Srbo i meni je to zapalo za oko, non-stop se javlja umeren sneg. Za sledece stanice bih rekao da preuvelicavaju intenzitet padavina: Zrenjanin (ako je u NS slab, u ZR je umeren, a ako je u NS umeren u ZR je uvek jak, a saldo isti...) Beograd (jeste da je uvek imao vecu kol padavina od NS, ali uvek su javljali mnogo jaci intenzitet nego u NS, a uvek samo par cm u korist BG) Negotin ( uvek u ovakvim situacijama poslednji dobija sneg i gotovo uvek je jak, mislim da su u petak ili cetvrtak, nisam siguran, non stop javljali umeren/jak sneg, a na kraju 7-8cm) i da ne nabrajam dalje. . . za Rimske Sanceve imam samo reci hvale sto se opisivanja intenziteta padanja tice, uvek je realan i mislim da prosle, a ni ove godine nismo imali jak sneg. . . Toliko od mene, naravno ovo su moja zapazanja u poslednjih par zima. . .
Isto bih naveo kao primer i Crnu Goru ( verovatno dosta vas zbog takmicenja prati) i intenzitete padavina. Npr na Zabljaku retko kada javljaju jak sneg, a npr u Kolasinu ceo dan juce umeren ili jak sneg i na kraju 28cm ( malo vise nego u NS, prethodno je vec bilo snega na tlu, tako da to nije ukupna kolicina koja je pala juce) a u isto vreme Zabljak non-stop javlja slab sneg, a skupio 10cm juce. . .
Sta bih ja hteo da kazem ovim postom? da li postoji neki standard pri utvrdjivanju intenziteta padavina od strane osmatraca ili je to subjektivno misljenje (izvinjavam se ako ste vec pisali o ovome, ali ja nisam nasao...) ? kada se utrvdjuje da pada npr slab, umeren, jak sneg...?