Vidim da je na neki način moje pitanje pogrešno protumačeno. Samo me je interesovalo da li se zna približan broj žrtava konkretno od zemljotresa jer je potres bio izrazito jak, a poznato je da Japanci posebnu pažnju posvećuju načinu izgradnje! E to me je interesovalo .. ako ne postoji takav podatak onda recite, a ne ovako ... "Jedni nisu mrtviji od drugih" :nelupaj:
Ja sam samo reagovao na 'duhovit' način na post Mili-CQa. Nemoj da se ljutiš.
Mislim da je tako nešto teško razlikovati, jer sve se prebrzo desilo (i nije moglo biti drugačije). Ipak, lično smatram da je broj neposrednih žrtava od zemljotresa dvocifren ili eventualno trocifren. S druge strane, bojim se da će ove katastrofe doneti visok petocifren broj žrtava.
Čitam u jutrošnjim novinama (čitanje samo prvih strana) kako se već puštaju alarmi za radioaktivnost u Kalifoniji. Kakav transgranični prenos, da ne veruješ! Imajući medijska iskustva sa oblakom vulkanske erupcije na Islandu aprila prošle godine, mislim da će sve to biti dosta razblaženo dok dođe do Amerike, a da Evropu ine pominjemo. Suludo je očekivati ikakvu opasnost od radioaktivnog oblaka koji je nastao u Japanu da će svojim dolaskom u Srbiju (u, zamislite, 'nerazblaženom obliku' - e, to je vrhunska lupetaja!) napraviti haos. Vidim, RTS 1 će večeras u popularnoj emisiji tipa okrugli sto debatovati o tim opsanostima. Ako se i tu bude zvanično govorilo o nekakvoj opasnosti od japanske nuklearne katastofe, isključujem i TV tuner iz računara i stavljam ga u podrum, pored televizora!
Prosto i jednostavno: Ako Japanci nisu pocrkali od radijacije, zašto bismo se mi ovde plašili? S druge strane, ako iko zna šta znači radiacija oslobođena bez kontrole, onda Japanci imaju iskustva od 1945. godine.
Ipak, sve što se tamo dešava ovde treba prihvatiti kao dobronamerno upozorenje, a ne kao razlog za paniku.