Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2011 - III dekada  (Pročitano 154486 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Januar 2011 - III dekada
« Odgovor #700 poslato: 26. Januar 2011. u 10:16 »
Osetno toplije u severnoj polovini zemlje u odnosu na jug !

Loznica,Beograd i Sombor samo -1°C.

Ovde inverzija radi svoje,sumaglica i temperatura od -7°C.Ista temperatura kao i na Kopaoniku.

EDIT:Oblaci ka zapadu sve tamniji,a vidim da Zlatibor i Sjenica javljaju slab sneg  ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #701 poslato: 26. Januar 2011. u 10:47 »
U pozegi -15 u 23h znachi da je kod mene otprilike -17 obichno je tako za 2 do 3 stepena hladnije u odnosu na pozegu

Tako zaista i dođe, bar prema mom iskustvu sa podacima iz Požege i Ivanjice (klimatološka stanica). Nije velika razlika, ali dođe tako negde, stepen-dva hladnije u Ivanjici.

chesto sam gore ishao sa calom u ribu na sjenichko jezero e sad nznm gde je metereoloska stanica

Meteorološka stanica je na jugozapadnom izlazu iz Sjenice, prema Trijebinama, ili još preciznije pored puta kojim se ide za RC Sjenica. Još uvek je u naseljenom mestu, ali tu su već neka manja brdašca. Sama stanica je na brdašcetu, blago uzdignuta od puta (ulice). Centar Sjenice je značajno hladniji od meteorološke stanice, jer je na oko 990 metara nadmorske visine, odnosno oko 45 metara niže od stanice. Tu se tek sliva hladan vazduh, pa mislim da su ekstremni mrazevi u Sjenici još stepen-dva exstremniji u centru grada. Grad nije previše urban, tako da nema govora ni o kakvom eventualnom toplotnom ostrvu koje bi moglo da poremeti ovu priču,

hocu da kazem da je sjenichko peshterska visoravan pravi balkanski sibir,i da sigurno postoji josh mesta na visorani gde je dosta hladnije u odnosu na zvanichnu meteroloshku stanicu :D

^^

Karajukica Bunari, to ti je stanica malo podalje od Sjenice, koja ima najnizu ikad zabelezenu temperaturu u Srbiji.I to 26.1.2006.

Tvoj rezon moze da bude ispravan u regularnim situacijama, kada je dobra vertikalna izmesanost slojeva vazduha. Medjutim, kada su ovakve situacije, sa stvaranjem jezera hladnog vazduha i inverzijom, uobicajene predstave o temperaturi ne vaze. :D

Slažem se sa kolegom. Međutim, moram da ispravim vreme i iznos apsolutnog minimuma u Karajukića Bunarima. To je bilo 13.1.1985. sa -39.5. Istina je da je pre pet godina bilo -39, a u dnevniku konkretno stoji konstatacija da terminska temperatura nije mogla da se izmeri zbog zamrzavanja žive u termometru (tačka smrzavanja žive je -36.5). Minimalna temperatura je, naravno, očitana sa minimalnog alkoholnog termometra.

Pa da ja sam tamo u prolece leto jesen tada su valjda uglavnom regularne situacije  :D Nikad nisam bio zimi dole,a verovatno je i jezero zaledjeno,kada je leto ujutru znachi obavezna jakna ledeno je a u toku dana vrelo majica shorts pecanje suncahnje uzivanje bukvalno,chista priroda lepota  :D

Živa istina! Dodušem, treba se čuvati zamrznutih voda, jer su se dešavale razne nesreće, čak i u tom kraju (priča se da je bio čak jedan nestanak krda volova pod ledom).

Za Danijela a i ostale objasnjenje čarolije koju je košava sinoć napravila u Vršcu .Znači na grafikonima se vidi koliko je ranije košava razduvala maglu i hladovinu u oblasti moje AMS nego na aerodromu gde se sve zbilo koji sat kasnije.

Uvek su mi te čarolije u Vršcu bile zanimljive. Sa pokretanjem Željkove AMS, čarolija će, izgleda, biti još veća. ;)
I ne samo temperatura, koja se pali i gasi sa košavom, čarolija je i ogromna količina padavina za kratko vreme, daleko veća nego u drugim mestima Vojvodine (rekord iz jula 1995. godine je skoro 190 mm za četiri sata!), a isto tako i velika hladnoća pri NW vremenskim stanjima (kao juče do uveče).

Liričar ima slobodan dan. Nadam se da je otišao Milošu u posetu ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #702 poslato: 26. Januar 2011. u 10:50 »
Beograd T= -1 C Suncano i vedro kod mene, 17 cm snega ispred zgrade...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #703 poslato: 26. Januar 2011. u 11:08 »
Sunčani intervali su temperaturu natjerali da velikom brzinom skoči, tako da u 11h samo Beograd i Loznica imaju pozitivne temperature. Trenutno +1°C. Ako ovako nastavi, mogao bi sav snijeg da se već danas otopi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #704 poslato: 26. Januar 2011. u 11:55 »
Trenutno +1°C. Ako ovako nastavi, mogao bi sav snijeg da se već danas otopi.
  :?: :?: :?:

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #705 poslato: 26. Januar 2011. u 12:00 »
Javljam umjeren i krupan snijeg iz Bijeljine. T-1!

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #706 poslato: 26. Januar 2011. u 12:04 »
U NS provejava sneg. . .

Van mreže beli

• **
« Odgovor #707 poslato: 26. Januar 2011. u 12:08 »
Ja ove zime nisam vidio jaci snijeg kao sto sada pada, mozel mi ko reci odakle ove padavine!!!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #708 poslato: 26. Januar 2011. u 12:17 »
 ^^ Uleteo je neki pljuščić. Brzo će proći, ako već nije prošao.
Ima još takvih oblaka po Vojvodini.

Sunčani intervali su temperaturu natjerali da velikom brzinom skoči, tako da u 11h samo Beograd i Loznica imaju pozitivne temperature. Trenutno +1°C. Ako ovako nastavi, mogao bi sav snijeg da se već danas otopi.

:?: :?: :?:

I ja se pitam otkud ti takva konstatacija.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #709 poslato: 26. Januar 2011. u 12:20 »
^^ Mislio sam, ako temperatura nastavi da raste ovim tempom, jer je već +3°C, ali valjda će se zaustaviti. Ne vjerujem da će preko 5°C. Možda sam i malo pretjerao, ali snijeg se zaista intenzivno topi.
I dalje je sunčano.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #710 poslato: 26. Januar 2011. u 12:28 »
Kod mene se sneg intenzivno topi samo tamo gde je izlozen pod pravim uglu suncevim zracima.
Na zemlji i u senci jeste se opustio, ali daleko je jos od bljuzge.

@ ptprince: Naoblacuje se od cini mi se zbog prelaska frontalne zone (topli front). Ne bi rekao da su ovo pljuskovi. Vidi se lepo altostratus, kako postepeno deblja.
« Poslednja izmena: 26. Januar 2011. u 13:14 Milosh »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #711 poslato: 26. Januar 2011. u 12:30 »
Pa preterao si, još kako. nema šanse da se ovaj sneg istopi tako kao što kažeš.
Seti se prošle zime, kada je naglo otoplilio krajem decembra, pred tvoj rođendan. Sa temperatura ispod -20 otišlo je za mestimično i preko +20, a sneg se nije topio brže od 15 cm dnevno. Danas, srednja temperatura će u vrh glave biti oko nule, što može da smanji postojeći snežni pokrivač za najviše 5 cm. A kako je nabijen od prethodnog topljenja, otopiće se i manje od toga.
Najzad, seti se i poslednjih kola u takmičenju, kada se sneg na Žabljaku topio sa 17 cm na nula, pri temperaturi od oko +6, a sve to je trajalo skoro tri dana. Još je to bio relativno svež sneg koji se malo lakše topi, ne ovako nabijen mrazom i zapek'o od prethodnih topljenja preko dana i smrzavanja preko noći.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #712 poslato: 26. Januar 2011. u 12:38 »
Kod mene na Karaburmi trenutno "samo" +0,5C, za razliku od Kosutnjaka gde je +3,4C, ali u Pancevu je -1,5C

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #713 poslato: 26. Januar 2011. u 12:41 »
Vec kada pricate o topljenju, primetili ste sigurno (zbog CG takmicenja) da se na Zabljaku onaj prethodni sneg, od NG, drzao danima pri temperaturama od 5,6C u plusu, a visina je bila svega 10ak cm, ali se zato nocu temperatura spustala u minus i tako svaki dan, na kraju se taj sneg pretvori u beton i nema tu topljenja dok ne naidje neki topao vetar, sunce skoro da mu nista ne moze. . .

Van mreže Aleksa

« Odgovor #714 poslato: 26. Januar 2011. u 12:48 »
Drustvo,evo samo da javim da je kod mene od 11,30 do malopre padao veoma jak i gust sneg,sada je slab do umeren...kako je poceo da pada mislio sam da ce lepo napadati.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #715 poslato: 26. Januar 2011. u 12:54 »
Vec kada pricate o topljenju, primetili ste sigurno (zbog CG takmicenja) da se na Zabljaku onaj prethodni sneg, od NG, drzao danima pri temperaturama od 5,6C u plusu, a visina je bila svega 10ak cm, ali se zato nocu temperatura spustala u minus i tako svaki dan, na kraju se taj sneg pretvori u beton i nema tu topljenja dok ne naidje neki topao vetar, sunce skoro da mu nista ne moze. . .

Tačno tako, Miki. Kad zakori sneg, mora stvarno da bude jako toplo da bi se to otopilo.
Na Košutnjaku nije zakorio, ali možda će se to i desiti. Trenutno se zaista topi, pomalo kaplje sa svih strana. Inverzija se zadržala preko dana. Sondaža će pokazati dokle inverzija ide. Ipak, zbog sunca u jednom delu dana (pre podne) i oblačnosti relativno propusnoj za svetlost, ta inverzija će biti pridignuta, pa makar desetak metara od tla.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #716 poslato: 26. Januar 2011. u 12:58 »
@ ptprince: Naoblacuje se od cini mi se zbog prelaska frontalne zone (topli front). Ne bi rekao da su ovo pljuskovi. Vidi se lepo altostratus, kako postepeno deblja.

Jeste, vidi se sloj AcAs, slažem se. Međutim, kad pogledaš radarsku sliku i satelit, videćeš bele grumuljice iznad Semberije i Mačve, po Vojvodini i u južnoj Mađarskoj. Ma koliko smešno to zvučalo, pre će biti da tu ima i nekakve konvekcije, nalik onoj prolećnoj. Kao osmatrač, mudro bih stavio 'džoker' kombinaciju niskih opblaka CuSc i najmanje bih pogrešio. Nastali kumulusi se koče inverzijom na njihovoj visini, pa prelaze u Sc. i ti oblaci daju ovako kratkotrajne i mestimične izlive snega.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #717 poslato: 26. Januar 2011. u 13:03 »
Postepeno naoblačenje u Beogradu, mada su oblaci još uvijek tanki. T 3°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #718 poslato: 26. Januar 2011. u 13:05 »
Evo, kod mene sinulo sunce, nije ga bilo od prepodneva.
« Poslednja izmena: 26. Januar 2011. u 13:15 Milosh »

Van mreže beli

• **
« Odgovor #719 poslato: 26. Januar 2011. u 13:07 »
U Bijeljini i dalje pada sitan i umjeren snijeg,ali jako vlazan,na autima se ne zadrzava,samo se zadrzava na onom ledu koji se juce stvorio od otapanja. Temperatura 0,2,polako se penje u plus.Na zapadu RS. temperatura bas raste, u Banjaluci 6,2,u Prijedoru 7,2, a i na sjeveru se krece od 2 do 5 stepeni!!