Jedino sto ja vidim je beskrajan sneg do ponedeljka.Mislim da ce tako biti, jer jednostavno ciklon je na gotovo idealnoj poziciji, visinska dolina takodje(podrazumeva se), sledi- strujanje takvo da jednostavno mora biti padavina. Logicno, ka severu ce padavine biti slabije, jer vlaga dolazi sa juga/jugozapada.
Glavno obelezje sinopticke situacije u narednim danima je ciklon koji gotovo stacionira na centralnim Mediteranom, a na nase krajeve ce uticati oblacnost ispred njegovog toplog fronta u prizemlju. To je i jedino mesto u ciklonu, kao i mesto u oblasti okluzije, gde su padavine relativno intenzivne i DUGOTRAJNE, sto trazi svaki snegoljubac. ''Opasnost'' je samo u tim krajevima topli vazduh, koji moze da bude pretopao za sneg, ali se u januaru kod nas to obicno ne desava.
Evo malo analize frontova, bice ovo skolski primer, zato sam hteo bas ovde da to napisem.To je i opravdanje onoga sto sam napisao gore.
Situacija danas, hladni front ciklona roditelja se krece sa severozapada i pod idealnim uglom nailazi na Alpe.
Takav nailazak vazduha na Alpe, momentalno generise ciklon u Djenovskom zalivu.Kakav, takav, ali je ciklon.Na ovoj karti se vidi da su razdvojeni topli front severnije i hladni juznije, sto bih ja rucno napravio da je spojeno sa centrom ciklona.
Ovde ciklon vec ulazi u stadijum okludiranja, sto je i njegova najjaca faza.Sada je potpuno zreo i daje obilne padavine.
Ovde je vec okludirani ciklon (razlicito od pocetnog stadijuma okluzije, ovde se vec gasi), ali treba primetiti znacajnu stvar da se na njegovom hladnom frontu stvorio novi talas, tj. pola fronta je sad toplo, a onaj kraj ostaje hladni.
Ovde je stari ciklon jos vise okludirao, skoro pa iscezao, a novi ciklon se produbljuje, sto nas dovodi do zakljucka da cemo imati posla sa SERIJOM ciklona, a ne jednim jedinim ciklonom.Razlog za to je sto ce dotok hladnog vazduha biti odgovarajuci u zapadnom Sredozemlju da se cikloni stalno stvaraju.
Napomenuo bih jos jednom da smo mi sve vreme analize u podrucju hladnog vazduha ispred toplog fronta, sto je kao sto sam rekao najpogodnije mesto za obilne snezne padavine.Ziveli!