Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Koji je to tip oblaka?  (Pročitano 6114 puta)

Van mreže Dana

• *
  • Starost: 53
Koji je to tip oblaka?
« poslato: 16. Februar 2011. u 21:29 »
Ovako nešto ne videh, pa šaljem ovu sliku sa linka pošto ovako ne može da kopira zbog autorskog prava.

Ajd' da čitam vaše utiske i misli. :)

http://www.flickr.com/photos/8252200%40N03/5447254263/

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Koji je to tip oblaka?
« Odgovor #1 poslato: 16. Februar 2011. u 21:47 »
Stvarno lepo zabeležen interesantan slučaj kombinacije niskog sunca pred zalazak i oblaka različitih visina. Ima toga i još puno drugih interesantnih kombinacija na nebu iznad nas samo treba obratiti pažnju na tu lepotu.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #2 poslato: 17. Februar 2011. u 10:13 »
Cumulus fractus lepog vremena, ispod sloja Cirrusa. Sunce zalazi, a vazduh je bogat aerosolima, pa se osvetljenost atmosfere odražava kroz zamućenost, a senka oblaka kroz odsustvo optičke zamućenosti.
Deluje nestvarno, kao da se neko igrao Photoshopom ili nekom takvom alatkom.
Nekoliko puta sam se 'opekao' o takve fotke, pa sam sada preoprezan. Ne verujem u ono što vidim na netu, već više verujem svojim očima. Svako želi da ima lepe slike, pa doda boje, kontraste, pravi razne fazone... To odobravam kada je u pitanju umetničko delo, ali kada se nešto javlja, bilo bi lepo da fotka nema naknadnih obrada, kako bi bila što vernija onome što je slikano.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #3 poslato: 17. Februar 2011. u 11:14 »
Slažem se sa ptprincom, samo mislim da je u pitanju Altocumulus. U svakom slučaju, lijepa slika, ali definitivno malo dorađena u nekom programu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #4 poslato: 17. Februar 2011. u 12:48 »
Koji je oblak Altocumulus? Donji to svakako nije, mnogo je krupan i čupav, a samo postojanje ovakvih senki jasno ukazuje na niske oblake jasnih ivica. Dalje, izolovan oblak ovg tipa teško da može da bude Stratocumulus, jer se Sc javlja u slojevima. Gornji ima izrazito vlaknastu strukturu, te ni on nikako ne odgovara Altocumulusima.

Hm, iako sam završio srednji HM školu (1984. godine) i imam poveliko iskustvo (dvocifren broj godina) u osmatranjima, nisam još slušao na faxu Dinamiku oblaka, gde se uče oblaci. Da se tamo ne objašnjavaju Ac na neki drugi, meni nepoznat način? Listam knjigu i ne mogu da nađem... :neznam:

(ovo je prijateljska opaska, ništa zlobno)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5 poslato: 17. Februar 2011. u 13:45 »
Napravio sam lapsus, mislio sam na Stratocumulus, a napisao sam Altocumulus. Izvinjavam se.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #6 poslato: 17. Februar 2011. u 14:10 »
 :ufff: To je bilo logičnije.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #7 poslato: 18. Februar 2011. u 11:05 »
Ovaj oblak me je podsetio na jedan koji sam slikao prošle godine. Ja sam ga nazvao "Vojvodina oblak", procenite zašto!?  :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #8 poslato: 18. Februar 2011. u 11:21 »
Odlična slika, Ljubiša!
Zraci koji se vide od vrha oblaka se ponekad nazivaju 'Budini zraci'. Veoma česta pojava prilikom zalaska Sunca, o vreme kada se ono krije iza (naročito konvektivnih) obkaka.

Da nisi oblak nazvao po tome što je pretabačio celu Vojvodinu i stigao na istok, kod tebe? ;D Mislim, teško da je prekrio celu Vojvodinu u istom trenutku... a po konturi mi baš i ne liči. Možda malo na sever Bačke, od Bačke Topole ka severu, ali ne više od toga.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #9 poslato: 18. Februar 2011. u 11:27 »
... a po konturi mi baš i ne liči. Možda malo na sever Bačke, od Bačke Topole ka severu, ali ne više od toga.
Pa dobro, nisam mislio da sto posto liči, ali me je podsetio na oblik Vojvodine, pa sam ga tako "krstio"!  :D

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #10 poslato: 18. Februar 2011. u 11:32 »
lici malo kad se flipuje po horizontali :)

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #11 poslato: 18. Februar 2011. u 11:47 »
Paaa dobro, meni liči,tj. podseća ili kako već. :frajer: Par "dimova" i vama će da liči ...  :lmao:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #12 poslato: 18. Februar 2011. u 11:57 »
Bodo, care! :lmao:
(dobijaš poen na ovo ;) čisto probe radi)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #13 poslato: 18. Februar 2011. u 13:20 »
Napravio sam lapsus, mislio sam na Stratocumulus, a napisao sam Altocumulus. Izvinjavam se.

I ja sam napravio lapsus juce, ali su mi uzeli kao da pojma nemam... :(

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #14 poslato: 18. Februar 2011. u 14:07 »
 ^^ :?:
(ili ja znam o čemu se radi?)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #15 poslato: 18. Februar 2011. u 16:18 »
^^ ma da... Svugde izbija iz mene negativna energija.

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #16 poslato: 18. Februar 2011. u 22:51 »
Baš lepa tema i lepa slika.  :)

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #17 poslato: 19. Februar 2011. u 19:32 »
Gledah moj album i nađoh ovu slikicu, bez obrade pa vi sami prosudite. :)

Uploaded with ImageShack.us

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #18 poslato: 21. Februar 2011. u 10:55 »
 ^^
Lep primer Budinih zraka. Lepo, lepo...
Ne znam samo gde Ljubiša ulovi one neobične tonalitete oko vrha Cb-a, ali ispali su sjajni.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #19 poslato: 21. Februar 2011. u 15:05 »
Ne znam samo gde Ljubiša ulovi one neobične tonalitete oko vrha Cb-a, ali ispali su sjajni.
  :neznam: Nemam pojma, znam samo da tako nešto nisam do tada video. Imam još tih sličica, pa ako hoćeš mogu ih postaviti!