Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2011 - I dekada  (Pročitano 110237 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Mart 2011 - I dekada
« Odgovor #160 poslato: 02. Mart 2011. u 19:17 »
Zvanican "epilog" danasnjih padavina u Beogradu je: kolicina padavina 1mm a visina snega veceras 11cm.
P.S. Bice interesantno videti i izmerenu kolicinu padavina, u ovakvim situacijama sa "heavy drifting snow" podatak za kolicinu padavina nije uvek verodostojan...
Kao sto danas spomenuh, u ovakvim situacijama sa jakim vetrom obicno je diskutabilna tj. nepouzdana izmerena kolicina padavina (na AMS Karaburma je izmereno nesto preko 4mm i ta brojka meni deluje realnije od 1mm iz Karadj. parka). Kao i obicno u ovakvim situacijama, ponegde snega ima manje a negde bitno vise od ove "prosecne" visine izmerene u Karadj. parku. Kosava i dalje duva u BG, sa "udarima" do 14m/s (bar prema zvanicnom merenju).
« Poslednja izmena: 02. Mart 2011. u 19:27 Profiamater »

Van mreže laky

« Odgovor #161 poslato: 02. Mart 2011. u 19:20 »
Od 15h do 16h u Kuli prava mecava. Jak, krupan sneg uz umeren vetar...
Do sada je palo 4-5cm novog snega.
Trenutno pada slab sitan sneg, duva slab vetar, temperatura -3C.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #162 poslato: 02. Mart 2011. u 19:22 »
Ovde košava sve više i više daje gas...ima i dosta jakih udara,huči i nosi sneg sa krovova i sa zemlje. :o :o

Temperatura -3°C.

Snega 15cm.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #163 poslato: 02. Mart 2011. u 19:25 »
cus 1 mm padavina  :zzz:

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #164 poslato: 02. Mart 2011. u 19:26 »
Merenje padavina (snega) na AMS Karaburma reseno je modifikacijom kisomera, na taj nacin da pahulje koje "upadnu" u levak, posle kratkog vremena pretvaraju se u kapi vode, jer se povrsina levka zagreva ugradjenim grejacem (post od 21.1.2011. http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,458.375.html)
Znaci pahulje padaju na mokru povrsinu i "lepe se", pa ih vetar ne moze odneti.

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #165 poslato: 02. Mart 2011. u 19:31 »
Čačak večeras hladan i bez padavina. I ako je temperatura -2 stepena, osećaj hladnoće je veći. Zima prosto štipa obraze i gole ruke (to se dešava kad neko zaboravi rukavice ;D ). Današnje padavine napravile se oko 2-3 cm novog snega, zavisi kako gde.
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #166 poslato: 02. Mart 2011. u 19:33 »
Ponovo u cijeloj Srbiji, osim u Vranju i Leskovcu, osmotren sniježni pokrivač:

Crni vrh 55cm
Zlatibor 34cm
Negotin 32cm
Kopaonik 30cm
Sjenica 24cm
Zaječar 20cm
Loznica 15cm
Požega 15cm
Zrenjanin 13cm
Sombor 12cm
Novi Sad 12cm
Kragujevac 12cm
Kraljevo 12cm
Kuršumlija 12cm
Beograd 11cm
Kruševac 10cm
S.Palanka 9cm
Kikinda 8cm
B.Karlovac 8cm
S.Mitrovica 8cm
Niš 8cm
Ćuprija 7cm
Palić 6cm
V.Gradište 6cm
Vršac 4cm
Dimitrovgrad 1cm
Leskovac 0cm
Vranje 0cm

Ko kaže da Beograd uvijek mora da ima najviše snijega? :) Odnijela košava sve što je palo danas.

Trenutno oblačno, suvo i vjetrovito. T -2.1°C.

Merenje padavina (snega) na AMS Karaburma reseno je modifikacijom kisomera, na taj nacin da pahulje koje "upadnu" u levak, posle kratkog vremena pretvaraju se u kapi vode, jer se povrsina levka zagreva ugradjenim grejacem (post od 21.1.2011. http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,458.375.html)

Očigledno da na RHMZ-ovoj stanici to ne funkcioniše najbolje. Zato i vjerujem tvojim podacima, kao i uvijek. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #167 poslato: 02. Mart 2011. u 19:42 »
Kod mene suma-sumarum 3cm novog snega, ukupno 10cm.

Oblačno sa provejavanjem snega. T= -1.7°C

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #168 poslato: 02. Mart 2011. u 19:43 »
Secam se ovog "post-a" - Rade, svaka cast na trudu i resenju za merenje sneznih padavina! Od ranije mi je poznato da u ovakvim situacijama podatak RHMZ-a za padavine nije "pouzdan" iako bi trebao da bude pouzdaniji od merenja na privatnim meteo-stanicama (na mnogim od tih stanica nema ni mogucnosti za merenje padavina na temp. ispod nule) - nemam nista protiv RHMZ-a (niti protiv privatnih meteo-firmi, kojih doduse ima vrlo malo kod nas) i samo iznosim neko svoje misljenje zasnovano na dugogodisnjem pracenju njihovih podataka (ah, valjda nece neko sada da se "dohvati" tastature i pocne da "brani"  ;) RHMZ koji je jedina "merodavna institucija", "referentna ustanova" ...  :blahblah:") i zato sam i spomenuo popodne da ce biti "interesantno" videti izmerenu kolicinu padavina (misleci na "RHMZ-ov" podatak, a ovaj sa AMS Karaburma deluje sasvim logicno i realno).

Van mreže martin

• *
« Odgovor #169 poslato: 02. Mart 2011. u 20:00 »
Cestito na sneg koi ste ga dobile danas osobeno Beograd kako samo ljepo izgleda svaka cast na fotografije Milose :D 

Kod meni u Skopje nikako mi da dobijemo sneg evo ovako modeli su crtali za danas sneg za Skopje skoro svi modeli od 8-10mm ali danas su pali kod meni 0.1mm hahaah kakvi promasaj na modeli kako i na moj metereolozki zavod UHMR najavile su oko podne i popodne ocekuje nas obiljne snezne padavine a od sneg ni s nema jedino oko 10:30 bilo je krata mesavina od kisa i sneg i nakon to oblacno vreme dosta vetrovito so zasilen jugoistocan vjetar i bez nikakve padavine ovo je vec veliki promasaj 100% ali jednostavno to je priroda ipak kako zeli ona tako bice izvinite mi svi formurasi sto sam izasao malo iz tema......

Sada je i dalje oblacno,dosta vjetrovito duva zasilen na momenta jugoistocan vjetar temperatura je 0 stepeni.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #170 poslato: 02. Mart 2011. u 21:02 »
Da se nadovežem na priču o merenju vodenog taloga pri snežnim padavinama. Rade je odlično odradio sistem i to je ova zima pokazala. Međutim sumnja koju iznosite na zvanična merenja mora da se kompletnije posmatra. Zvanična merenja se ne rade na AMS već ručno topljenjem snega nataloženog u kišomeru. Kako kišomer ima dubinu oko 20cm teško da ovakva košava može bitnije da omete taloženje snega. Ja na mojoj klimatološkoj stanici Knjaževac radim oba merenja (klasična i pomoću AMS) i danas je izmereno klasičnom metodom 2.2mm a na AMS 2.3mm. Razlog velike razlike između Radetovih i zvaničnih podatak treba tražiti u nečemu drugom. Možda pri pojačanom SE vetru postoje neki prirodni ili veštački zakloni u Karađorđevom parku koji ne dozvoljavaju snegu da dođe do kišomera. Ne bi trebalo ali treba proveriti. Insajderi možda mogu nešto više da nam kažu o ovome. :)

Elem u Knjaževcu danas tri talasa padavina. Jedan od noćas (1.2mm), drugi kraći u ranim prepodnevnim časovima i poslednji od 13h do 1630 (skupa 1.0mm). Ukupna visina snega večeras izmerena je 17cm, novog sloja 1cm.
U pauzi između padavina temperatura je danas prepodne došla čak do Tmax=0.3°C, međutim posle toga je brzo sišla u minus tako da je sad -3.7°C. U toku celog dana duva umeren N vetar.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #171 poslato: 02. Mart 2011. u 21:16 »
Za ovakve slucajeve kada pada jak sneg pracen jakim vetrom, bez konstantnog zagrevanja kisomera, prakticno je ne moguce dobiti prave vrednosti ukupnih padavina. Ne znam kako u RHMZ mere padavine u obliku snega, da li na svakih 6 sati, otope nakupljeni sneg i izmere menzurom vodeni talog ili nekako drugacije?
Nesto sto meni licno smeta je zaokruzivanje temperature na cele stepene. Nije svejedno da li je +0,4C ili -0,4C, kao i -0,6 i -1,4C, znaci greska ide do citavih 0,8C. Ako je zvanicno u meteorologiji regulisano da to budu celi brojevi stepeni, zasto barem na njihovom zvanicnom sajtu nemamo vrednosti sa jednom decimalom (barem u zagradi, pored celih stepeni)?
Izvinjavam se zbog skretanja sa teme.

U Beogradu trenutno -1,5C, Tmax=-0,3C; Tmin=-3,2C

Evo kako su izgledale danasnje padavine i temperatura

« Poslednja izmena: 02. Mart 2011. u 22:07 rade »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #172 poslato: 02. Mart 2011. u 21:33 »
Da Rade, na svakih 6 sati se otopi sneg iz kišomera i izmeri u menzuri. Koriste se brze metode topljenja, ne mora da se čeka topljenje snega prirodnim putem. A što se tiče zaokruživanja podataka za temperaturu na cele brojeve slažem se potpuno. Ne samo da je to bezveze nego se takvi podaci dalje koriste za izračunavanje relativne vlažnosti vazduha koja je retko kad tačna sa izmerenom.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #173 poslato: 02. Mart 2011. u 21:59 »
Danas u Trsteniku pravi zimski dan sa slabim i umerenim snegom.
Sneg je večeras prestao da pada, NE vetar 2 m/s.
T: -1.9°C
RH: 78%
Press: 1032.9 mb

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #174 poslato: 02. Mart 2011. u 22:48 »
Oblačno suvo i vetrovito veče.Od jutros je padao slab sneg a u prvim posle podnevnim satima umeren i jak tako da je bilo i vejavice.Palo je 9cm novog snega tako da je ukupna visina 17cm.Odavno nije padao ovako jak sneg .Temperatura u blagom porastu
T=-1.6C.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #175 poslato: 02. Mart 2011. u 23:00 »
Ipak ovaj današnji snijeg nije bio naročito obilan, tako da se može reći da je sve bilo prema očekivanjima.
Sad sam uporedio sinoćne visine snijega sa današnjima i zanimljivo je da se u većini gradova u Srbiji visina snijega povećala za 1-5cm. Tek par gradova nije imalo povećanje sniježnog pokrivača, uključujući Pomoravlje i krajnji jugoistok, dok je Negotin odskočio od ostalih gradova sa čak 11cm novog snijega, a tamo i dalje pada umjerenim intenzitetom.

U Beogradu temperatura u postepenom porastu, ali još uvijek u minusu, -1.4°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #176 poslato: 02. Mart 2011. u 23:13 »
Kosava divlja li divlja, udari u predhodnom satu do 14 m/s, temperatura -1.8C. visina snega 6cm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #177 poslato: 02. Mart 2011. u 23:21 »
Kod mene danas išlo do 15, ali u km/h, znači 3,5x slabiji vetar. Naravno da ne smeta ;D

Oblačno je, i dalje propadne po neka pahulja snega. T= -1.7C

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #178 poslato: 02. Mart 2011. u 23:56 »
Da se nadovežem na visine snežnog pokrivača večeras. Moja pretpostavka se ispostavila tačnom jer sam poprilično obratio pažnju kada sam se vraćao kući. Naime, na mestima gde je bila kakva takva zavetrina visina snežnog pokrivača je znatno veća nego na čistini. To dokazuju i ove slike od večeras gde se vidi da ima znatno više snega od 12cm u pojedinim ulicama Novog Sada. Visona snega je čak oko 20cm

Radi se o tome da na čistini vetar rastura pahulje snega koje su se nataložile i ostavlja malo vazduha u snežnom pokrivaču, tako da je na tim mestima skoro nabijen sneg. Sobzirom da se merenja vrše na čistini eto razloga zašto su manje visine snežnog pokrivača od očekivanih. Tih 12cm koliko je izmereno je merenje poprilično nabijenog snega.  :) U ovakvim situacijama kada pada suv sneg i duva pojačan vetar 1mm padavina je daleko manje od 1cm snega.
Inače i ja mislim da je u Novom Sadu palo dosta više od 1mm padavine. Vidim po istopljenom snegu na kolovozu. To su baruštine strašne kao posle obilnog letnjeg pljuska.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #179 poslato: 03. Mart 2011. u 00:13 »
Подаци са метеоролошких станица:  ЧЕТВРТАК 03.03.2011.  време: 00:00 (23:00 UTC)
Златибор    -7     905.5     -     тихо     92     Јак снег   :?: :?: :?: