Teško je biti pametan kada su u pitanju izgledi za naredne dane. Odavno se nisam našao u nedoumici oko razvoja vremena budućeg. Danas svakako ostaje tmurno, a sutra još grđe, zbog otopljenja po visini. Međutim, blago zahlađenje po visini od prekosutra bi moglo da delimično naruši okorelu inverziju. Posle toga su sve opcije otvorene, jer mi se čini da će to blago zahlađenje po visini samo iskomplikovati stvar, te da će profili temperature biti sa više pridignutih inverzija.
Postoje, po meni, dva glavna scenarija. Prvi je zimoljubački, da topla advekcija koja sledi od petka samo jača inverziju, te da će ostati tmurno ili u krajnjoj liniji oblačno. Drugi je, čini mi se, scenario na koji se više računa, a to je da će razbijanje inverzije uticati na dizanje temperature u prizemlju, te da će jugovina da se podbije u niže slojeve atmosfere. Ne dajem prednost nijednoj od ove dve opcije, nekako su mi jednako verovatne. Iz praktičnih razloga navijam za ovu drugu opciju, kako bih malo odmorio strujomer.
Jedno je sigurno. Padavina nema na vidiku. Jedino ako se nešto slučajno iscedi iz ovih Stratusa, i to je sve.
Dugoročno. nemam pojma. Scenario RHMZ je verovatan, jer je zasnovan na realnim događanjima. Intimno, mislim da je tako nešto prilično moguće, jer zima mora malo da odmori pre ulaska u finale, krajem meseca. Inače, slažem se sa ocenama da su dugoročne prognoze RHMZ uglavnom bezveze, ali isto tako mislim da niko nije više uspešan u tome. Džaba tehnika i savremeno znanje (to ne manjka RHMZu), kada je znanje dugoročnih procesa jednostavno nezadovoljavajuće u meteorologiji uopšte.