ima oko 40000000 stanovnika . FEMA je izdala upozorenje . Zemljotres od oko 9.2 ili vise rihtera mogao bi da izazove veliku katastrofu cega su svesni i njihovi najbolji naucnici . Da napisem da je najveci zemljotres zabelezen u Cileu od 9.5 rihtera kada je nastao haos sve je bilo unisteno , a cunami je bio visok 25 m i pogodio je Drzavu Havaji udaljenu 13000 km od Cilea .. i da Cile ima mnogo stabilniju plocu od Kalifornije . Ja znam sta bi se desilo Kaliforniji ako bude bio mega-zemljotres , ali necu to ovde sad da napisem , ako neko zeli da zna , nek mi posalje PP i odovoricu na svako pitanje .
Eto to je ukratko nesto sto sam zeleo da podelim sa svima vama . Pozdrav