Gde si, Freddy? Živ si! Drago mi je da te opet vidim u akciji.
Žao mi je da vidim nepotrebna prepucavanja oko stvari koje to ne zavređuju. Srećom, većina članstva je odreagovala na najbolji način, što pokazuje izvesnu zrelost na forumu. Čestitam vam na odmerenosti u reakcijama.
Poruka za 'provokatore'. Provocirajte negde drugde, a ne na forumu. Ako želite da se istaknete, budite odmereni i pribrani, pa makar promašili prognozu. Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ga treba izneti hladne glave, a poželjno je dodati i neki argument uz to.
Ontopic. Meni ovo otopljenje izgleda malo čudno. Čitava priča koja teče još od ponedeljka je pomalo neverovatna, ali kako postoji kakav-takav 'koncenzus', ostaje mi samo da vidim kako će do tog otopljenja da dođe.
Što se samih inverzija tiče, one su tu i tu će i ostati dok je snežnog pokrivača. Čak i preko dana. Naime, najniži sloj vazduha će se hladiti usled otapanja snega na tlu. Proces otapanja snega (fazni prelaz na više) troši svoju latentnu toplotu na otapanje, a odakle će da vuče tu topplotu nego iz najnižih slojeva vazduha.
Izgleda da se na ovu pojavu uopšte nije računalo u WRF-NMM modelu RHMZa, kao da stanej površine tla ne igra nikakvu ulogu. Zato su izlazi 'blesirali', dajući nerealno visoke temperature.
Bilo kako bilo, jedva čekam da vidim kako će se ovo otopljenje ostvariti. Ne znam zašto sam sumnjičav u vezi temperatura preko 10 stepeni, kako najavljuje RHMZ. Znam da se dešava i to, pa ipak dosta je hrabro davati promenu Tmax za skoro 10 stepeni iz jednog dana u drugi.
Što se tiče perioda posle ovog otopljenja, ne može se ništa konkretno pričati, jer dosta toga zavisi od samog otopljenja. Ono će dati početne uslove za dalji razvoj događaja, a dovoljno je samo da se promaši za par stepeni i da kompletna koncepcija ode u neku drugu stranu.
Svi se oslanjaju na modele, zaboravljajući šupljine u istima. Stara sinoptika dozvoljava malo ličnih osećaja, ali to je rezervisano samo za iskusne, 'prepečene' prognostičare.