Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 150999 puta)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #380 poslato: 17. Januar 2011. u 00:45 »
^^ ^^ U pravu si i ne kazem da mi mozemo da uticemo gde ce pasti sneg, narocito su nezgodni mediteranski cikloni jer se sa njima nikada ne zna gde ce i koliko doneti snega, ali nisi ti mene dobro razumeo ja sam vise onako hipoteticki rekao da ja licno do kraja zime ne ocekujem neki jak ciklon za moje podrucje - Kragujevac eto da se ogradim da ne bude zabune jer istini za volju i nisam pogledao posledni izlaz GFS -a ili EC-a tako da nisam mislio konkretno na ovu situaciju koja je jos uvek neizvesna jer dzaba mi ciklonska aktivnost ako mi donese kisurdacu a nekome sneg ovo je jaaaaako nezgodna situacija i veliki trening zivaca sto se tice razvoja situacije ove zime, osecam se kao na lutriji... to je sve sto mogu da kazem...
Pa to je najveci problem sto i ti sam kazes da se osecas na lutriji i cupas zivce...nemoj tako svatiti stvari, nekada sam i ja mnogo nervirao a posle svatis da kakvih ima smisla da se nerviras kada ti i onako ne mozes nista da ucinis i nije do tebe. Ja sam vec naucio u svakoj vrsti vremena da nadem nesto dobro, dobro naravno blato do jaaajca mi ne treba ali i to prihvatam jer nema drugog izbora. Znaci opusteno... vremenom ces se navici i svatiti da se dzsaba nerviras na ovakvim stvarima.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #381 poslato: 17. Januar 2011. u 01:02 »
Skijaški centri bez snega i gostiju
Sl. PEŠEVIĆ | 16. januar 2011. 20:36 | Komentara: 0

Hoteli u Srpskoj i Bosni i Hercegovini ovih dana prazni. Visoke temperature “pojele” i veštački sneg

AKO je suditi po onoj narodnoj - ukoliko ne udari glavom, ošinuće repom - tekuću zimsku sezonu i katastrofalno loše rezultate u januaru, što se centara u RS i BiH tiče, mogao bi donekle da “spase” - naredni mesec.

Meteorolozi najavljuju zahlađenje i obilnije snežne padavine uoči i posle Svetog Jovana. Predstojeći period mogao bi nadoknaditi nedostatak snega u januaru, kao udarnom mesecu za hotelijere i iznajmljivače na ovdašnjim planinama.

Već sada je izvesno da će januar biti po posećenosti gostiju u zimsko-skijaškim centrima porazan. Hoteli ovih dana zjape prazni.

Primer “Bistrice”, jednog od najpopularnijih hotela -na Jahorini je - ilustrativan. U prvom ovogodišnjem mesecu,prognoziraju domaćini, ostvariće popunjenost od oko 30 posto. A reč je o periodu kad se školarci nalaze na zimskom raspustu i kad roditelji planiraju godišnje zimske odmore.

Na Jahorini su, u nedostatku prirodnog snega, početkom godine “uključili” topove koji su proizvodili veštački sneg za pogon bar jednog ili dva ski-lifta. Međutim, visoke temperature su onemogućile stvaranje podloge, pa su i te mašine- utihnule.

- I oni koji su nam došli, posle prvog, drugog dana boravka spakovali su kofere i vratili se kući. Naravno, razočarani.Dugoročno rešenje za spasavanje zimske sezone vidimo u izmeštanju liftova na više nadmorske visine - kažu u hotelu “Blanka” na Vlašiću.

U većim i manjim ski-centrima u RS i BiH, poput Jahorine, Bjelašnice, Kupresa, Igrišta kod Vlasenice, na Kozari - nadaju se da bi drugi mesec mogao biti “blagorodniji”, a da bi ovogodišnju zimsku sezonu mogli, bar donekle, da spasu vikend skijaški dani.

Kakva će biti kompenzacija za prazan i porazan januar - pokazaće predstojeći dani. Do tada, hotelijeri, ali i potencijalni gosti, gledaće u nebo i čekati da priroda “uskladi” kalendar.

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #382 poslato: 17. Januar 2011. u 01:15 »
Necu vise da se nerviram, upravo sam video da modeli vide solidnu ciklonalnu aktivnost, jedino da hladnoca ne bezi previse zapadno a to zavisi od polozaja AC e sad sta cu ja konkretno dobiti, sneg ce padati a da li ce i koliko da napada ne znam za sad imam utisak da ce da profitira zapadna Srbija, naravno planine i sever Vojvodine ne bi trebalo lose da prodje e sad zavisi ko sta ocekuje u ovoj situaciji treba biti zadovoljan sa bilo kakvim pokrivacem a nad Sumadijom kao da se otvara neka rupa, trebalo bi da bude opet neka sica, mada ni to jos nije sigurno mozda se bas istrese nad centralnom Srbijom, a mozda dobijem i samo tu kisu na pocetku padavina a u udarnom terminu vidim tek provejavanje pahulja, u svakom slucaju i ako padne vrlo brzo me ocekuje topljenje snega i blato do kolena, tako da.... sta bude bice.....

Van mreže engadin

• *
« Odgovor #383 poslato: 17. Januar 2011. u 01:49 »
a mogu li se ocekivati poplave u narednom periodu?sve mi mirise na scenario s pocetka decembra.da li je moguce da bude obilnih kisa u narednom periodu?

Van mreže Igor123

• *
« Odgovor #384 poslato: 17. Januar 2011. u 06:40 »

Skoplje 00z

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #385 poslato: 17. Januar 2011. u 08:40 »
GFS 0Z jutros znatno bolji jer je ciklon istočnije,i samim tim hladnoća više napreduje ka Srbiji.

EDTIТ:I nije sam,ima i znatno hladnijih scenarija od glavnog.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Aleksa

« Odgovor #386 poslato: 17. Januar 2011. u 09:37 »
Kimi,po sadasnjem izlazu,sta bi dobio ovaj deo Srbije?

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #387 poslato: 17. Januar 2011. u 09:45 »
Pa Mačva je na dobrom položaju za ovaj prodor...

Rekao  bih da će teško sneg baš odma 20-og januara,ali 21 januara bi po 00Z cela zemlja imala sneg,osim možda krajnjeg jugoistoka i istoka.

EDIT:Prosek EC-a i dalje otkida....  :) :) Mnogo mnogo dobar,red je da ga glavni izlaz posluša  :-\

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Aleksa

« Odgovor #388 poslato: 17. Januar 2011. u 09:51 »
Pa to su dobre vesti...hvala!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #389 poslato: 17. Januar 2011. u 10:20 »
^^^^Da, ensemble sad crta dosta snega od 20. pa nadalje, s tim sto su temperature oko 0C.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #390 poslato: 17. Januar 2011. u 11:13 »
A 6Z opet lošiji i ciklon zapadnije...

Hhahahha koja lutrija...nećemo mi ništa znati do srede,možda i četvrtka.

Lomiće se koplja za naše područje.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #391 poslato: 17. Januar 2011. u 11:29 »
Za moj kraj, GFS konstantan u nekoliko poslednjih izlaza. U cetvrtak pocelo bi sa kisom, koja bi u toku noci presla u vlazan sneg koji bi nastavio da pada razlicitim intenzitetom cak do nedelje. Vrlo verovatno sobzirom na konstantnost izlaza evo vec drugi dan koji vide slicnu situaciju, da ce ovako stvarno i biti. Jedino jos ostaje, a u cemu bi se slozio sa svim kolegama ispred, da se vidi koliko ce padavina zaista biti. Tu je opet epska borba sto se tice padavina EC vs GFS..

EDIT GFS ovoga puta vrlo nerealan, i najverovatnije ce glavni biti potpuno usamljen..
« Poslednja izmena: 17. Januar 2011. u 12:28 freeze »

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #392 poslato: 17. Januar 2011. u 11:51 »
^^ ^^ Da,baš iskreno ne verujem da snega može biti čak i po Hrvatskoj sve do nedelje...malo prebrutalan scenario.

EDIT:Vеć nekoliko izlaza glavni i kontrolni GFS-a jedne od najtoplijih opcija.
« Poslednja izmena: 17. Januar 2011. u 12:24 Kimi »

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #393 poslato: 17. Januar 2011. u 12:47 »
Evo ENSI 06Z...vidi se da ima dosta hladnijih scenarija od 21-og..

Kasnije oko 25-og prava ledara

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #394 poslato: 17. Januar 2011. u 13:01 »
Ciklon će se lepo istresti, naravno zapadna polovina će dobiti više u obliku snega, ovako to izgleda po 6z, kako se bude ciklon pomerao tako će i padavine biti drugačije raspoređene. Naravno sve zavisi od njegove dubine i trajanja.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #395 poslato: 17. Januar 2011. u 13:03 »
Za arhivu, necu je uplodovati namerno da kad se bude osvezavala u 18 H vidimo dali ce biti razlike a bice! Necemo znati nista konkretno jos 2-3 dana...
Ja se izvinjavam Dejo je bio brzi od mene :vidiga:

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #396 poslato: 17. Januar 2011. u 13:05 »
Dejo, meni deluje da ce kod tebe biti najvise snega, ipak se nadam da ce u narednim izlazima ciklon malo da se pomeri istocnije kako bi svi dobili obilan sneg. Zanimljivo je da je granica izmedju velikog snega po toku Drine.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #397 poslato: 17. Januar 2011. u 13:09 »
Eto i meteograma...mada ih ne volim ali eto ajde da stavimo

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #398 poslato: 17. Januar 2011. u 14:58 »
Gabesz, ti meteogrami se automatski ažuriraju, pa je poželjno da umjesto direktnog linka koristiš imageshack, da bi slika ostala ovdje još neko vrijeme.

Ne volim da komentarišem svaki pojedinačni izlaz, samo ću reći da mi se ne sviđa tendencija koju je pokrenuo 6Z, prvi izlaz koji crta obilnu kišu u većem dijelu Srbije.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skopski

• **
  • Starost: 31
« Odgovor #399 poslato: 17. Januar 2011. u 16:32 »
Ja trenutno imam puno ?? u glavi... Za sada izgleda da Hrvatska i Slovenija imaju zagarantovana porcija obilnog snega, več od početak ovog zahlađenje (20.Jan). Nakon toga slede BIH, veči deo Srbije i na kraj tek oko 23.-24. Jan CG i Makedonija dobiče niske temperature ali bojim se da neče biti puno padavina u tom periodu. Ali ne znam, ovo je samo neka pretpostavka od ono što vidim, mada modeli daju neku različnu prognozu (oko temperature i oko padavina). Bar če događanja u narednom periodu smanjiti monotonost vremena koja je počela tek krajem 2010.

Bojim se da opet neču dobiti neki veči sneg (recimo >10cm , u ostalom ako u ga uopšte bude...) Inače za meni prava zima znači hrpa snega :D :D, ali ne i previše niske temperature.

I Joe Bastardi napisao je nešto novo o hladnoča koja se vrača u Evropa, ali sada kaže da če hladan vazduh nešto duže zadržati u južna polovica Evrope...
http://www.accuweather.com/ukie/bastardi-europe-blog.asp