Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 151043 puta)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #40 poslato: 29. Decembar 2010. u 17:28 »
Cini se da GFS prihvata polako EC-ov izlaz.Snega osim dekorativnog nema ali postoji mogucnost za formiranje pravog ciklona u danima oko pravoslavnog Bozica

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #41 poslato: 29. Decembar 2010. u 17:33 »
Videćemo..možda je samo glavni izlaz takav..

Da sačekamo još dan-dva da uđe u termin za ARW i NMM.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #42 poslato: 29. Decembar 2010. u 17:48 »
Nema tu u mnogome puno menjanja...vidi se pocetak novog padavinskog perioda od 3-eg, ciklon tamo ciklon vamo dan-dva-tri ne menja nista u sustini. Znaci ono sto se vidi jeste pocetak novog padavinskog perioda posle 3-eg. No videcemo ECM veceras dali ce otici nekim drugim putem, ja licno mislim da hoce!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #43 poslato: 29. Decembar 2010. u 18:05 »
Pa nije bilo ni puno razlike izmedju modela.Kao sto Gabesz rece ciklonalna aktivnost po izlazu svih a ne samo glavna dva je izrazena  posle 3-4 januara.To su samo sitna pomeranja dosta severnije od nas koja mogu da donesu ciklonu pocetkom pomenutog perioda malo severnije  pa samim tim i bogatiju padavinama.Ipak poslednji izlazi GFS skloni su primicanju EC-u koji je od samog pocetka prognoziranog perioda ucrtavao greben AC nad nama.Hladnoca sigurno nece izostati.Pitanje je samo kada ce nastati pravi ciklon i za cije podrucije ce biti bogat padavinama.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #44 poslato: 29. Decembar 2010. u 18:20 »
Na početku meseca možda bude pluseva samo na jugoistoku! u Vojvodini teško!

RHMZ crta sneg 3 januara...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #45 poslato: 29. Decembar 2010. u 18:26 »
Ovde se dosta priča o tome kako sever loše prolazi kod Mediteranskih ciklona.  :-\ Iskreno zbunjuje me malo takvo mišljenje. Samo ću reći da Novi Sad najobilnije snežne padavine dobija upravo od takvih ciklona, a mislim da i cela Srbija to može reći. Zavisi od slučaja do slučaja, zavisi od pozicije, dubine ciklona, temperature. Dešava se da predeli južno od Beograda dobiju padavine, a sever ostane suv, dešava se da sever prođe bolje sa snegom, dok na jugu pada kiša kod takvih ciklona, dešava se da prvo sever ima najobilnije padavine pa narednih dana i ostatak Srbije. Dešava se da Slavonija kod takvih ciklona dobija dosta obilnije padavine od mene iako bi trebalo da bude obrnuto. Jednostanvo nema pravila, zavisi od slučaja do slučaja. Istina prethodnih godina sever Vojvodine je imao problema sa padavinama kod ovakvih ciklona, ali to ne mora ništa da znači.   

Van mreže laky

« Odgovor #46 poslato: 29. Decembar 2010. u 18:53 »
Joe je potpuno u pravu. Sve je objasnio...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #47 poslato: 29. Decembar 2010. u 18:55 »
Videcemo jos veceras kada izadje EC, aktiviranje Sredozemlja je gotovo izvesno, sad zavisi kako ce se pozicionirati cikloni i kako ce se AC ponasati.
Iskreno imam puno poverenja u onu italijansku prognozu s pocetka ove strane, poslednje dve zime koliko je pratim veoma je tacna.
Cekacemo jos malo do konacne prognoze za prvih par dana nove godine.

Edit: Joe, u pravu si ali lako je tebi to da kazes kad NS skoro uvek profitira od takvog ciklona.  :veje
Pitaj Gabesa i Deja kako je njima a ni meni nije puno bolje kada vidim na karti takav ciklon. Pogotovo sto s njim nikad nisi na cisto, mogu svi modeli da najavljuju 15-20 cm snega a da ne padne ni 5 ili da padne kisa,ledena kisa,itd...  :-\

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #48 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:12 »
Evo i ensemblea sto se padavine tice potvrdeno...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #49 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:18 »
Na kartama sam svašta nagledao, po pitanju nadolazeće situacije nisam optimista, ali svakako mi neće biti krivo ako nas neki put i promaše obilnije snežne padavine. Bar u poslednjih 13 meseci, imali smo ih daleko iznad proseka prethodne decenije (posebno od 2004-2009). I teško da će nam neko dati za pravo da se bunimo.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #50 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:22 »
Ju kakav EC :) :) :)

predobro,ciklon postojan i centar od 1005Hpa negde na jugu Albanije :D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

« Odgovor #51 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:37 »
ali svakako mi neće biti krivo ako nas neki put i promaše obilnije snežne padavine. Bar u poslednjih 13 meseci, imali smo ih daleko iznad proseka prethodne decenije (posebno od 2004-2009). I teško da će nam neko dati za pravo da se bunimo.

A koje obilne snezne padavine kad ih nema nigde, ni prosle a evo za sada ni ove zime. Cak i na planinama nema snega, ajd za nize predele to mi i nije toliko strano da ga nema.

Iskreno se nadam nekom ciklonu gde ce centralna i juzna Srbija sto se snega tice konacno odlicno proci. Ovo za sada sto je bilo je stvarno smesno.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #52 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:44 »
Prošle zime smo imali 90cm padanja snega, ove već 34cm. Meni je obilniji sneg kad padne 10cm, znam da je to daleko od onih snegova iz 60-ih i 70-ih, ali veliki napredak u odnosu na početak ovog veka. I nismo mi Istočna obala da dobijemo pola metra u jednom danu.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #53 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:56 »
Prošle zime smo imali 90cm padanja snega, ove već 34cm. Meni je obilniji sneg kad padne 10cm, znam da je to daleko od onih snegova iz 60-ih i 70-ih, ali veliki napredak u odnosu na početak ovog veka. I nismo mi Istočna obala da dobijemo pola metra u jednom danu.

Ma ovi sa jugoistoka i iz centralnih predela se bune što nisu dobili sneg od ovog ciklona pre neki dan a Vojvodina i Beograd su dobili solidan sneg! desi se šta da se radi! evo nove prilike 3 januara za centralne i jugoistočne predele!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #54 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:58 »
Koliko je snezan za centralne i juzne krajeve toliko je i los jer u toj sinoptickoj situaciji oko Bozica pocinje juzno strujenje sa gomilom biskajki koje nemilice donose toplotu.

Van mreže sale pn

« Odgovor #55 poslato: 29. Decembar 2010. u 19:58 »
Ja i ne ocekujem pola metra snega ali barem 20 do 30cm koliko u mom kraju moze da padne, a predporsle zime je ovde bilo pola metra snega sto da ne, ali to ce ko zna kad da se ponovi.

Van mreže Zvrle

• *
« Odgovor #56 poslato: 29. Decembar 2010. u 20:01 »
Koliko je snezan za centralne i juzne krajeve toliko je i los jer u toj sinoptickoj situaciji oko Bozica pocinje juzno strujenje sa gomilom biskajki koje nemilice donose toplotu.
Ako otopli za božić pukli smo!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #57 poslato: 29. Decembar 2010. u 20:04 »
^^

:D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #58 poslato: 29. Decembar 2010. u 20:07 »
Covece pa ljudi vama ispod 50 cm sneg nije sneg:):) Nemojte tako!

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #59 poslato: 29. Decembar 2010. u 20:17 »
Nije mi jasna jedna sitnica,mi sada imamo snezni pokrivac od 5-10 cm, prava zima kada se pogleda napolje, hladnoce ne nedostaje, i sad opet nesto nama fali, hocemo pola metra snega,ili vec unapred zalimo sto mozda za Bozic otopli, pa uzivajmo sada u zimi( ko je voli), otoplice mozda a mozda i nece, zasto sada vec pojedini zale sto mozda bude otopljenje, pa mi smo Srbija, normalno je da bude cesta smena toplog i hladnog talasa, a sta je tu novo?