8.4.1893, dan pred Uskrs, oko 14.50h Srbiju je pogodio jak zemljotres. Svilajnački zemljotres je prvi zemljotres kod nas o kome postoje opširniji zapisi.
Magnituda mu je bila oko 5.9 stepeni rihterove skale.
Prema podacima koje sam našao u radu
1893 Svilajnac Earthquake Isoseismal Map, imao je intenzitet od VIII stepeni merkalijeve skale u Svilajncu,Troponju, Subotici, Medvedji, Gladnoj, Vel. Popoviću, Grabovcu i Sedlarima, intenzitet VII je bio u Vlaškoj, Lapovu, Bobovi, Orašju, Velikoj Plani, Žabarima, Jagodini, Salakovcu, Malom Crniću, Dvorištu.
Iz Spomenika Srpske Kraljevske akademije broj XXXII, koji se bavi zemljotresima u Srbiji 1893, 1894. i 1895. sam uzeo podatke o pojavi pukotina nakon ovog zemljotresa, koja je bila dosta rasprostranjena. Te podatke sam predstavio u Google maps (plava boja). U zemljotresu je bilo i pet žrtava (ljubičasta boja):
GooglemapsSvilajnacFotografije iz spomenika br. XXXII
U mestima zahvaćenim VIII stepenom, šteta se sastojala u ispadanju i pucanju zidova, padanju krovova, crepova i odžaka, bunari su se zamućivali, voda iz njih prelivala, pukotine u zemlji su ponegde prolazile i kroz kuće, spomenici na grobljima se rotirali.