Pomoć prijatelja!!! Ptprince nam verovatno može odgovoriti na ovu konstataciju. Možda možemo dobiti i odgovor na pitanje, koja je najgušća magla ikad zabeležena? :?: :?: :?:
Uh, Ljubiša, teško pitanje, ali imam neke odgovore.
Najgušću maglu u Beogradu sam imao prilike da zabeležim lično ja, 18.01.1989. godine u 4 ujutru. Na Vračaru sam zabeležio (precenjenu) vrednost od 8 metara. Sa prozora kancelarije dežurnog osmatrača (prvi sprat zgrade Opservatorije, visoki plafoni), dakle neke visine od oko 5 metara, nije se video trotoar ispred zgrade. Takođe, stablo drveta koje je bilo udaljeno nekih 5-6 metara od prozora, jedva se naziralo. Zato sam 'precenio' vidljivost na 8 metara.
Dešavalo se da Surčin u METAR izveštaju pošalje kodiranu vidljivost 0000, što znači manje od 10 metara. To je objektivno merenje, jer aerodrom ima vizibilimetar.
U literaturi, najmanja vidljivost na koju sam naišat bila je tokom tragične magle u Londonu, decembra 1953. godine (ako se ne varam, nije mi ta knjiga da je pregledam i budem siguran). Magla je trajala devet dana, a najmanja publikovana vidljivost je bila neverovatnih
27 cm. Doslovno se nije videla šaka ispružene ruke čoveka. Izuzetno mala vidljivost nije bila samo rezultat gustine kapljica vode u atmosferi, već i produkata loženja i ostalih zagađujućih materija (dakle, smog). Ljudi su padali u Temzu i davili se, jer nisu videli gde je obala. Masa ljudi je umirala od plućnih bolesti. Jednom rečju, katastrofa.
Zapamtiću ovo, pa ću da nađem knjigu iz koje sam to pročitao, skeniraću i okačiću, ali tek kada se vratim sa odmora, u drugoj polovini januara.