Ne sećam se kad je u Knjaževcu bila prisutna inverzija pri vedrom vremenu. Obično ide uz nisku oblačnost pri košavskoj situaciji, a kako prošle zime praktično nismo ni imali ovakvu situaciju nije ni čudo što se ne sećam. Elem, ovde sunčano uz umeren a na momente i pojačan vetar W pravaca
Takt=-6.1°C
prisustvo umerenog vetra kod mene ovih dana mi je posebna enigma. Ako neko od studenata (sa bogatim iskustvom na terenu) može da mi odgonetne ovo, bio bi zahvalan. Još nešto, tog vetra u Zaječaru nema pa su noći hladnije za više od 5°C, ali zato u toku dana ovde temperatura bude niža baš zbog vetra. U Zaječaru je već -2°C iako je jutros bilo -15°C
Ovako, kolega. Zaista je anticiklon iznad našeg područja. Međutim, preovlađujući vetar u nižim (ali ne i najnižim) slojevima atmosfere jeste W-NW-N. On struji tik iznad Stratusa, ali 'zapinje' o planine koje odvajaju Timočku krajinu od centralne Srbije, pa posredno i čitavog Panonskog basena nad kojim se formirao ovaj Stratus i (ipak blago pridignuta) inverzija. Kao takav, on ipak daje kakav-takav fen u Timočkoj krajini, ne dozvoljavajući da se formira Stratus, iako verovatno ima pridružene inverzije, ali ne u tako drastičnom obliku kao u centralnoj Srbiji. Pogledaj vetar kod tebe - uglavnom SW (to beše tvoj fen?). To što Zaječar ne daje vetar, već tiho, stvar je trenutka osmatranja na analognim instrumentima koji su se možda i smrzli. Prema njihovoj AMS, vetra ima, i to iz azimuta 220-245 (dakle, SW), brzine oko 1 m/s (tek razbijena inverzija, a niska brzina vetra je nedovoljna da pokrene mehaničke instrumente - poznat i neizbežni problem svuda u svetu mehaničkih instrumenata). Temperatura je podivljala, i od stravičnih -15 je porasla na -2. Dakle, ima fena i u Zaječaru. Čak se i Negotin 'budi', počinje njihov WNW sa oko 2 m/s, a temperatura raste sa -16 na oko -5.
nije mi jasno šta se dešava sa anemometrom koji već skoro 12h pokazuje isti pravac, prosto mi je neverovatno da uopšte nema vetra
Verovatno su debele naslage inja učinile svoje, pa je ceo anemometar smrznut. Ne samo da je vetar (neprirodno) konstantnog pravca, već mu je i brzina nula. Nema leka, već da čeka 'proleće'. Žao mi je, zimoljupci, ali to je 'ceh' ljubavi prema zimi. Volite zimu, ali instrumenti mogu da se smrznu i tako zakažu.