Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 151271 puta)

Van mreže tamnavac

• *
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #140 poslato: 04. Januar 2011. u 18:36 »
Ispravka 2011.god.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #141 poslato: 04. Januar 2011. u 18:56 »
Pocetak druge dekade moze biti veoma zanimljiv za pracenje,svasta se tu moze dogoditi.
GFS i EC prilicno slozni za taj period koji je prilicno daleko.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #142 poslato: 04. Januar 2011. u 20:24 »
Po GFS i EC-u od 11-tog cemo biti pod uticajem ciklona koji bi doneo  sneg planinama a kisu i susnezicu nizim predelima. Zanimljivo je da oba modela vide centar ciklona 11-og u srednjem Jadranu.
Meni vise paznju privlaci prognoza na 3B meteo. Oni ne odustaju od novog hladnog talasa posle 15 - og:

"Raid cold Scandinavia since the Balkans is interesting in these days also part of the peninsula, but without much effect than a drop in temperature and the occurrence of snow at low altitudes in the North West close to the Epiphany. Following this, the prevalence of current conditions frequently encourage southwestern instability in the North and the Centre with temperatures and snow in the limit of significant increase, while the southern and middle Adriatic during a live more stable and essentially mild. This situation is expected to continue until around January 10, when the weather should reach the South, because of the formation of a cyclogenesis running NW to SE. Following a short break is expected to dry, but immediately hounded by a new cold down from the north, in charge of bad weather and a temperature drop from 16 January. It should then open the door to the cold northeastern subsequent raids, they would do so further down the temperatures, proposing the snow up at low altitude on the eastern sector of the boot. Given the uncertain and delicate situation, we advise you to keep track of the next updates."
Vratiće se magle u London!

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #143 poslato: 04. Januar 2011. u 20:36 »
Imamo negativan Nao index posle 15-tog, sve u svemu sanse za vracanje prave zime ima od 15-tog januara, a daje ne vredi nista reci.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #144 poslato: 04. Januar 2011. u 21:01 »
Još bi bilo lijepo kad bi objasnio šta predstavlja NAO index. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #145 poslato: 04. Januar 2011. u 21:08 »
Još bi bilo lijepo kad bi objasnio šta predstavlja NAO index. :)
North Atlantic oscillation :) Severnoatlanska oscilacija.
http://en.wikipedia.org/wiki/North_Atlantic_oscillation
« Poslednja izmena: 04. Januar 2011. u 21:18 gabesz20 »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #146 poslato: 04. Januar 2011. u 22:05 »
Odličan i EC 12Z...

Prodor je tu 11/12 januara i to lep na visini opet padne skoro do -10°C.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #147 poslato: 04. Januar 2011. u 22:11 »
Koliko primecujem nivo leda na Arktiku je prilicno nizak cak malo nizi i od onog u 2007-oj. U prirodi sve se svodi na ravnotezi pa tako kada se nesto narusi krece odgovor da se naruseno vrati na svoje mesto. Sada konacno i podrucija oko juga Grenlanda trebala bi da dobiju led jer ce sada tamo biti mnogo hladnije. A kada je zimi tamo hladno, zna se kao je ovde na nasim podrucijima..

Pozitivan NAO index, kao i AO index govori da se polarni vorteks stabilizuje, a odmah ispod njega divljaju cikloni. Kod nas to znaci toplije i cini mi se suvlje vreme.
Ovo bi moglo da potraje i duze od 15-og..,( ne bi me iznenadilo) sa povremenim kracim hladnijim prekidima, ali, videcemo u svakom slucaju. Ocekujem da modeli lutaju do pocetka iduce nedelje kada bi slika mozda bila nesto jasnija.

3bmeteo prati GFS u stopu, a njihova prognoza za posle 15-og bazira se na sezonskim prognozama, pa i nisu nesto posebno pouzdani. Meni su interesantni jedino sto slikovito prikazuju atmosferska desavanja prikazana pre toga na nekim od izlaza GFS-a..tj. zbog principa da slika vredi vise neg 1000 reci..

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #148 poslato: 04. Januar 2011. u 22:22 »
"Pozitivan NAO index, kao i AO index govori da se polarni vorteks stabilizuje, a odmah ispod njega divljaju cikloni. Kod nas to znaci toplije i cini mi se suvlje vreme."
Da se to ostavi za meteorologe, koji vise znaju sam proces svega ovoga za nas je dovoljno da znamo da pozitivan nao index kako moze da utice na nase vreme, i kako moze negativan nao index. To je sustina.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #149 poslato: 04. Januar 2011. u 22:39 »
 ^^
Naravno, ovo sto sam ja izneo je neko opste znanje o doticnoj temi dostupno i na netu.
A napisah i kako pozitivan NAO I AO uticu na nasa podrucija, pa ne vidim problem..
Ono sto bih voleo i zasto ostavljam postove kakav je prethodni je da me ukoliko imaju argumentaciju isprave iskusniji i strucniji clanovi ukoliko pogresim u necemu kao i da daju svoje misljenje, pa gabesz20 samo izvoli. ???

Evo mog argumenta..  ;)

Za detaljnije objasnjenje NAO i AO indexa mozda bi trebala da se otvori nova tema.. U svakom slucaju ova oblast je vrlo interesantna, meni barem.
« Poslednja izmena: 04. Januar 2011. u 23:18 freeze »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #150 poslato: 04. Januar 2011. u 23:14 »
Po EC-u dakle sneg moguc ponovo vec izmedju utorka i srede.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #151 poslato: 05. Januar 2011. u 00:10 »

3bmeteo prati GFS u stopu, a njihova prognoza za posle 15-og bazira se na sezonskim prognozama, pa i nisu nesto posebno pouzdani. Meni su interesantni jedino sto slikovito prikazuju atmosferska desavanja prikazana pre toga na nekim od izlaza GFS-a..tj. zbog principa da slika vredi vise neg 1000 reci..

Pa ne bi rekao da 3Bmeteo prati u stopu GFS. Ova njihova najava hladnog perioda posle 15-og stoji jos od pre Nove Godine. Secam se i kad su najavili prodor hladmnog vazduha oko 25.11., sad vec prosle godine, a da nijedan model to nije dao ni naslutiti. Juce je bila analiza, koju bas i nisam shvatio, ali me prilicno podseca na ovu poslednju sliku dole desno koju si stavio. Pominjano je i zagrevanje stratosfere, aleuti i ko zna sta jos. Sve u svemu oni i dalje u svojoj prognozi za Italiju od 16- og vide prodor hladnog vazduha.
Opet, gledam sad ove "NAO" slike, narocito ovu u sredini "negative mode" sa "blockingom"....obicno  takvoj situaciji mi dobijemo hladnije vreme. Ali da ne ulazim u pricu koja mi je nejasna...ali jeste zanimljiva.

Sto se tice GFS-a, promenio je pricu sto se tice ciklona 11-og, nadam se da se EC nece predomisliti.
Vratiće se magle u London!

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #152 poslato: 05. Januar 2011. u 00:18 »
Evo jedne zanimljive situacije...linkovacu kartu cisto zbog interesantnosti sta je nacrtao GFS! Pa da se zapamti i ovo: Voejkova osa ili ti sklapanje Sibirskog i Azorskog Anticiklona. Eto nacrtase nama uvek nesto zanimljivo ovaj nas GFS da imamo lepse snove ;D

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #153 poslato: 05. Januar 2011. u 01:00 »
Sve sto je receno u prethodnim postovima o NAO i AO oscilacijama je potpuno tacno.
Zime  2006/2007 su se ovi parametri  poklopili tako sto su obe gore navedene oscilacije bile u pozitivnoj fazi + El Ninjo fenomen sto je rezultiralo natprosecno toploj zimi, fakticki zime nije ni bilo, a kako nije bilo sneznog pokrivaca jer su ledeni dani u januaru potpuno izostali u vecini mesta cak i na planinama je bilo manje ledenih dana nego sto je to uobicajeno vegetacija je uveliko pocela da se budi vec u februaru! Tih dana je izgledalo kao da se Atlantik ne smiruje da prosto vri od ciklona dok je nad Grenlandom bilo veliko jezgro hladnoce. Naravno tako uzburkan Atlantik je 18. januara Evropi je doneo razoran uragan Kiril sa vetrovima jacim od 200 km/h. Takva kombinacija parametara dovela je do toga da veci deo 2007-e godine obiluje extremima i obaranjem rekorda, tu je velika susa u aprilu, jedna od jacih u poslednje vreme i najtoplije leto sa oborenim apsolutnim rekordom za jul mesec, secam se kako su pljustale 40-ice ko lude. Sto upravo ptvrdjuje tezu da mirniji polarni vorteks kao posledica pozitivnog AO nama donosi toplije i suvlje vreme.

Sada imamo potpuno obrnutu situaciju sa negativnim parametrima mi dobijamo hladnije vreme sto se vidi u zimskim mesecima i vlaznije sto je evidentno u prolecnim mesecima gde dobijamo suprotan ekstrem od susa a to su poplave. Setite se maja 2010. katastofalne poplave u Poljskoj i kod nas je maj bio izuzetno kisan mesec.  Znaci za neki opsti izgled zime kao orjentir mozete uzeti upravo ove dve oscilacije koje gotovo direktno uticu na razvoj situacije na nasim prostorima i globalne fenomene La Ninja i El Ninjo mogu imati indirektan uticaj jer po nekim mojim shvatanjima oni mogu biti okidaci za oscilovanje Arktika i Atlantika mislim na AO i NAO da ne bude zabune. Evo i zasto na jednom sajtu za proucavanje ovih oscilacija sam pronasao podatak da u vreme delovanja jakog El Ninja sanse da AO bude negativna su minimalne ali nije nemoguce da se dogodi iako je to retkost.

Iz svega ovoga se moze zakljuciti da mi sasvim opravdano mozemo ocekivati solidnu zimu sto se hladnoce tice ,e sad zasto ove zime imamo toliko malo padavina dok ostatak Evrope ima zatrpavanje + hladnoca = san zimoljubaca   ??? Glavni krivac za to je tzv. JET STREAM koji diktira putanju kretanja i trajanje ciklona i koji nazalost ne zavisi u tolikoj meri od ovih oscilacija vec na njega mogu uticati drugi faktori kao sto su velike vulkanske erupcije. Mi smo prosle godine upravo imali veliku erupciju vulkana na Islandu koja je dovela do poremecaja cirkulisanja Jet Stream-a ili mlazne struje, tacnije blokiranje mlazne struje sto je dovelo do nezapamcenih vrucina i pozara u Rusiji i biblijskih poplava u Pakistanu. Sto se nas tice ove zime  o tome je vec bilo reci, mlazna struja kao da ciklone brzopotezno vozi preko nase teritorije, znaci krace se zadrzavaju i manje padavina donose i to bas u trenutku kada imamo hladnoce u izobilju sto je idealna situacija za sneg.  
« Poslednja izmena: 05. Januar 2011. u 01:13 lazar »

Van mreže Darko_9

« Odgovor #154 poslato: 05. Januar 2011. u 01:10 »
Mene ne brine ovo otopljenje za par dana što donosi 10 + gratis temperature to je normalno kad košava dune! kad mogu leti da dolaze iznenada jača zahladjenja mogu i zimi iznenada jača otopljenja! to je kraći predah od zime! posle 15 januara moguć je treći talas zime videćemo kakav će biti!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #155 poslato: 05. Januar 2011. u 02:11 »
@ lazare skidam kapu!  :first:

Ovo jos niko na forumu nije objasnio ovako precizno. Ja sam prosle zime pisao o oscilacijama pozivajuci se na pojedine izvore sa interneta i tada su za prethodnu zimu najavljivane hladnoce i sneg za Evropu sto se na kraju ispostavio kao tacno, negativni NAO i AO su bili krivci za takvo vreme.

Ovo je jedan veliki dokaz da se prognoze mogu raditi i na godisnjem nivou, naravno grubo ali dovoljno da znamo kakvo ce neko godisnje doba biti i sta mozemo da ocekujemo.
Jako puno uticaja tu ima, NAO,AO, vulkanske erupcije, itd....(lazar je vec nabrojao)

Bas sve ono sto spominje i Joe Bastardi kada objasnjava na osnovu cega iznosi svoje misljenje i predvidjanja o pojedinom godisnjem dobu.
Dakle, kolege nije bas pametno reci  "ne moze se znati kakvo ce vreme biti ni u sledecih 5 dana", naravno ne mozemo znati kako ce se cikloni postavljati,kretati i koliko ce ko dobiti padavina ali moze se naslutiti za neki priod da li ce biti hladniji ili topliji od proseka.

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #156 poslato: 05. Januar 2011. u 04:27 »
Hvala ti  ciklon, :super: primetio sam da si upucen u ovu materiju i da razumes moj post. Nismo jedini koji se bave ovom tematikom, sve je vise kolega na forumu koji se interesuju za isto. Jako je korisno pricati o ovome i svakako nije off. To nam pomaze da imamo neki okvirni uvid sta nas u izvesnom periodu ocekuje. Ne mozemo se oslanjati na pojedinosti vec moramo sagledavati celinu da bi se kockice slozile. Zato razumem teznju ka dugorocnom prognoziranju potpuno je opravdana a kako je ne treba uzimati zdravo za gotovo isto tako ne treba da osipamo paljbu na meteorologe ukoliko u tim prognozama pogrese pa i najsavremeniji kompjuterski modeli grese pa i ljudi koji ih tumace. Zato imam vise respekta prema Bastardiju iako mu jos uvek neke sitnice zameram. ;) Bolje je u prognozama pisati o ovome nego da lepimo raznorazne impresije tipa: klima je poludela, globalno zagrevanje na delu, eto rekao sam ja da stize ledeno doba i tako dalje i tako blize....

Otkada sam otkrio koliki uticaj mogu imati ovi parametri iskreno receno mnogo manje razmisljam o globalnom zagrevanju/zahladjenju, to su termini za manipulisanje i zastrasivanje sirokih narodnih masa uglavnom neupucenih.
E sad sto se tice onog umerenijeg termina - klimatske promene moram priznati da se klima promenila od vremena kada sam bio dete, pa jos tada sam ja svoje roditelje slusao kako pricaju da se klima promenila od vremena kada su oni bili deca sto je i normalno jer klima je varijabla zbog svoje dinamicne prirode koja oscilira i ima svoje cikluse. E sad sto na globalnom nivou imamo porast klimatskih ekstrema i nepogoda to je samo deo novog ciklusa koji je mozda po prirodi burniji i dinamicniji mozda ce i to poceti jedne godine da se menja ko zna... Ma mnogo stvari uticu na klimu nije samo ljudski faktor koji nije zanemarljiv ali ne mora biti presudan tu je i faktor prirode i same planete, tu su vulkanii solarni vetrovi ... napredak i razvoj tehnike sto korisne sto stetne jer je ona mac sa dve ostrice, ma ne menja se samo Zemlja menja se i svemir ne mozemo milion godina imati klimu kao sto je bila u 20 veku nemoguce je, pa ako se bude vulkani bude se i super vulkani, koji mogu da prouzrokuju ledeno doba ponekad se budi i kolektivna svest  uglavnom se sa njom manipulise pa to eskalira u sukob globalnih razmera, izbije nuklearni rat, nastupi nuklearna zima i opet na poklon dobijemo ledeno doba. Zato imamo milion verzija vremena i raznih zima i leta i kombinacija n!-faktorijel sto znaci mnoooooogo, nijedna godina ne moze biti klimatski potpuno ista iako se razne klimatske prilike ponavljaju, s toga analogno prognoziranje vremena nije u toj meri merodavno , naravno korisna je statistika i svi njeni podaci ali da bi stvarno usli u genezu moramo gledati mnogo dalje od puke statistike. Izvinjavam se na opsirnosti ali ponelo me gradivo! :rofl: :lmao: ???
« Poslednja izmena: 05. Januar 2011. u 04:47 lazar »

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #157 poslato: 05. Januar 2011. u 11:07 »
Ja toliko duboko nisam ulazio u proucavanje NAo i Ao indexa, ali u to sam siguran kako moze da utice na nase vreme pozitivan, i negativan index i to je sasvim dovoljno. I dalje ono sto se moze reci prava zima tek posle 15-tog, do tad smenjivanje hladnijih toplijih perioda...

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #158 poslato: 05. Januar 2011. u 11:18 »
Pa sta je ovo do sad,toplo vreme? :P
-3C...32C

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #159 poslato: 05. Januar 2011. u 11:20 »
Pa sta je ovo do sad,toplo vreme? :P