Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011.  (Pročitano 151272 puta)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Januar 2011.
« Odgovor #20 poslato: 28. Decembar 2010. u 12:32 »
Pretumbacija 2 je najbolja :)

Po glavnom GFS-u kod mene AC sledećih mesec dana. Sve zavisi koliko će biti jak ciklon, odnosno koliko će AC popustiti. Kilometri će naravno odlučivati. Meni odgovara i suvo vreme, nemam ništa protiv. Samo da ne bude bljuzgavice.
Tacno tako...sve zavisi od AC kao sto kazes, bice to borba!:)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #21 poslato: 28. Decembar 2010. u 12:46 »
Da.Jos malo severnije i ozbiljan sneg.Za sada se za Zrenjanin crta oko 7mm na debelom minusu.Kontrolni jos duplo bolji.Ima izgleda za pravi zimski ciklon.Najbolje ce proci centralni krajevi,to je sigurno.
Problem je to sto nista nije sigurno...pogotovo ne sa mediteranskim ciklonom 5 dana unapred!:) Sacekacemo i ec veceras, pratiti tendenciju, pogledati druge modele.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #22 poslato: 28. Decembar 2010. u 13:00 »
Problem je to sto nista nije sigurno...pogotovo ne sa mediteranskim ciklonom 5 dana unapred!:) Sacekacemo i ec veceras, pratiti tendenciju, pogledati druge modele.

U pravu si Gabesz,medjutim mislim da ce biti borba samo severnije od Dunava ,dok juznije pogotovo centraloni delovi Srbije od ovakvih ciklona dobiju najvise.Treba pratiti kretanje visinskog ciklona na severu Evrope koji uzrokuje sekundarni Sredozemni ciklon.Njegova kretnja ce u mnogome odluciti sta ce se desiti sa padavinama na severu Srbije.

Bolja varijanta,kontrolni izlaz gde AC ostaje dosta zapadnije i sreozemni ciklon se produbi i dolazi i severnije a kasnije Sredozemlje radi sto mu je posao

i losija gde greben AC dolazi do nas na severu Srbije

« Poslednja izmena: 28. Decembar 2010. u 13:14 dusan »

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #23 poslato: 28. Decembar 2010. u 13:24 »
U pravu si Gabesz,medjutim mislim da ce biti borba samo severnije od Dunava ,dok juznije pogotovo centraloni delovi Srbije od ovakvih ciklona dobiju najvise.Treba pratiti kretanje visinskog ciklona na severu Evrope koji uzrokuje sekundarni Sredozemni ciklon.Njegova kretnja ce u mnogome odluciti sta ce se desiti sa padavinama na severu Srbije.

Bolja varijanta,kontrolni izlaz gde AC ostaje dosta zapadnije i sreozemni ciklon se produbi i dolazi i severnije a kasnije Sredozemlje radi sto mu je posao

i losija gde greben AC dolazi do nas na severu Srbije

Tacno tako...nemam sta da dodam!

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #24 poslato: 28. Decembar 2010. u 17:26 »
12z dosta losiji po pitanju padavina.Cenar ciklone dosta slabiji i brzo se povlaci na istok a nad nama ostanak AC.Nema produbljivanja i tercialnog ciklona pa su padavine uglavnom zanemarljive u celoj Srbiji.Videcemo ensemble ali ovaj izlaz je korak nazad ako volite potpun zimski uzitak sa snegom.Hladnoca ipak ostaje.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #25 poslato: 28. Decembar 2010. u 17:59 »
E sad....
Kad bi znao italijanski jezik bilo bi dobro, ali vrlo zanimljiva analiza je na 3bmeteo za mesec januar. Ima tu bas svega, a i dosad su bili prilicno tacni. Ja nisam uz pomoc google translatea bas sve shvatio, ali jesam onaj deo koji se tice stvaranja uslova za mediteranske ciklone.
Slika je jasnija :).

a posle...(ovo jeste predaleko, ali eto cisto da se vidi)

Vratiće se magle u London!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #26 poslato: 28. Decembar 2010. u 18:02 »
Miriše mi da izraženu temperaturnu inverziju zadnjeg dana decembra i prvih par dana januara. Od 2. ili 3. januara moguće da ćemo biti pod uticajem novog ciklona, ali se modeli još uvijek nisu dogovorili oko njegovog položaja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #27 poslato: 28. Decembar 2010. u 18:16 »
E kad bi sto rece Prince imali vremeplov.
I EC daje padavine za juzni i centralni deo zemlje u periodu posle 2. januara. Verovatno ce juzni krajevi dobro proci, a nadam se da ce i Kopaonik konacno dobiti pravi sneg.
Vratiće se magle u London!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #28 poslato: 29. Decembar 2010. u 11:28 »
Po GFS najnovijem ni Beograd ne bi imao neke znacajnije padavine 3-ceg, a kamoli Vojvodina.
Za Vojvodinu mediteranske ciklone su skrte sa padavinama, vecinom.., no videcemo vec, jos je to prilicno daleko.
Ono sto nije daleko to je par dana sa celodnevnom maglom ili niskom oblacnoscu za Vojvodinu uz temperaturnu inverziju, kao i otopljenje na jugu i jugoistoku zadnji dan ove i prvi dan sledece godine. Tmax tamo bi isla skoro do 10.., ipak posle toga izgleda da ce svi tamo dobiti zime za sve sto nisu do sada imali..

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #29 poslato: 29. Decembar 2010. u 11:31 »
Po GFS najnovijem ni Beograd ne bi imao neke znacajnije padavine 3-ceg, a kamoli Vojvodina.
Za Vojvodinu mediteranske ciklone su skrte sa padavinama, vecinom.., no videcemo vec, jos je to prilicno daleko.
Ono sto nije daleko to je par dana sa celodnevnom maglom ili niskom oblacnoscu za Vojvodinu uz temperaturnu inverziju, kao i otopljenje na jugu i jugoistoku zadnji dan ove i prvi dan sledece godine. Tmax tamo bi isla skoro do 10.., ipak posle toga izgleda da ce svi tamo dobiti zime za sve sto nisu do sada imali..
Freeze ne mora da znaci da su mediteranski cikloni skrti uvek sa Vojvodinom, to zavisi od samog polozaja ciklona.Mada to je istina da sam sever Srbije ne profitira bas najbolje od mediteranaca.
Moze se reci da su sve vece sanse za obilan sneg juznije od Beograda od 3 januara...to je to sto se moze reci!
« Poslednja izmena: 29. Decembar 2010. u 11:47 gabesz20 »

Van mreže martin

• *
« Odgovor #30 poslato: 29. Decembar 2010. u 11:37 »
Da tacno sanse za obiljan sneg od 3,4,5 januara se za juzna Srbija kao i cela Makedonija no ima jos vremena ne se zna moze da se promeni to mnogo brzo tako da pocekacemo jos neki dan da vidimo sta tacno bi se desavalo za sada jos nista nije sigurno....

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #31 poslato: 29. Decembar 2010. u 11:52 »
Treba naglasiti da EC crta ciklonsku aktivnost u Sredozemlju, tek od 6. ili 7. januara. Do tada, stabilno i hladno.
Tek kad se GFS i EC dogovore oko preioda i položaja ciklona makar približno, moći ćemo da kažemo nešto konkretnije za prvu dekadu januara.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #32 poslato: 29. Decembar 2010. u 11:55 »
 ^^
Ljudi, naravno da nije sigurno :super:, to je samo neko moje vidjenje na osnovu ovoga sto se za sada prikazuje na modelima.
Sve je to jos daleko naravno, ali sve me to podseca na one situacije kada bi mi severci pozeleli da smo juznjaci. Ipak, juznjaci su do sada previse zeleli da su severci (bar oni koji obozavaju sneg), pa, red je i na njih... ;D

Sad videh i EC, i dosta je drugaciji od GFS-a posle prvog, daje prvo suvo zahladjenje, pa Djenovski ciklon.. Jos ce se oni dogovarati definitivno oko situacije posle 3-ceg..

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #33 poslato: 29. Decembar 2010. u 12:19 »
Ja sam dosta siguran u snezni scenario ili da tako kazem sanse su se umnogome povecale od 3-eg juznije od Beograda...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #34 poslato: 29. Decembar 2010. u 12:22 »
Ja nisam, dokle god EC crta ovako nešto:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #35 poslato: 29. Decembar 2010. u 12:41 »
Ja nisam, dokle god EC crta ovako nešto:

Da, vidim Milose znas i ti da je ECM kod mene na prvom mestu ali moram priznati da me je u zadnje vreme malo razocarao...no i dalje je kod mene on na prvom mestu ali sada mislim da ce otici prema svojoj najvecoj konkurenciji. Naravno nista sigurno nije ovo je molje neko licno misljenje i to ponajvise za jug zemlje.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #36 poslato: 29. Decembar 2010. u 13:49 »
Na prognozi EC-a do 7. januara imam ravno devet nula koje pokazuju kolicinu padavina za moj grad.
Mislim da do sada nisam video ovakvu prognozu!

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #37 poslato: 29. Decembar 2010. u 14:17 »
Kod ovakvih situacija ja nista bolje ne prodjem od severa republike. Snega ce sigurno biti u centralnim predelima, kolicina ce se znati tek u subotu. Nadam se da ce raspored padavina biti malo severnije tako bi prosao sasvim solidno. Model wrf-nmm na sajtu weather2umbrella mi daje sasvim solidnu kolucinu padavina. Cini mi se da se ne uklapa prikaz na ovom sajtu ovog modela sa modelom na rhmz.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #38 poslato: 29. Decembar 2010. u 14:28 »
Na prognozi EC-a do 7. januara imam ravno devet nula koje pokazuju kolicinu padavina za moj grad.
Mislim da do sada nisam video ovakvu prognozu!

'Tražio sam, nisam naš'o, sve bih za to dao...'

Nema, ciklon, mrka kapa od ikakvih padavina. Nigde ih ne vidim do 9. januara. Steg'o anticiklon, pa to ti je. Mrazeva će biti i za izvoz, a sa ovom situacijom idu inverzije, magle i povećanje zagađenosti vazduha gde ima izvora zagađivanja (osim individualnih ložišta).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #39 poslato: 29. Decembar 2010. u 15:59 »
Rhmz daje u ponedeljak sneg u svim krajevima, w2u takodje, cak lepe kolicine. . . Ali kao sto prince kaze, mrka kapa. . .