Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2011.  (Pročitano 157375 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Februar 2011.
« Odgovor #260 poslato: 06. Februar 2011. u 11:40 »
06Z GFS-bajka !! :) :)

Izlazi ponovo sve bolji i bolji.

Skandinavka u svom najlepšem izadnju
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #261 poslato: 06. Februar 2011. u 11:44 »
Bajka za jug, mi na severu opet bliži centru anticiklona, nego centru ciklona i onda čekamo, čekamo, čekamo... No za sad samo da potvrdimo da bi centar anticiklona mogao duže vreme da se zadrži iznad Skandinavije.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #262 poslato: 06. Februar 2011. u 11:57 »
GFS Bajka? Zbog cega?
AC iznad Skandinavije se siri to jeste ali blok na Atlantiku koji bi mogao da nastane u sredu-cetvrtak ne bi puno opstao ali nek i to zanemarimo.
A posebna prica je to sto padavina nema u 192h ni za jug ni za sever ni za najveci deo Evrope.

Period posle toga je druga prica ali to je toliko daleko da nije vredno jednog slova kucanja na tastaturi.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #263 poslato: 06. Februar 2011. u 12:02 »
Hmm, ponovo preokret. Ajmo reci da je Skandinavka od jutros izjednacila rezultat, i zakomplikovala pricu za naredni period. Moze biti svasta od ponedeljka iduce nedelje, ali dotle, prvo veoma toplo, kao danas par dana, pa od srede postpeno vracanje na prosecne temperature..
Naravno po 6z-u mediteranke kao posledica ulaska hladnog vazduha u Sredozemlje, sto naravno(od ove godine i ja smatram)donosi mnogo manje padavina Vojvodini.. EC suvlji i umereno hladniji..
Videcemo, trebalo bi da se modeli konacno usaglase i sutra prikazu ono sto ce najverovatnije otprilike i biti i toga se duze drze.. Bas me zanima sta kazu ENS-i kod 06z.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #264 poslato: 06. Februar 2011. u 12:11 »
Jel moze neko da okaci kartu s tim padavinama ili sinopticki prikaz gde se vidi budjenje Mediterana?

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #265 poslato: 06. Februar 2011. u 12:17 »
^^ ^^ Mene trenutno mnogo briga dal ima padavina,bitno da ojača Skandinavski blok i da se hladnoća spusti a šta će biti dalje od toga i dal će biti i ciklon to samo Bog zna.

EDIT:I kontrolni GFS-a kaže da glavni nije sam.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #266 poslato: 06. Februar 2011. u 12:24 »
Ljudi usporite!! Iz dana u dan pisete prognoze sa sve duzi period.
Koliko se puta menjala prognoza do sada, i vi se i dalje nadate nekom scenariju posle +240h...
Dobro je da se vidi neka promena vremena ali necu ni da pomislim jos uvek na neku prognozu, narocito ne za poziciju ciklona.
Ovi cikloni iznad Atlantika imaju veliki uticaj na AC iznad Skandinavije a i ciklon iznad severoitocne Evrope, male promene mogu potpuno promeniti prognozu.
U Srbiji narednih dana toplo za ovo doba godine i vedro. Uzivajte u suncu  :sun ovih nekoliko dana, a za posle cemo videti dal ce biti velikih promena...

GFS Bajka? Zbog cega?
AC iznad Skandinavije se siri to jeste ali blok na Atlantiku koji bi mogao da nastane u sredu-cetvrtak ne bi puno opstao ali nek i to zanemarimo.
A posebna prica je to sto padavina nema u 192h ni za jug ni za sever ni za najveci deo Evrope.
Period posle toga je druga prica ali to je toliko daleko da nije vredno jednog slova kucanja na tastaturi.
Tacno tako ne vredi ni jedno slovo, narocito ne u ovakvim situacijama...

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #267 poslato: 06. Februar 2011. u 12:26 »
Secam se prica inverzija nece ni da se razbije,posle tri dana zahladjenje itd :lmao:
-3C...32C

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #268 poslato: 06. Februar 2011. u 12:34 »
 ^^ ^^ Pa ko kaže da se inverzija razbila.  :-\

Vidiš da je tvoj Niš hladniji od Kopaonika.

ON TOPIC:

Prosek ENS-a potonuo u odnosu na 00Z :) Očekivano

Van mreže aca

• *
« Odgovor #269 poslato: 06. Februar 2011. u 12:38 »
Ajmo ljudi da spustimo loptu da nebude nedobog 12z pravo prolece pa da nastane tuga!Sacekajmo jos par izlaza pa ako se nastavi ovaj trend onda nek pocne slavlje ali nista pre srede!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #270 poslato: 06. Februar 2011. u 12:43 »
E kad to clan Aca kaze, onda ljudi stvarno stanimo na loptu.. ??? Dakle suncano i toplo narednih dana, najverovatnije sve do srede. Za posle, znacemo vise u sredu..

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #271 poslato: 06. Februar 2011. u 13:02 »
Evo i 3B Meteo narednu situaciju bukvalno vidi kao borbu izmedju Atlantika i Arktika, a dalji razvoj situacije pod znakom pitanja...
Znaci cekamo da vidimo ko ce pobediti. Kako se samo ljutito gledaju  ??? sudija im je anticiklon... Pobednik kao nagradu osvaja Balkan  :lmao: :rofl:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #272 poslato: 06. Februar 2011. u 14:26 »
Ono što je sigurno je da ćemo u narednih nedjelju dana imati sunčano i stabilno vrijeme sa visokim temperaturama za ovo doba godine. Čak je i ono zahlađenje što se crtalo za srijedu ublaženo, pa će temperature ostati u dobrom plusu svuda.
Očekujem postepeno, i na kraju potpuno topljenje sniježnog pokrivača, čak i na planinama. Definitivno, skijaši nemaju sreće sa snijegom ove zime. :(
E sad, kao što su mnogi od vas i primijetili, od narednog vikenda se otvara više opcija. Po mom mišljenju, trenutno najvjerovatnija je suvo zahlađenje. Ove zime je ciklonska aktivnost u Sredozemlju neuporedivo manja nego prošle zime. Kako je krenulo, ne bi me začudilo da ovaj februar bude još sušniji od januara, ali još je rano da o tome pričamo. Može sve to da se nadoknadi u drugoj polovini.

Offtopic: Primjećujem da se na forumu sve češće koriste termini tipa "Skandinavka", "Đenovka", "Mediteranka", "Biskajka", da ne nabrajam dalje... Ne znam samo gdje ste iskopali te izraze, jer oni makar do sada nisu postojali u meteorologiji. Postoje ciklon i anticiklon, greben i dolina, topla i hladna vazdušna masa... Pritom je naravno poželjno da se istakne njihova geografska lokacija, ali ovi nadimci su zaista neuobičajeni. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #273 poslato: 06. Februar 2011. u 15:26 »
 ^^ ^^ Pa ne znam Miloshe  :-\ ...delimično se slažem  ;)..mislim,pošto pratim i Crometeo forum,tamo često nailazim na te termine,i kod najiskusnijih članova.Tako da ne vidim u čemu bi bio problem koristiti ove izraze.  8)

Samo,trudiću se da uz te nazive stavljam i ciklon/anticiklon uz to da ljudi koji čitaju forum ne budu u zabludi.  ;)

Baš me zanima šta će reći večerašnji izlazi,hoće li se nastaviti trend jačanja Skandinavskog anticklona i približavanja hladnoće sa severoistoka prema našim krajevima.

Prvo izlaze GME i UKMO,treba i na njih obratiti pažnju

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #274 poslato: 06. Februar 2011. u 15:39 »
...delimično se slažem  ;)..mislim,pošto pratim i Crometeo forum,tamo često nailazim na te termine,i kod najiskusnijih članova.Tako da ne vidim u čemu bi bio problem koristiti ove izraze.  8)

Aha, ok, mogao sam i da pretpostavim, s obzirom da su kod njih imenice "ciklon" i "anticiklon" ženskog roda, pa onda i takvi nadimci nisu ništa čudno. :) Naravno da meni ne smeta, ali stavi se u položaj nekoga kome meteorologija nije tako bliska, i onda posjeti ovu temu da bi saznao nešto o vremenu u narednom periodu, i onda naleti na izraze za koje ne može da provali šta znače. Termini "ciklon" i "anticiklon" su univerzalni, u većini evropskih jezika, i poznati su svima.
Dobro, dovoljno je offtopica, pa da se vratimo na temu. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #275 poslato: 06. Februar 2011. u 15:55 »
^^ ^^ Pa ne znam Miloshe  :-\ ...delimično se slažem  ;)..mislim,pošto pratim i Crometeo forum,tamo često nailazim na te termine,i kod najiskusnijih članova.Tako da ne vidim u čemu bi bio problem koristiti ove izraze.  8)

Kimi,morash da razumesh da hrvati teze tome da oni imaju neki svoj izmishljeni jezik anticiklona,ciklona to su hrvatski izrazi,a pravilno na srpskom se kaze anticiklon ciklon. Idi na neke hrvatske forume ne vezane za meteorologiju(znachi na bilo koji) i videcesh dosta rechi svojstvenih samo njima,shto naravno ne znachi da su te iste rechi pravopisno prihvatljive u Srbiji! Po meni pravilno je jedino anticiklon ciklon itd. To je slichno kao engleski jezik u Americi neke reci izgovaraju drugachije,potpuno drugi akcenat,neke su potpuno drugachije rechi, i to je u Americi prihvatljivo i normalno ali u engleskoj su te rechi iz amereike ne prihavatljive pravopisno.
Nishta na nacionalnoj osnovi ozb,samo sam rekao moje mishljenje da te rechi nisu po pravopisu u Srbiji :D Sad se pojavio u maternji(Crnogorski) jezik ,pa mozda uzkoro budemo chuli nove izraze za cikon i anticiklon,shalim se  :D Morao sam malo Offtopic...

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #276 poslato: 06. Februar 2011. u 16:39 »
 ^^
Ako toliko znas o Srpskom pravopisu, ne znam samo odakle ti to ch..umesto č, ili sh umesto š...

Sto se tice tih naziva ciklona ne vidim nista problematicno nazvati ciklon po geografskom mestu na kome nastaje. Ok, slazem se da ne bi trebao da se naziva Mediteranka, vec Mediteranac , jer je to imenica muskog roda. Medjutim smatram da bi Skandinavka(posto je anticiklon) trebala da se preimenuje u Skandinavac.. :rofl: Salim se ja malo. Ipak lakse je umesto ciklon iz Mediterana reci krace Mediteranac.. :), ali dobro zarad drugih u buduce bice duza verzija.

Van mreže skopski

• **
  • Starost: 31
« Odgovor #277 poslato: 06. Februar 2011. u 17:09 »
Moje mišljenje je da jedina sigurnija stvar u periodu nakon sledečeg vikenda aktivirače se Mediterana i imačemo više padavina u ovom regionu. Naravno, ne može se od znati kako če ti cikloni biti postavljeni i gde če biti najviše padavina jer to je previše daleko, ali ipak tendencija kaže da dolazi period sa nešto više padavina... Za temperature se apsolutno ništo nemože pričati jer ima velika borba oko dolazak niskih temperatura na ovim prostorima.
Prognoza kaže da u jugoistočnom delu MK u narednim dva dana temp. može se popeti i do 20C!  :-\ 

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #278 poslato: 06. Februar 2011. u 17:14 »
Sto se tice tih naziva ciklona ne vidim nista problematicno nazvati ciklon po geografskom mestu na kome nastaje.

Ne vidim ni ja ništa problematično, a ne vjerujem da i vidi iko drugi, čak je i poželjno. :) Ali, s obzirom da studiram meterologiju, iz Analize vremena smo vrlo često pominjali "Sibirski anticiklon", "Azorski anticiklon", "Đenovski ciklon", ali nismo nigdje pominjali termine kao što su npr. "Sibirac" ili "Đenovka" (nije uopšte bitan rod)...
Mislim da smo svakako predaleko otišli u ovoj diskusiji, nema razloga da se sad ovdje pominju neke lingvističke teme, samo sam htio da kažem da za iste pojave postoje usvojeni meteorološki termini.
Nadam se da smo završili sa offtopicom. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #279 poslato: 06. Februar 2011. u 17:36 »
12Z GFS glavni opet tera neku svoju priču,i ponovo korak unazad u odnosu na 06Z,makar unutar 192 sata...Atlantik jači od Skandinavskog anticiklona.

A i dosta je topliji od npr. večerašnjih UKMO-a i GME-a...oni su znatno hladniji,a samim time i bolji.