Sve u svemu, jedno veliko razočarenje. Da znam za ubuduće, da nema snijega dok temperatura ne padne na makar -2°C. U decembru smo od iste količine padavina za jednu noć imali 14cm. Ostaje nam samo da čekamo neku novu šansu.
Izvinjavam se svima na mojoj procjeni u prognozama. Ljudski je griješiti, a na greškama se uči.
Jao Milose, jos ces se izvinjavati!
Opusti se i prepusti atmosferi svoj deo posla.Modeli su joj naredili da pada sneg i tako ce biti!
Dzumbus tek krece, a to je ono sto svi ocekuju.Ne mozes mi reci da si jutros ocekivao snezne namete?
Eh, drage kolege... Sreća, Miloše, da se ne takmičimo za vremenske prilike u Srbiji. Sad bi se izglupirao onako kao što se mi (ili recimo samo ja) izglupiram(o) za visinu snega na Žabljaku ili padavine u Ulcinju. ;D
Inače, što se tog snega tiče, čini mi se da ima i korektnijih (tačnijih i objektivnijih) najava kao što je ova
Ujutru očekujem snežni pokrivač, tanak (recimo 5 cm) i vlažan, ali sa tendencijom da se zadrži. Sve zavisi kojim tempom će da se hladi tlo.
Zaista mi nije jasno da li ste toliko fanatično nestrpljivi da padne sneg, pa šizite na ovih par centimetara snega što nije bar pola metra. Evo, kod mene je sve regularno: ima metar snega, ali dužni.
Bljuzga. Fuj. Ali, i to će proći, jer ide pristojno hladno za neki lep sneg, dostojan kalendara.
Kod mene se sledio anemometar na pozitivnoj temperaturi
A zamisli kako će biti snegoljupcima (recimo Sicu) kada SE otkrije da je na -0.5°C na Košutnjaku i dalje sneg u tečnoj fazi
Šta li je tačno, pitam se, pitam...
Ali, Dejo, ne brini. evo šta mislim da se dešava po pitanju ovog 'paradoksa'. Tvoj anemometar može da bude i malo 'prljav' i da se mehanizam malo 'zategne' kada se ohladi i tečnosti zgusnu. drugo rešenje jeste da je kod tebe ipak ispod nule (što ni nije verovatna varijanta, ali ti znaš imaš li T ispod ili iznad nule prema snegu kojeg baš i nemaš), samo da ti je senzor na nekom mestu gde je toplije (čini mi se da smo to proveravali i da nije bilo problema).
Druga strana paradoksa, lapavica na -0.5 u Košutnjaku, objašnjena je pogrešnim pokazivanjem niže temperaure na senzoru od realne, za nekih 0.5 do 0.8 stepeni. I sami možete porediti temperature u vreme radiosondaže koja počinje oko 12 časova (po zvaničnom vremenu, tj oko 11 UTC) i doći do istog zaključka. Danas je super prilika za jedan blic pregled tog tipa.
Da se zna, ja merim 3 cm mokrog snega. Za sada.