Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 150988 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #560 poslato: 19. Januar 2011. u 14:32 »
Njihove prognoze još odavno ne gledam, niti shvatam ozbiljno. Mnogo puta su razočarali tokom prethodne zime, kad je najviše trebalo da se dokažu. Nije problem najaviti sunčano i toplo za vrijeme anticiklona, ili kišovito kad je neki ciklon uz pozitivnu temperaturu na svim slojevima. Ali svaki put kad je bila situacija sa snijegom, oni su pogrešno procijenili. Vjerovatno se sjećate one jedne košavske situacije, kad su najavljivali kišu na sjeveru Srbije, a ono je bilo svega i svačega osim kiše. Takođe, kad je u februaru palo onih 30cm u Beogradu, oni su najavljivali do 5cm snijega, da bi to dan pred padavine povećali na 5 do 10cm. Eto toliko...
Nemoj biti preterano kritičan prema RHMZ, svako ima pravo da greši. Tako ti je i kod modela, jedan je "pobednik" a drugi se "obrukao". Međutim i dalje ih pratimo i to nikom ne smeta i niko ne prestaje da ih gleda zar ne? Nemoj pogrešno da me shvatiš, ni ja ne verujem preterano njihovoj prognozi, ali je obavezno pogledam ... kao i EC, GFS ...

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #561 poslato: 19. Januar 2011. u 14:33 »
Nisam primetio da je bilo puno grešaka u ovom delu "Upozorenja i najave"!  ::)
Bash kao shto Milosh kaze,chesto greshe u procenama o visinii sneznog pokrivacha...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #562 poslato: 19. Januar 2011. u 14:37 »
Takođe, kad je u februaru palo onih 30cm u Beogradu, oni su najavljivali do 5cm snijega, da bi to dan pred padavine povećali na 5 do 10cm. Eto toliko...
Molim te ne spominji taj nemili dogadjaj od 13.02.2010. Cim ga se setiom odmah se iznerviram i to je najveci razlog zasto nemam poverenje u GFS i do daljnjeg ga necu imati!

Vojvodina i dalje pod velikim znakom pitanja!
Moje misljenje je da severnije od NS nece biti nekog veceg snega, 5-10cm ne zelim ni da racunam.
Naravno na moje misljenje najvise utice EC i verovatno cemo veceras oko osam sati znati mnogo toga.  

Van mreže Srbin

« Odgovor #563 poslato: 19. Januar 2011. u 14:38 »
Ustvari da ne komentarishemo preterano prognoze rhmz-a ,ali videcemo u ponedeljak da li su ovoga puta bili u pravu i da li ce u vecini mesta u srbiji visina snega biti u rasponu od 5 do 10 cm ukljuchujuci sve predele...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #564 poslato: 19. Januar 2011. u 14:39 »
Bash kao shto Milosh kaze,chesto greshe u procenama o visinii sneznog pokrivacha...
Pa ko ne greši ... evo, od jutros kod mene su padavine smanjene za trećinu!!!  :o :o :o

Van mreže Srbin

« Odgovor #565 poslato: 19. Januar 2011. u 14:52 »
Pa ko ne greši ... evo, od jutros kod mene su padavine smanjene za trećinu!!!  :o :o :o
Da ali to su globalni modeli,koji su davno predvideli ovo zahladjenje sa padavinama(shto neko reche) a rhmz se bavi iskljuchivo prognozom vremena za Srbiju,i  ne bi smeli da u procenama tako chesto greshe i ne upozore da je npr negde moguc sneg i preko 20 cm...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #566 poslato: 19. Januar 2011. u 14:57 »
Jedino sto ja vidim je beskrajan sneg do ponedeljka.Mislim da ce tako biti, jer jednostavno ciklon je na gotovo idealnoj poziciji, visinska dolina takodje(podrazumeva se), sledi- strujanje takvo da jednostavno mora biti padavina. Logicno, ka severu ce padavine biti slabije, jer vlaga dolazi sa juga/jugozapada.
Glavno obelezje sinopticke situacije u narednim danima je ciklon koji gotovo stacionira na centralnim Mediteranom, a na nase krajeve ce uticati oblacnost ispred njegovog toplog fronta u prizemlju. To je i jedino mesto u ciklonu, kao i mesto u oblasti okluzije, gde su padavine relativno intenzivne i DUGOTRAJNE, sto trazi svaki snegoljubac. ''Opasnost'' je samo u tim krajevima topli vazduh, koji moze da bude pretopao za sneg, ali se u januaru kod nas to obicno ne desava.

Evo malo analize frontova, bice ovo skolski primer, zato sam hteo bas ovde da to napisem.To je i opravdanje onoga sto sam napisao gore.

Situacija danas, hladni front ciklona roditelja se krece sa severozapada i pod idealnim uglom nailazi na Alpe.

Takav nailazak vazduha na Alpe, momentalno generise ciklon u Djenovskom zalivu.Kakav, takav, ali je ciklon.Na ovoj karti se vidi da su razdvojeni topli front severnije i hladni juznije, sto bih ja rucno napravio da je spojeno sa centrom ciklona.

Ovde ciklon vec ulazi u stadijum okludiranja, sto je i njegova najjaca faza.Sada je potpuno zreo i daje obilne padavine.

Ovde je vec okludirani ciklon (razlicito od pocetnog stadijuma okluzije, ovde se vec gasi), ali treba primetiti znacajnu stvar da se na njegovom hladnom frontu stvorio novi talas, tj. pola fronta je sad toplo, a onaj kraj ostaje hladni.

Ovde je stari ciklon jos vise okludirao, skoro pa iscezao, a novi ciklon se produbljuje, sto nas dovodi do zakljucka da cemo imati posla sa SERIJOM ciklona, a ne jednim jedinim ciklonom.Razlog za to je sto ce dotok hladnog vazduha biti odgovarajuci u zapadnom Sredozemlju da se cikloni stalno stvaraju.

Napomenuo bih jos jednom da smo mi sve vreme analize u podrucju hladnog vazduha ispred toplog fronta, sto je kao sto sam rekao najpogodnije mesto za obilne snezne padavine.Ziveli! :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #567 poslato: 19. Januar 2011. u 15:01 »
Slažem se s tobom Gabesz kad je u pitanju krajnji sjever zemlje. Nažalost, teško da tu može biti više od 5-10cm snijega. :( Kakvo je tvoje mišljenje za Beograd?
Pa kao sto rekoh za Beograd mislim preko 15 cm do ponedeljka...gornju granicu nesmem povuci! Ja vise ni necu komentirati dao sam svoje misljenje i za moje predeo i onako gledano za sve predele, sada vec cekam i ako bude nesto kacicu slike, i cekati sa drugih mesta da uzivam i to je to...!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #568 poslato: 19. Januar 2011. u 15:08 »
Da ali to su globalni modeli,koji su davno predvideli ovo zahladjenje sa padavinama(shto neko reche) a rhmz se bavi iskljuchivo prognozom vremena za Srbiju,i  ne bi smeli da u procenama tako chesto greshe i ne upozore da je npr negde moguc sneg i preko 20 cm...

Tako je! Zadatak globalnih modela je da nas na vrijeme upozore da dolazi promjena vremena, i ovoga puta su to i GFS i EC uradili odlično i na vrijeme. :)
Zadatak RHMZ-a je da da što je preciznije moguću prognozu za Srbiju, jer makar 50% građana Srbije najviše prati i vjeruje njihovim prognozama. Broj ljudi koji čitaju i prate naše Serbianmeteo prognoze vjerovatno nije veći od par hiljada...
Baš sam razgovarao sa jednim meteorologom da vidim koji je razlog što RHMZ tako često griješi u nekim procjenama. On mi je rekao da je to najvjerovatnije zato što oni moraju da rade na osnovu njihovih modela prognozu, a tu su ETA sa ulaznim podacima Njemačkog DWD-a, a od nedavno i WRF-NMM sa ulaznim podacima EC-a. U prevodu, za njih GFS kojeg mi toliko pominjemo ovdje, kao i da ne postoji. A i EC-u pridaju manje važnosti nego DWD-u. Kada rade prognozu, ne smiju previše da odstupaju od njihovih modela. Jer u slučaju da odstupe od modela i pritom promaše prognozu, mogu da dobiju otkaz. Ukoliko promaše prognozu, a isto toliko promašio i model, onda im niko ne može ništa. Tako sam ja shvatio kolegu meteorologa. :)

U međuvremenu je kolega gencic odlično izanalizirao situaciju koja nas očekuje narednih dana, i tu nemam ništa da dodam. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #569 poslato: 19. Januar 2011. u 15:16 »
Branko Sparavalo je na svojoj stranici izjavio da se slaze sa konstatacijom Gabesza :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #570 poslato: 19. Januar 2011. u 15:18 »
Da jos i da dodam da tokom drugog dela noci u Vojvodini prelazak kise u sneg, tako da ujutru u Vojvodini nebi trebalo da nas cudi u Vojvodini sneg. I jos nesto proanalizirajuci detaljnije vidi se da ostaje jedan topao krak dosta u Negotinskoj krajini dosta dugo ovih dana...isto tako i na samom jugu jugoistoku na 925 hpa eto it to treba uracunati u semu!

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #571 poslato: 19. Januar 2011. u 15:19 »
Branko Sparavalo je na svojoj stranici izjavio da se slaze sa konstatacijom Gabesza :D
Gencicu??:) Aha svatam na kolicnu snega mislis:)
« Poslednja izmena: 19. Januar 2011. u 15:31 gabesz20 »

Van mreže Srbin

« Odgovor #572 poslato: 19. Januar 2011. u 15:28 »

Zadatak RHMZ-a je da da što je preciznije moguću prognozu za Srbiju, jer makar 50% građana Srbije najviše prati i vjeruje njihovim prognozama. Broj ljudi koji čitaju i prate naše Serbianmeteo prognoze vjerovatno nije veći od par hiljada...
Baš sam razgovarao sa jednim meteorologom da vidim koji je razlog što RHMZ tako često griješi u nekim procjenama. On mi je rekao da je to najvjerovatnije zato što oni moraju da rade na osnovu njihovih modela prognozu, a tu su ETA sa ulaznim podacima Njemačkog DWD-a, a od nedavno i WRF-NMM sa ulaznim podacima EC-a. U prevodu, za njih GFS kojeg mi toliko pominjemo ovdje, kao i da ne postoji. A i EC-u pridaju manje važnosti nego DWD-u. Kada rade prognozu, ne smiju previše da odstupaju od njihovih modela. Jer u slučaju da odstupe od modela i pritom promaše prognozu, mogu da dobiju otkaz. Ukoliko promaše prognozu, a isto toliko promašio i model, onda im niko ne može ništa. Tako sam ja shvatio kolegu meteorologa. :)

Srbija brate Srbija :D Nishta se ne radi kako treba...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #573 poslato: 19. Januar 2011. u 16:02 »
Njihove prognoze još odavno ne gledam, niti shvatam ozbiljno. Mnogo puta su razočarali tokom prethodne zime, kad je najviše trebalo da se dokažu. Nije problem najaviti sunčano i toplo za vrijeme anticiklona, ili kišovito kad je neki ciklon uz pozitivnu temperaturu na svim slojevima. Ali svaki put kad je bila situacija sa snijegom, oni su pogrešno procijenili. Vjerovatno se sjećate one jedne košavske situacije, kad su najavljivali kišu na sjeveru Srbije, a ono je bilo svega i svačega osim kiše. Takođe, kad je u februaru palo onih 30cm u Beogradu, oni su najavljivali do 5cm snijega, da bi to dan pred padavine povećali na 5 do 10cm. Eto toliko...

Čekam te posle studija...

Nemoj biti preterano kritičan prema RHMZ, svako ima pravo da greši. Tako ti je i kod modela, jedan je "pobednik" a drugi se "obrukao". Međutim i dalje ih pratimo i to nikom ne smeta i niko ne prestaje da ih gleda zar ne? Nemoj pogrešno da me shvatiš, ni ja ne verujem preterano njihovoj prognozi, ali je obavezno pogledam ... kao i EC, GFS ...

Nepoverenje je pomalo i moje, ali znam i koliko treba biti obazriv prilikom davanja prognoze. Ovde nemamo nikakvu odgovornost prema drugima, a u zvaničnoj meteo slulžbi odgovornost se meri za svaku reč.

Tako je! Zadatak globalnih modela je da nas na vrijeme upozore da dolazi promjena vremena, i ovoga puta su to i GFS i EC uradili odlično i na vrijeme. :)

Pazi: Globalni modeli rade na jednom, a modeli za ograničenu oblast na sasvim drugom principu. Nema to nikakve veze sa oblašću nad kojom se radi prognoza vremena.

Naravno, i to stoji.

To su tehnički detalji (sa blagim uplivom politike) prognoze RHMZa. Ne kažem da je GFS zakon, ali svi modeli imaju u praksi svoje svetle i manje svetle trenutke. Modeli se stalno razvijaju, a sa njima i pouzdanost prognoza. Zaista, ECMWF daje sasvim solidan materijal za dobru prognozu vremena, a WRF je samo isečak iz istog, pa još malo unapređen.
A priča o otkazu zbog loše prognoze je fama. Niko, doslovno niko nije dobio otkaz zbog pogrešne prognoze. Međutim, malo 'ribanja', ako je neka teška lupetaja (skoro neverovatno, jer za svaku objavljenu prognozu postoji pokriće u raspoloživom materijalu) nije nemoguće. Ipak, ne treba ovo shvatiti kao slobodu prognostičara da nekažnjeno lupa gluposti. Najzad, objavljena prognoza nije delo jednog prognostičara, već više njih.

Srbija brate Srbija :D Nishta se ne radi kako treba...

Najlakše je istresti se na prognozi vremena. Nema replike, nema posledica. Ma milina jedna!
A gde je red, rad i disciplina svakoga od nas? Ispade da je to sporadični slučaj, a šteta je da se to najmanje vidi gde je najbitnije, a najviše vidi na prognozi vremena, gde je skoro bezopasno.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #574 poslato: 19. Januar 2011. u 17:30 »
GFS nista ne menja, bas me zanima prognozirana kolicin padavina, sacekacu jos sat vremena...

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #575 poslato: 19. Januar 2011. u 17:33 »
Gfs je za nijansu pomerio ciklon na jug, tako da po njemu centralni predeli i Beograd najvise profitiraju. Padavine za 15-20minuta.

Kod mene 12z sabrao 30mm, slicno kao i EC
« Poslednja izmena: 19. Januar 2011. u 17:45 dikile »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #576 poslato: 19. Januar 2011. u 17:41 »
Za Beograd 12Z sabrao nekih 30-ak mm. To je i najvjerovatnija količina koju možemo da očekujemo u narednih nekoliko dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #577 poslato: 19. Januar 2011. u 17:43 »
Padavine do ponedeljka. Mislim da će svi biti zadovoljni, najviše BG, mada će tu na severu biti povuci-potegni.

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #578 poslato: 19. Januar 2011. u 18:02 »
Hoce li kod mene preci bar 10 cm. :D, uvek izostanem nekako. Ove zime svega 8 cm bio najveci.
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #579 poslato: 19. Januar 2011. u 18:43 »
Pa ako u Šapcu ovaj sneg ne pređe 10cm ne znam kada će.

GFS12z crta u Novom Sadu između 25 i 30cm snega.

Usuđujem se konačno da prognoziram i visinu snežnog pokrivača u nedelju uveče u mom gradu. Predviđam 21cm u nedelju u 19h.  ;)