Sve sto je receno u prethodnim postovima o
NAO i AO oscilacijama je potpuno tacno.
Zime
2006/2007 su se ovi parametri poklopili tako sto su obe gore navedene oscilacije bile u pozitivnoj fazi + El Ninjo fenomen sto je rezultiralo natprosecno toploj zimi, fakticki zime nije ni bilo, a kako nije bilo sneznog pokrivaca jer su ledeni dani u januaru potpuno izostali u vecini mesta cak i na planinama je bilo manje ledenih dana nego sto je to uobicajeno vegetacija je uveliko pocela da se budi vec u februaru! Tih dana je izgledalo kao da se Atlantik ne smiruje da prosto vri od ciklona dok je nad Grenlandom bilo veliko jezgro hladnoce. Naravno tako uzburkan Atlantik je 18. januara Evropi je doneo razoran uragan Kiril sa vetrovima jacim od 200 km/h. Takva kombinacija parametara dovela je do toga da veci deo 2007-e godine obiluje extremima i obaranjem rekorda, tu je velika susa u aprilu, jedna od jacih u poslednje vreme i najtoplije leto sa oborenim apsolutnim rekordom za jul mesec, secam se kako su pljustale 40-ice ko lude. Sto upravo ptvrdjuje tezu da mirniji polarni vorteks kao posledica pozitivnog AO nama donosi toplije i suvlje vreme.
Sada imamo potpuno obrnutu situaciju sa negativnim parametrima mi dobijamo hladnije vreme sto se vidi u zimskim mesecima i vlaznije sto je evidentno u prolecnim mesecima gde dobijamo suprotan ekstrem od susa a to su poplave. Setite se maja 2010. katastofalne poplave u Poljskoj i kod nas je maj bio izuzetno kisan mesec. Znaci za neki opsti izgled zime kao orjentir mozete uzeti upravo ove dve oscilacije koje gotovo direktno uticu na razvoj situacije na nasim prostorima i globalne fenomene
La Ninja i
El Ninjo mogu imati indirektan uticaj jer po nekim mojim shvatanjima oni mogu biti okidaci za oscilovanje Arktika i Atlantika mislim na AO i NAO da ne bude zabune. Evo i zasto na jednom sajtu za proucavanje ovih oscilacija sam pronasao podatak da u vreme delovanja jakog El Ninja sanse da AO bude negativna su minimalne ali nije nemoguce da se dogodi iako je to retkost.
Iz svega ovoga se moze zakljuciti da mi sasvim opravdano mozemo ocekivati solidnu zimu sto se hladnoce tice ,e sad zasto ove zime imamo toliko malo padavina dok ostatak Evrope ima zatrpavanje + hladnoca = san zimoljubaca
Glavni krivac za to je tzv.
JET STREAM koji diktira putanju kretanja i trajanje ciklona i koji nazalost ne zavisi u tolikoj meri od ovih oscilacija vec na njega mogu uticati drugi faktori kao sto su velike vulkanske erupcije. Mi smo prosle godine upravo imali veliku erupciju vulkana na Islandu koja je dovela do poremecaja cirkulisanja
Jet Stream-a ili mlazne struje, tacnije blokiranje mlazne struje sto je dovelo do nezapamcenih vrucina i pozara u Rusiji i biblijskih poplava u Pakistanu. Sto se nas tice ove zime o tome je vec bilo reci, mlazna struja kao da ciklone brzopotezno vozi preko nase teritorije, znaci krace se zadrzavaju i manje padavina donose i to bas u trenutku kada imamo hladnoce u izobilju sto je idealna situacija za sneg.