Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 151007 puta)

Van mreže mladen

• *
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #320 poslato: 15. Januar 2011. u 14:21 »
Vreme je da padne veci sneg juznije a najpre na Kopaoniku, ali nema koristi od toga sto cu ja ili neko drugi to reci.

Da, vreme je da padne sneg na Kopaoniku. Mada vise ni tamo nije siguran :(
Vratiće se magle u London!

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #321 poslato: 15. Januar 2011. u 14:23 »
U italijansku prognozu 3B meteo zaista imam puno poverenja, dve zime su skoro nepogresivi toliko ih bar ja pratim. Situaciju koja se ocekuje pocetkom trece dekade predvideli su oko NG a to je tada bio veoma dalek period.
Medjutim gledajuci njihova predvidjanja cini mi se da ce hladan vazduh otici malo zapadnije od nas, dolina koja ce se popunjavati hladnocom sa severa nas ne bi zahvatila vec mozda samo zakacila a takav scenario je i u poslednjem izlazu predvideo GFS. U takvoj situaciji sever zamlje bi verovatno imao povoljnu temperaturu za snezne padavine dok bi juznije bilo dosta toplije.

Ne svidja mi se takva situacija ali ko mene pita.
Prodje vise od pola zime a nijedan "mediteranac" nije doneo sneg centralnim i juznim krajevima, tesko da ce proci citava zima u takvom rasporedu barickih sistema...

@mladene ispravi svoj post da bi imali pregledniju prognozu Italijana, mislim da nam puno toga govori.

Edit: mladen ispravio ja zakasnio, izvinjavam se  :-X

I ja u njih imam puno poverenja. Samo da te ispravim, oni su prognozu za kraj januara dali jos 25. oktobra. Link: http://www.3bmeteo.com/news-meteo/tendenza+meteo-+che+inverno+sara--50759
Doduse, tamo stoji da ce tako biti do marta meseca.
Vratiće se magle u London!

Van mreže Igor123

• *
« Odgovor #322 poslato: 15. Januar 2011. u 14:36 »
Meni se najizgledniji cini ovaj scenario sa 3B metea.
Link: http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/meteo+tendenza-+torna+il+freddo+dopo-10803

Prvo ovo:

a potom:

brate prvo google translate pa posle toga zakaci ovu drugu sliku ....
the last days of spring in midweek in the middle of the peninsula ...
to ne znaci da posle 21 bice to scenario ....
nego posle 20tog dolazi hladan vazduh i u taj reon gde na slici je toplo ..

ps sry za moj srpski ipak sam iz mkd :)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #323 poslato: 15. Januar 2011. u 14:36 »
I ja u njih imam puno poverenja. Samo da te ispravim, oni su prognozu za kraj januara dali jos 25. oktobra. Link: http://www.3bmeteo.com/news-meteo/tendenza+meteo-+che+inverno+sara--50759
Doduse, tamo stoji da ce tako biti do marta meseca.

Sad sam preveo ono sto su napisali u linku sto je mladen postavio i tamo naglasavaju da su oni tu prognozu dali krajem oktobra, to nisam znao al skidam kapu.
Oni vide azvoj situacije slican trecoj dekadi januara do pocetka proleca, ne bukvalno ali svakako daju takvu mogucnost.
Ipak pominju najvise zapadnu i centralnu Evropu a mi tu cesto ostanemo kratkih rukava.
Ono sto mi nikako nije jasno je AO i NAO za koji kazu da su u negativnoj fazi ili da ce biti u takvoj fazi  :neznam:

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #324 poslato: 15. Januar 2011. u 14:58 »
Ciklon, svrati do mene na temu AO i NAO. ;)

http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,2183.msg97783.html#msg97783

ENSi za moj kraj pokazuju razvoj 2 scenarija posle 21og. prvi zahladjenje uz mokar sneg, i drugi koji i dalje vidi umereno toplo vreme uz povremenu kisu..
I jedan i drugi scenario u sebi imaju jedno zajednicko, a to je bezanje hladnoce prezapadno,pri cemu po prvom scenariju krak hladnoce kaci dobar deo Vojvodine dajuci dovoljno hladnoce za pojavu snega, a po drugom Vojvodinu ne kaci dovoljno hladan vazduh na visini koji bi doneo sneg za vecinu padavina..
Na zalost mislim da ce juzna Srbija ponovo ostati kratka po pitanju snega, barem nizi delovi, dok bi planine dobile fin pokrivac..

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #325 poslato: 15. Januar 2011. u 15:38 »
Vidim ja sever će opet najbolje proći, onako zasluženo, ipak smo najbliži hladnoći, a ne očekujemo sneg dok isti ne padne :D

Van mreže draksenic23

• *
« Odgovor #326 poslato: 15. Januar 2011. u 16:04 »
Pozdrav dragi prijatelji,
Mozete li mi reci kakva je prognoza za Kozarsku Dubicu,Bosna i Hercegovina
Unapred zahvalan

Van mreže ciklon

« Odgovor #327 poslato: 15. Januar 2011. u 16:05 »
Ciklon, svrati do mene na temu AO i NAO. ;)

ENSi za moj kraj pokazuju razvoj 2 scenarija posle 21og. prvi zahladjenje uz mokar sneg, i drugi koji i dalje vidi umereno toplo vreme uz povremenu kisu..
I jedan i drugi scenario u sebi imaju jedno zajednicko, a to je bezanje hladnoce prezapadno,pri cemu po prvom scenariju krak hladnoce kaci dobar deo Vojvodine dajuci dovoljno hladnoce za pojavu snega, a po drugom Vojvodinu ne kaci dovoljno hladan vazduh na visini koji bi doneo sneg za vecinu padavina..
Na zalost mislim da ce juzna Srbija ponovo ostati kratka po pitanju snega, barem nizi delovi, dok bi planine dobile fin pokrivac..

freezi pratim ja tvoju temu i zato sam napisao da mi nesto nije jasno posto se ti izvestaji ne podudaraju s ovim sto je objavio 3B meteo, velika razlika!

Inace sastavili smo identicnu prognozu s tim da ja nisam pominjao ensemble, uglavnom glavni izlazi rese stvar i budu u pravu.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #328 poslato: 15. Januar 2011. u 16:08 »
Vidiš,ove padavine danas ENSI  su njušili još pre 4-5 dana,a glavni ih je uveo tek juče.

Tako da su ENSI vrlo važni !
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #329 poslato: 15. Januar 2011. u 16:36 »
Jos nisam video da je neko ovde pravio prognozu po tome sta je video u ENSIMA, mogu da pomognu ali se oni takodje menjaju iz izlaza u izlaz isto koliko se menja glavni, nemaju oni precizniju prognozu.
Uostalom ne bi se glavni tako zvao...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #330 poslato: 15. Januar 2011. u 19:48 »
Ma oni su samo za tendenciju...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #331 poslato: 15. Januar 2011. u 21:34 »
Prosek EC-a je predobar...ništa više nam ni ne treba.

ENSI 12Z GFS-a baš ne znaju šta će sa sobom,12Z je ukinuo Đenovku kao što sam i mislio,i pomerio hladnoću malo na jug.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #332 poslato: 15. Januar 2011. u 22:05 »
freezi pratim ja tvoju temu i zato sam napisao da mi nesto nije jasno posto se ti izvestaji ne podudaraju s ovim sto je objavio 3B meteo, velika razlika!

Inace sastavili smo identicnu prognozu s tim da ja nisam pominjao ensemble, uglavnom glavni izlazi rese stvar i budu u pravu.

Sad videh da smo isto prognozirali.. :D
Sto se tice AO i NAO indexa, jasno se vidi nagli pad vrednosti AO indexa u prognozi posle 18-og, sto je u skladu sa tim scenariom 3B-a, a sada se prognozira i blagi pad vrednosti NAO indexa i silazak u negativu od 18-og. E sad za posle 28-og postoje 2 scenarija, jedan je ostanak oba indexa u negativi, sto je manje verovatno, a drugi njihov rast i brzi prelazak u slabiju pozitivnu vrednost. Po ovom prvom scenariju nastavak zime moguc, a po drugom opet toplije.. Preveo sam to sto oni na 3B-u kazu, i mislim da su na ovu tedenciju ova dva indexa i mislili. Naravno kazu da je sve to jos uvek samo hipoteza i da ce se kroz par dana to preciznije znati (vezano za to zahladjenje pocev od sada 21-og)..

Van mreže engadin

• *
« Odgovor #333 poslato: 15. Januar 2011. u 23:39 »
cini mi se da je scenario kakav se predvidja vec bio u intervalu od 25 novembra pa do 5decembra,kada su nas pogodile poplave.
moguce da obilan snijeg bude u hrvatskoj i to na sjeveru,bosne i srbije.a juznije obilne kise.tako sam nesto zapazio,da se na kartama vec danima tako nesto vrti.sad vidjet cemo,to je moje zapazanje...
svaka cast za italijanske prognoze...

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #334 poslato: 15. Januar 2011. u 23:48 »

Sto se tice hladnoce u severnim predelima dakle ne bi trebalo da bude problema za obilan sneg koji se po crtarijama ovog modela prognozira citav sledeci vikend pocev od petka. :D
Ipak mnogo realnija slika narednih dana. Pre toga ceka nas period toplog vremena sve do srede kada ce temperatura poceti postepeno da opada.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #335 poslato: 16. Januar 2011. u 00:19 »
Brine me što se stalno pomera to zahladjenje...

Van mreže Igor123

• *
« Odgovor #336 poslato: 16. Januar 2011. u 06:01 »
00Z gfs je strasan ... prvo solidan sneg u hrvatska bosna i slovenija onda srbija , crna gora i kad konacno stigne onaj 1000hpa pritisak neverovatna snezna bura u makedonija(70mm u Skoplje) .. vrlo opasno scenario :D dali ce da  konacno ima "blizzard" na balkanu :)  :sos: samo da se pomesti malo junznije bar -2/-3 850hp temp u severni del makedonija , skoplje samo sneg i to 50-80cm sneg spored ovaj zadnji izlaz
ja realno neverujem da je moguce u pristina biti -6'C 2m temp a u skoplje 1-2'C..

Uploaded with ImageShack.us

sry o5 za moj srpski :)
« Poslednja izmena: 16. Januar 2011. u 07:40 Igor123 »

Van mreže martin

• *
« Odgovor #337 poslato: 16. Januar 2011. u 10:37 »
Igor123  mislim to za 50-80cm sneg u Skopje nema da se ostvari nikako to nema sansi jedino da dobijemo obiljna kisa da moguce je i tako ide spored sadasni izlaza modela a sneg dobiceo dobar dio od balkana i to obiljan sneg Hrvatska,Bosna,Srbija,Crna Gora a mi ovde moze samo prvo obiljna kisa.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #338 poslato: 16. Januar 2011. u 11:45 »
Mislim da ste se previše zaukali sa kalkulacijama koliko i gde će padavina biti. Taj ciklon još nije ni siguran da će imati uticaja na naše područje. Moraćemo se strpeti još malo.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #339 poslato: 16. Januar 2011. u 11:52 »
Evo Joe me preduhitrio. Taman sam htio da napišem da je još rano pričati o eventualnoj količini padavina. Ako je jedan izlaz GFS-a nacrtao preko 50mm, to ne mora ništa da znači. Već sledeći izlaz će to znatno smanjiti, neki naredni možda opet povećati, i tako u krug...
Jedino što za sada mogu da kažem sa sigrunošću je da nam od 20. januara stiže period hladnijeg vremena sa padavinama, i velikom vjerovatnoćom za snijeg i u nižim krajevima tokom tog perioda. A kad će tačno pasti i koliko, to ćemo približno znati tek za koji dan.
Do tada nam ostaje da se nadamo da modeli neće izbrisati taj ciklon i da neće ublažiti zahlađenje po visini.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm