Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2011 - III dekada  (Pročitano 132257 puta)

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
Odg: Februar 2011 - III dekada
« Odgovor #440 poslato: 24. Februar 2011. u 10:29 »
Evo trenutnog stanja moze da se tipuje intenzitet padavina!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #441 poslato: 24. Februar 2011. u 10:31 »
Sad već lepo pada, umeren sneg krupnih pahulja :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #442 poslato: 24. Februar 2011. u 10:31 »
Opet, to se bas i ne slaze sa nekim prognozama modela, gde je stajalo da visoka vlaga (>90%) ide i do 600mb.

Tačnije, Ns.

Pa da, slična situacija kao i juče. AMS Košutnjak ipak bilježi sunčevo zračenje od oko 40W/m2, što nije nimalo zanemarljivo. Sasvim dovoljno da prouzrokuje porast temperature od 0.5°C po satu.
T -2.2°C.

Sledi kolegijalna kritika:
Zračenje od 40 W/m2 nije dovoljno ni za kakvo zagrevanje. Zračenje od 120 W/m2 je intenzitet koji ima najslabije sunčano vreme. S druge strane, reflektovano zračenje je preko 90% od primljenog zračenja, jer je na tlu snežni pokrivač. Ovo bi bili idealni uslovi za hlađenje, jer je efektivni dolazak energije na tlo izuzetno mali.
S druge strane, dugotalasno zračenje sa tla (od prisutne kakve-takve toplote zemlje) se reflektuje od oblaka nazad ka zemlji jednim dobrim delom, jedna manja porcija biva absorbovana u oblaku, a najmanji, gotovo zanemarljiv deo prolazi i kroz oblak. Ovo bi bili uidealni uslovi za održavanje toplote na zemlji.
Kad ukrstimo ove dve činjenice iz bilansa zračenja, dobijamo da bi bilo pravo čudo da današnje sunčevo zračenje išta uradi. Niti ima zagrevanja, niti hlađenja. Ni sa jedne strane.

Porast temperature će biti pre rezultat neke mizerne tople advekcije, ili promene u bilansu zračenja zbog eventualnog stanjivanja oblačnosti ukoliko do toga dođe pre tri popodne. Da vidiš, ne bi me iznenadilo da temperatura poraste i posle zlaska sunca, a to sigurno neće iti rezultat nultog sunčevog zračenja.

Prince, nova jedinica za merenje duzine padavina (1 strana=6 sati padavina)?  :super:

Dobro je sto se popravlja atmosfera na forumu, davno sam ja rekao da nema pravog zara dok Princ prste (na tastaturi) ne umesa.  :rofl:

Dobar predlog. ;D

Odlično si shvatio zašto pišem uopšte na ovom forumu. Što bi Binić rekao '...a onda sam uneo živinu u igru...' :lmao: (kvoc, kvoc, kvoc...) :lmao:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ivo

• *
  • Starost: 54
« Odgovor #443 poslato: 24. Februar 2011. u 10:47 »
Zdravo svima. Nisam se vec dugo ovde javljao, zbog cega se izvinjavam, narocito Boce-u, nadohvat ruke preko brda:)
Trenutno, kao i obicno, nalazim se u Sofiji, ovde snega prakticno nema, a poslednjih dana padao je preko noci ali  se gotovo potpuno topio jos u prepodnevnim satima. E, danas je malko hladnije, ali i snega prakticno nema osim neke ostatke.
Na veci deo teritorije Bugarske(izizev planine) snega je malo - do nekoliko cm ili prakticno nema ga. Pretpostavljam da je u Srbije znatno veca kolicina. Izuzetak je krajnji Severozapad strane, gde sneznji pokrivac je gotovo 35-40 centimetara. Tamo, oko 25 km vazdusnom linijom od Negotina, nalazi se i moja automatska stanica - trenutno je oko -3.1, cime i potvrduje slova Ptrince-a o trenutnoj nesposobnosti Sunca povisiti temperaturu.
Evo i sliku s mesta, izwinjavam se zbog ne-dobrog kvaliteta.

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • Vratiće se zime kad se desi kolaps AMOC-a!
« Odgovor #444 poslato: 24. Februar 2011. u 10:55 »
Ponovo pada krupan sneg,sada ga ima 10 cm u Odžacima.Verujem da je sada ovih 10 cm iznad svih očekivanja do sada,a tek će da pada i da pada .Temperatura -1.5C.Prelepo je. :jupi:

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #445 poslato: 24. Februar 2011. u 10:56 »
Pozdrav Ivo. Eto još malo će vikend a ti onda odma u svoj roden kraj. Uživaj u snegu i zimi. Zadržaće se taj sneg izgleda popriliččno.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #446 poslato: 24. Februar 2011. u 11:02 »
Evo trenutnog stanja moze da se tipuje intenzitet padavina!

Lepo pada kod tebe, kod mene se takve pahulje zovu ''krpe'' :D, ako se secas pre neki dan sam rekao da ce i kod vas biti snega...kod mene pahulje sitne ali je gust i pada jace nego jutros. Visina snega je sve veca, ovo je jedno svrsenstvo  :jupi:, sreca sto postoji ovaj forum da podelimo radost jedni sa drugima.
« Poslednja izmena: 24. Februar 2011. u 11:15 ljubostinja »

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #447 poslato: 24. Februar 2011. u 11:06 »
Fotomontaža :D

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #448 poslato: 24. Februar 2011. u 11:10 »
U Nisu konacno stao sneg,presao u vojvodinu :rofl:
-3C...32C

Van mreže ivo

• *
« Odgovor #449 poslato: 24. Februar 2011. u 11:11 »
Boce,
Zadrzace se, 40 cm nije sala: )  Pa i u obzir sto prognoze ne daju neku generalnu promenu za sledecu nedelju: cak u slucaju da u visini dodje do oko nule kad priblizi sledeci ciklon, nas kraj tamo je zascicen od juznog vetra. Samo zapadnjak je u stanju da ovaj pokrivac likvidira za dan-dva, ali u blizoj perspektivi, kako svi vidimo, ne namece se takav: )
Medutim ipak sunce je povisilo trenutnu temperaturu na 2-3 desetine i je vec -2.9 tamo.
 Ma da mi je dosta ove zime, ipak malo zalim, sto padavine, koji cekate u Srbiju danas i sutra, izgleda nece stici na pravi nacin moju stanicu, bilo bi 50-60 cm, ako  bi se to desilo...

P.S: U potpisu je aktualna hiperveza prema podacima automatske stanice na krajnjem nasem Severozapadu(20-25 km istocno ot Timocke Krajine, ako to nekog interesuje, obnavlja se svakih 5 minuta)

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #450 poslato: 24. Februar 2011. u 11:13 »
Lepo pada kod tebe kod mene se takve pahulje zovu ''krpe'' :D, ako se secas pre neki dan sam rekao da ce i kod vas biti snega...kod mene pahulje sitne ali je gust i pada jace nego jutros. Visina snega je sve veca, ovo je jedno svrsenstvo  :jupi:, sreca sto postoji ovaj forum da podelimo radost jedni sa drugima.
Da da secam se:) Pa bas su padale krpe, sad je oslabio! Inace sneg leprsast ko da je perje padalo! Nisam merio ali sigurno smo vec na nekih 4-5 cm! Ne bih iskljucio do veceri ni 10cm, i ona sutra nova tura!

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #451 poslato: 24. Februar 2011. u 11:18 »
U Bijeljini od sinoc napadalo 8 novih centimetara trenutno ima 15cm snijega,a i dalje pada umjeren do jak snijeg!!!

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #452 poslato: 24. Februar 2011. u 11:27 »
Ivo, a šta kažeš ti da mi priključimo tvoju stanicu u našu AMS mrežu http://ams.serbianmeteo.com/
Imaš na serveru clientraw.txt a on je jedino i potreban za to! :)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #453 poslato: 24. Februar 2011. u 11:52 »
U Paracinu slab sneg, visina 17cm, temperatura -1.2C

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #454 poslato: 24. Februar 2011. u 12:10 »
Kod mene bas slab sneg i sitan, uz to se i sunce probija kroz oblake. Lose skroz,nisam ocekivao slabo ovako.
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #455 poslato: 24. Februar 2011. u 12:11 »
U Subotici i dalje umeren leprsast sneg...kupi se lepo!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #456 poslato: 24. Februar 2011. u 12:18 »
Ne znam da li pratite radar. Slavonija sija u mraku od refleksije. Šta je ono?  :o

Kod mene nakon dva sata slabog snega ponovo jačaju padavine. Sada već postaje umeren. Temperatura -3.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #457 poslato: 24. Februar 2011. u 12:19 »
Kod mene bas slab sneg i sitan, uz to se i sunce probija kroz oblake. Lose skroz,nisam ocekivao slabo ovako.
Slicno i kod mene samo sto ja nisam ne zadovoljan, modeli nisu ni davali neki jak intenzitet uglavnom oko 1mm/h, to se i ostvaruje bar za sada. Ono sto je znacajno za ove padavine je dugotrajnost koja je fascinantna.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #458 poslato: 24. Februar 2011. u 12:22 »
Ne znam da li pratite radar. Slavonija sija u mraku od refleksije. Šta je ono?  :o

Kod mene nakon dva sata slabog snega ponovo jačaju padavine. Sada već postaje umeren. Temperatura -3.
Pa to je eto sto modeli mogu da ce bace u bunar sad vec, ceo sistem je zapadnije izgleda!

Van mreže ivo

• *
« Odgovor #459 poslato: 24. Februar 2011. u 12:23 »
Ivo, a šta kažeš ti da mi priključimo tvoju stanicu u našu AMS mrežu http://ams.serbianmeteo.com/
Imaš na serveru clientraw.txt a on je jedino i potreban za to! :)

Nista protiv, naravno.:)
U poslednim trenucima temperatura uspela da se docepa -2.5, ali vise -2 cini mi se nece biti snage.