Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 150990 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #640 poslato: 20. Januar 2011. u 09:41 »
Ja bih više volio da na Kopaoniku padne metar snijega, a u Beogradu ni pahulje, ali šta da se radi... Ipak bih najviše volio da svuda padne dobar snijeg, i svi srećni i zadovoljni. :)

Nisam mogao da izdržim, a da ne pogledam šta crtaju za Beograd GFS i EC 00Z, i mogu reći da se drastično razlikuju u količini padavina, naročito za dane vikenda. Tako da GFS sada crta ukupno oko 20mm, dok EC crta duplo više, oko 40mm. Što znači da je cifra od 30mm do ponedjeljka najrealnija. I dalje mislim da će to biti između 20 i 30cm snijega ovamo. :)

Ne bi im ja dao metar, dosta im je pola metra, za sve zgode.A i to samo zbog onih mucenih turista koji idu tamo, a pljackarosima ni dinar!

U pravu je onaj model, koji daje najvise snega kod nas, odsad Milose da znas! :D
Toliko snega ce pasti, da cemo imati pravu i(n)dilu.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #641 poslato: 20. Januar 2011. u 10:57 »
Opet ste se uskopistili sa euforijom oko snega. Te dobar izlaz, te loš izlaz... Razumem ja da se vi radujete, ali hajde, budite objektivni prema drugima i ocenjujte izlazima sa 'dobro' ili 'loše' kada se ostvare.
I ja volim sneg zimi (mada mi ne prija iz praktičnih razloga), ali ponovo vam kažem da izlazi mogu biti dobri ako se prognozirano stanje ostvari, a ne ako se predviđa metar snega. Prestanite da navijate za sneg, navijajte za meteorologiju (pa makar to bila i meteogramologija).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #642 poslato: 20. Januar 2011. u 11:07 »
Osnovna razlika između GFS-a i ECMWF-a za sever Srbije je taj što GFS daje najjače padavine noćas, a EC u subotu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #643 poslato: 20. Januar 2011. u 11:11 »
^^ U principu su vrlo slični za prvih 48h, a onda se razilaze.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #644 poslato: 20. Januar 2011. u 11:21 »
Opet ste se uskopistili sa euforijom oko snega. Te dobar izlaz, te loš izlaz... Razumem ja da se vi radujete, ali hajde, budite objektivni prema drugima i ocenjujte izlazima sa 'dobro' ili 'loše' kada se ostvare.
I ja volim sneg zimi (mada mi ne prija iz praktičnih razloga), ali ponovo vam kažem da izlazi mogu biti dobri ako se prognozirano stanje ostvari, a ne ako se predviđa metar snega. Prestanite da navijate za sneg, navijajte za meteorologiju (pa makar to bila i meteogramologija).

Nažalost uopšte se ne slažemo. Ja mislim da bi bez trunke navijanja u prognozama, ovaj podforum postao monoton i dosadan. Mi smo ljudi, a ne mašine sasvim je ok da komentarišemo prognozu vremena u skladu sa našim željama. Tako dolazi do rasprave što je i poenta foruma. Čak se uvek fino i nasmejem, takve rasprave bude nešto više od prognoze vremena. Ako neko hoće striktno da prognozira vreme za javnost za to služi sajt, ili možemo opet otvoriti temu na forumu gde bi se prognoziralo vreme. Probali smo i nije uspelo. Dovoljan dokaz da bi se isto desilo i sa ovim podforumom.
Ili ovde da se bavimo striktno prognozama, a da otvorimo drugi podforum gde bi se mogli našaliti i malo navijati. Kladim se da bi ovaj zamro, a ovaj drugi bio veoma popularan.

U poslednje vreme letoljpci su ti koji stalno idu u offtopic umesto da se bave prognozama. Ako je neko nezadovoljan vremenom ne mora za to da krivi zimoljupce.

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #645 poslato: 20. Januar 2011. u 11:26 »
Za Kraljevo je gfs povecao padavine za 6mm,ec isti kao i sinoc.Mada gfs daje najvise padavina za petak a ec za subotu...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #646 poslato: 20. Januar 2011. u 11:41 »
Tako je Joe, potpisujem svaku tvoju riječ. Kao što sam i mnogo puta ranije napisao kad su vladale slične rasprave o "navijanju snjegoljubaca na forumu", sasvim je normalno da toga bude i sve to unosi neku vrstu živosti forumu. Ne samo u ovoj temi, već i u ostalima... Znači, svaka poruka koja makar indirektno ima veze sa temom o kojoj se piše je ravnopravna sa bilo kojom drugom. Zato, opustimo se i uživajmo u vremenu, jer ovo je jedina atmosfera koju imamo. :)

GFS 06Z ostaje pri svom sušnijem scenariju za dane vikenda u Beogradu i Vojvodini. Vidim da će tu voditi veliku bitku sa Ec-om do zadnjeg trenutka.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skopski

• **
  • Starost: 31
« Odgovor #647 poslato: 20. Januar 2011. u 11:43 »
Vidio sam sajt foreca.com i interesuje me ako mi neko zna reči spored koj model on radi svoje prognoze?

Mislim da ovaj zadnji GFS izlaz je solidan za Skoplje daje najviše padavina u petak popodne i u nedelja u prvi deo dana. Interesantno je to što u svaki naredni izlaz temperature se smanjuju bar za malo, šta je naravno dobro.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #648 poslato: 20. Januar 2011. u 11:48 »
Sad pogledah "Upozorenja i najave" na sajtu RHMZ-a, reko da vidim jel' moguće da još uvijek stoji onih 5-10cm snijega, ali ipak zateknem ovo:

Citat
Прогноза времена

Четвртак, 20.01.2011. 10:05
У Србији од петка до недеље стварање и повећање снежног покривача, укупна висина од 10 до 25 цм.

U njihovom stilu, sve najave "na vrijeme".

Vidio sam sajt foreca.com i interesuje me ako mi neko zna reči spored koj model on radi svoje prognoze?

Sudeći po onome što prognozira za Beograd, najvjerovatnije ECMWF.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #649 poslato: 20. Januar 2011. u 11:50 »
Nažalost uopšte se ne slažemo. Ja mislim da bi bez trunke navijanja u prognozama, ovaj podforum postao monoton i dosadan. Mi smo ljudi, a ne mašine sasvim je ok da komentarišemo prognozu vremena u skladu sa našim željama. Tako dolazi do rasprave što je i poenta foruma. Čak se uvek fino i nasmejem, takve rasprave bude nešto više od prognoze vremena. Ako neko hoće striktno da prognozira vreme za javnost za to služi sajt, ili možemo opet otvoriti temu na forumu gde bi se prognoziralo vreme. Probali smo i nije uspelo. Dovoljan dokaz da bi se isto desilo i sa ovim podforumom.
Ili ovde da se bavimo striktno prognozama, a da otvorimo drugi podforum gde bi se mogli našaliti i malo navijati. Kladim se da bi ovaj zamro, a ovaj drugi bio veoma popularan.

U poslednje vreme letoljpci su ti koji stalno idu u offtopic umesto da se bave prognozama. Ako je neko nezadovoljan vremenom ne mora za to da krivi zimoljupce.

Nisi me lepo razumeo, Joe. Možda sam letoljubac, možda ne, nije ni bitno. Volim sneg u januaru. Ali, ocene izlaza 'dobrim' i 'lošim' su malo besmisleni u dosadašnjoj konotaciji. Prognoza neće biti suvoparna ako se takve subjektivne ocene smanje u svojoj zastupljenosti. Ima sijaset odličnih postova koji ne pominju 'dobro' i 'loše' u tom smislu. Neka posluže za primer takvi postovi. Evo, post posle tvog prethodnog jeste takav - kratak, jednostavan, tačan, a ne zatvara i ne otupljuje diskusiju.

Ne želim da se svađam. Nikako! Samo blago ukazujem da biranje reči može puno doprineti kvaltetnom sadržaju foruma. A vi, kako hoćete. Joe, Admin si, pa odluči i sam, ali razmisli objektivno o svima i svemu. Ovo nije poziv letoljubaca da zimoljupci smanje gas. Ovo je poziv na kvalitetno izražavanje u postovima. Takva konfrontacija je apsolutno besmislena i ako se budemo oko toga konfrontirali, bićemo gori od nevaljale dece u vrtiću. A mislim da smo ipak nešto zreliji ljudi od toga.

Tako je Joe, potpisujem svaku tvoju riječ. Kao što sam i mnogo puta ranije napisao kad su vladale slične rasprave o "navijanju snjegoljubaca na forumu", sasvim je normalno da toga bude i sve to unosi neku vrstu živosti forumu. Ne samo u ovoj temi, već i u ostalima... Znači, svaka poruka koja makar indirektno ima veze sa temom o kojoj se piše je ravnopravna sa bilo kojom drugom. Zato, opustimo se i uživajmo u vremenu, jer ovo je jedina atmosfera koju imamo. :)

Ma navijajte za šta hoćete, nije me briga! Samo vodite računa o tome šta pričate, šta je dobro, a šta nije. Čak i ti objektivno izlažeš svoj snegoljubački stav, ali bez takvih ocena:

GFS 06Z ostaje pri svom sušnijem scenariju za dane vikenda u Beogradu i Vojvodini. Vidim da će tu voditi veliku bitku sa Ec-om do zadnjeg trenutka.

Jesi li pomenuo dobar ili loš izlaz? Nisi... E, pa tako se radi! I je l' nešto fali? Bože sačuvaj...

A sad, udri po modelima! :lool: Dobar izlaz! :punk: Loš izlaz  :glavomozid Ostvarenje je ili  :respekt ili  :bljuv:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #650 poslato: 20. Januar 2011. u 11:52 »
Sad pogledah "Upozorenja i najave" na sajtu RHMZ-a, reko da vidim jel' moguće da još uvijek stoji onih 5-10cm snijega, ali ipak zateknem ovo:

U njihovom stilu, sve najave "na vrijeme".

Sudeći po onome što prognozira za Beograd, najvjerovatnije ECMWF.

Kao što juče rekoh, videću te posle studija, kao prognostičara, kako ćeš da 'pevaš'.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #651 poslato: 20. Januar 2011. u 11:59 »
Naravno i ovo je konstruktivna rasprava, nikako svađa. Ja samo pokušavam drugim rečima da kažem da se ovakvi navijački komentari ne mogu suzbiti, pa ih treba pustiti. Tako je kod nas, tako je i na svim meteorološkim forumima.  :)

Van mreže ERCI

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #652 poslato: 20. Januar 2011. u 12:19 »
Gfs crta ukupno 40cm snega na jugozapadu u naredna 4dana,pa se pitam dal je to moguce,ostali crtaju oko 30cm
E R C I

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #653 poslato: 20. Januar 2011. u 12:25 »

6Z najavljuje padavine za subotu i to ne beznacajne, sad je to otprilike isto kao EC ako ne i malo vise.
Najvece padavine vidi nocas posle ponoci do petka ujutru a onda tokom citavog dana slabije padavine.
U novom izlazu je povecao padavine za Vrbas.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #654 poslato: 20. Januar 2011. u 12:31 »
 ^^

Povećao je za 1.4 mm padavine što je beznačajno. Ukupno 21.4mm ne uliva nadu da može pasti preko 20cm snega. Jedino ako se padavine produže i u nedelju što se realno retko viđa u Novom Sadu da sneg pada tri dana tako jakim intenzitetom. U prinipu nisam optimista, ali ako GFS prihvati EC za nedelju čuda su moguća.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #655 poslato: 20. Januar 2011. u 12:36 »
Joe kod mene je povecao za vise od 5mm a to je znacajno. Ukupno 28.1mm do nedelje. U nedelju ne treba ocekivati padavine severnije ali do tada bi skoro sve padavine bile u obliku snega samo je pitanje koliko bi se od toga otopilo. Do 15cm svakako ocekujem.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #656 poslato: 20. Januar 2011. u 12:46 »
Kod mene je duplirao, sad ima čak 7mm u sledećih 24h i to je kraj padavina.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #657 poslato: 20. Januar 2011. u 12:52 »
Nisam na to obratio pažnju. To su dobre vesti ako mene pitate.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #658 poslato: 20. Januar 2011. u 14:00 »
Nisam na to obratio pažnju. To su dobre vesti ako mene pitate.

Nekom dobre, a nekom loše. To je ono što sam hteo da kažem.
Dakle, šta je 'dobro'? Meni je dobro kada se prognoza ostvari, pa ma kakva ona bila.

Za mene će biti dobar snegopad kada se odigra u naredna dva dana, kao što je najavljeno. Ako sam 'letoljubac', nisam snegomrzac.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #659 poslato: 20. Januar 2011. u 14:12 »
Dobe vesti za ljubitelje snega. To je jasno ko dan.  ;D